- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Υπάρχει η κατηγορία των Μεγάλων Haters. Αυτών δηλαδή που στη σκέψη και μόνο της σαλάτας βγάζουν την ιλαρά και την τρώνε (όποτε) σαν να είναι καταναγκαστικό έργο. Υπάρχει και η κατηγορία εκείνων που τις σαλάτες τις αγαπούν, τις έχουν εντάξει πλήρως στη διατροφή τους αλλά κάπου- κάπου ξεμένουν από έμπνευση και βαριούνται τα ίδια και τα ίδια.
Ελάτε τώρα, ας μην είμαστε αχάριστοι! Ζούμε στην Ελλάδα, έχουμε στη διάθεσή μας πολλά πεντανόστιμα φρέσκα λαχανικά, όχι όπως στην Αγγλία, για παράδειγμα, που το μαρούλι δεν έχει καμία διαφορά από κόλλα χαρτί Α4. Έχουμε επίσης διάφορες επιλογές σε έξτρα υλικά που σίγουρα ανανεώνουν τις γεύσεις μας. Θα ήθελα να είστε open minded, να δώσετε μια ευκαιρία στον εαυτό σας και να υποσχεθείτε ότι ακόμα και αυτά που δεν είστε σίγουροι, θα τα δοκιμάσετε έστω μια φορά.
1.Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα κάσιους, τα φιστίκια κ.α είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, δίνουν μια ωραία «κριτσανιστή» αίσθηση στις μπουκιές μας και το αίσθημα του κορεσμού. Φυσικά χρειάζεται να διαλέξετε ανάλατους ξηρούς καρπούς και επίσης να έχετε κατά νου ότι μιλάμε για μικρές ποσότητες- περίπου όσο μια χούφτα (τους υπόλοιπους κρατήστε τους για το ουϊσκάκι).
2.Φρούτα φρέσκα και αποξηραμένα

Μην διστάσετε να προσθέσετε λίγες φέτες από τραγανό ξινόμηλο ή γλυκό φιρίκι, δροσιστικό αχλάδι ή φράουλες, ενυδατικά εσπεριδοειδή, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες τα ροδάκινα και τα σταφύλια θα δώσουν μια νότα γλυκάδας στο γεύμα σας. Τα φρέσκα φρούτα βοηθούν στη σωστή πέψη, ισορροπούν τις γεύσεις των λαχανικών, έχουν βελούδινη υφή και φυσικά, μας δίνουν την απαραίτητη φρουκτόζη που κουνάει το μαντήλι στην επιθυμία για γλυκό. Το ίδιο ισχύει και για τα αποξηραμένα φρούτα όπως cranberries, σταφίδες και σύκα. Διαβάστε προσεκτικά τα συστατικά στο πίσω μέρος της συσκευασίας ώστε να βεβαιωθείτε ότι τα αποξηραμένα φρούτα που αγοράζετε δεν είναι βουτηγμένα στις ζάχαρες και τα συντηρητικά αλλά αντιθέτως βρασμένα σε φυσικούς χυμούς μήλου ή ανανά.
3. Αβοκάντο

Εντάξει, εντάξει, σας τα έχουμε πρήξει με το αβοκάντο, το ξέρω, όποια πέτρα και αν σηκώσετε, όποιο μενού και αν κοιτάξετε, ένα αβοκάντο θα ξεπηδά. Όμως… είναι όντως θαυματουργό. Είναι το απόλυτο φυτικό βούτυρο, έχει αντικαρκινική δράση, είναι ό,τι καλύτερο για τη λειτουργία της καρδιάς, συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση των λιποδιαλυτών που περιέχονται τόσο στο ίδιο όσο και σε άλλα λαχανικά και τέλος, είναι ευεργετικό κατά τη διάρκεια της (φτου-φτου μακριά από εμάς) εγκυμοσύνης. Παιδιά, δώστε του μια ευκαιρία. Μας κάνει καλό. Προσθέστε μισό ώριμο αβοκάντο μετρίου μεγέθους στη σαλάτα σας με μπόλικο πιπεράκι και λεμόνι.
4.Κινόα

Θεωρείται το πιο θρεπτικό δημητριακό στον πλανήτη. Ανήκει στην κατηγορία των τροφίμων ολικής άλεσης, κάνει καλό στο πεπτικό και σε όσους πάσχουν από διαβήτη, περιέχει σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνη Ε και φυτικές ίνες, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, και περιέχει όλα τα σημαντικά αμινοξέα. Τι άλλο θέλετε δηλαδή; Είναι τρομερά χορταστική και μετατρέπει τη σαλάτα σας σε ένα πλήρες γεύμα. Το μυστικό είναι να την ξεβγάλετε πολύ καλά με άφθονο νερό πριν τη βράσετε και να τη στραγγίξετε για να μην κρατήσει νερά. Το καλύτερο από όλα είναι ότι η κινόα έχει την ικανότητα να «απορροφά» τις γεύσεις και τα αρώματα από τα υπόλοιπα υλικά και άρα να δίνει σημαντικούς «πόντους» στην τελική γεύση.
5.Σος μπλασάμικου

DIY και καθάρισες! Ναι είναι αλήθεια ότι οι σος του εμπορίου είναι παχυντικές και ανθυγιεινές. Έλα όμως που ξεροσφύρι- λάδι, ξύδι δηλαδή- τη σαλατούλα δεν την ευχαριστιέσαι; Ποια είναι η λύση; Φτιάξε τη δική σου σος μπαλσάμικου χτυπώντας στο μπλεντεράκι λάδι, ξύδι, (λίγο) μέλι, (λίγη) μουστάρδα και πιπέρι και αυτοσχεδίασε προσθέτοντας αν θες φρέσκιες φράουλες, φρέσκο μάνγκο ή ρόδι. Διατηρείται εντός και εκτός ψυγείου για αρκετό καιρό, μπορείς να έχεις μια ποσότητα στο ντουλαπάκι σου στο γραφείο και οι σαλάτες σου να μοιάζουν σαν και αυτές που απολαμβάνεις έξω, με τη μόνη διαφορά ότι οι δικές σου δεν είναι βόμβες θερμίδων.
+1 Παίξε
Μην το φοβάσαι! Δοκίμασε να συνδυάσεις διάφορα υλικά όπως παξιμαδάκια με χαρουπάλευρο, σος με ταχίνι και μέλι, φρέσκα μυρωδικά όπως βασιλικό και θυμάρι και ό,τι άλλο είναι για εσένα «αγαπημένη» γεύση. Να θυμάσαι, πως αν κάτι κάνει τη διαφορά στη διατροφή σου, αυτό είναι το μέτρο και ισχύει καθολικά για όλα τα γεύματά σου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tα ελληνικά πιάτα που κρατούν ψηλά τη σημαία
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.