- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Οι διατροφικές συνήθειες που φέρνουν μακροζωία
«Είσαι ό,τι τρως», είχε πει ο Ιπποκράτης και η γνώση αυτή ακολουθεί την ανθρωπότητα - και την επιστήμη - εδώ και αιώνες. Είναι συναρπαστικό να συνειδητοποιείς ότι είναι στο δικό σου χέρι το αν θα γερνάς όμορφα ή θλιβερά και αν θα είναι μακρύς και ποιοτικός ή όχι ο βίος σου. Τα γονίδια σίγουρα παίζουν καθοριστικό ρόλο, αλλά δεν ευθύνονται αποκλειστικά αυτά για τα παραπάνω. Το μυστικό της μακροζωίας βρίσκεται στις μικρές καθημερινές μας επιλογές και… στο πιάτο μας:
Περισσότερη «φύση»
Κανείς δεν λέει «όχι» σε ένα λαχταριστό πιάτο μακαρονάδα ή σε ένα χάμπουργκερ, αν όμως θέλεις να επιμηκύνεις τη διάρκεια ζωής σου, πρέπει να στρέψεις το βλέμμα στο…χωράφι. Η καθημερινή κατανάλωση λαχανικών μειώνει το ρίσκο σοβαρών ασθενειών. Τα επεξεργασμένα σιτηρά, το αλκοόλ, το κόκκινο κρέας και τα τυποποιημένα τρόφιμα κυριολεκτικά μας «γερνάνε» ταχύτερα και ευθύνονται αποδεδειγμένα για καρδιοπάθειες, παχυσαρκία και διαβήτη… μεταξύ άλλων χειρότερων. Για μακροζωία (και υπέροχο δέρμα), βάλε λίγο «χρώμα» στο πιάτο, κόκκινα, πράσινα, πορτοκαλί λαχανικά, φρούτα, όσπρια.
Γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα- ξου!
Μπορεί η «τεχνολογία» τροφίμων να προσφέρει ελκυστικότερη και φθηνότερη τροφή, αν όμως θέλεις να φτάσεις τα 100, προτίμησε τα ίσως πιο ακριβά και λιγότερο εντυπωσιακά στην εμφάνιση οργανικά φρούτα και λαχανικά. Ένα 70% από παράγωγα γενετικά τροποποιημένων και «επίσημα» αποδεκτών καλλιεργειών σήμερα, ανάμεσά τους το καλαμπόκι, το σιτάρι, το κολοκύθι, οι πατάτες, βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ και πίσω από «δυσνόητες» ετικέτες. Γι’ αυτό όταν ψωνίζεις φρέσκα φρούτα και λαχανικά προτίμησε τα βιολογικά ή έστω ψάξε για “non-GMO” στις ετικέτες.
Όχι άλλο κρέας
Ήρθε η ώρα να κόψεις την πρωινή λουκανικόπιτα, το απογευματινό σάντουιτς με σαλάμι και τη βραδινή μπριζόλα. Μελέτες που αφορούσαν στη ζωή 100χρονων ανά τον κόσμο, φανέρωσαν ένα κοινό μεταξύ τους στοιχείο, ότι όλοι σπάνια έτρωγαν κρέας και όταν το έκαναν ήταν σε πολύ μικρές ποσότητες. Μάλιστα, έστω και αυτές τις μικρές ποσότητες δεν τις έτρωγαν κάθε μέρα ή δυο φορές τη βδομάδα αλλά κατά μέσο όρο μόλις 5 φορές το μήνα. Αν οι διατροφικές σου συνήθειες περιλαμβάνουν συστηματική κατανάλωση κρέατος, ίσως πρέπει να αναθεωρήσεις ως προς το ποσοστό ζωικής πρωτεΐνης που λαμβάνεις.
Ελαιόλαδο, αυτό το φάρμακο
Ξέχνα το βούτυρο, το λαρδί και άλλα ζωικά λίπη και μαγείρεψε με ελαιόλαδο. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες (πολυφαινόλες του ελαιολάδου: ελαϊκό οξύ, ολευροπεΐνη, σκουαλένιο) που δρουν ευεργετικά στην υγεία του στομάχου, του δωδεκαδακτύλου και του καρδιαγγειακού συστήματος. Πάνω απ’ όλα, το ελαιόλαδο έχει υπέροχη γεύση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα φαγητά, ακόμη και σε γλυκά. Αν είσαι τύπος «ψωμί με βούτυρο», δοκίμασε ζεστό ψωμί με λίγο λάδι, αλάτι και πιπέρι. Τόσο ο ουρανίσκος όσο και η καρδιά σου θα σε ευγνωμονούν.
Η μέθοδος της Οκινάουα
Οι κάτοικοι της Οκινάουα, του πέμπτου μεγαλύτερου νησιού της Ιαπωνίας, διατηρούν τον τίτλο των μακροβιότερων ανθρώπων στον πλανήτη και αποτελούν «αντικείμενο» μελέτης διατροφολόγων και επιστημόνων που αναζητούν το μυστικό της απόλυτης υγείας και μακροζωίας. «Hara Hachi Bu» λένε λοιπόν στην Οκινάουα, δηλαδή τρως μέχρι να αισθανθείς το στομάχι σου 80% γεμάτο και 20% άδειο. Αυτό το έξυπνο τρικ αποτρέπει τους «εκτροχιασμούς». Δεν τρως ποτέ μέχρι να πεις «δεν κατεβαίνει άλλη μπουκιά».
Ψάρι, αν μπορείς και κάθε μέρα
Θα περιορίσεις την κατανάλωση κρεατικών οπότε φρόντισε να βάλεις στο διαιτολόγιό σου περισσότερο ψάρι. Μελέτες δείχνουν πως τρώγοντας σχεδόν καθημερινά ψάρια, τα οποία θα συνοδεύεις με λαχανικά, κερδίζεις χρόνια. Δεν ξέρεις ποια ψάρια είναι καλύτερα για καθημερινή κατανάλωση; Προτίμησε τα μικρά, όπως οι σαρδέλες και ο γαύρος, τα οποία δεν εκτίθενται σε επικίνδυνα βαρέα μέταλλα, όπως ο υδράργυρος.
Πόσο γάλα ήπιες πάλι;
Ένα μεγάλο ποτήρι γάλα με όλα του τα λιπαρά, κάθε βράδυ, μπορεί να μην είναι τελικά τόσο καλή ιδέα. Το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου δεν είναι «σχεδιασμένο» να επεξεργάζεται το αγελαδινό γάλα, το οποίο είναι πλούσιο σε λιπαρά και ζάχαρη. Οι «μαθουσάλες» του πλανήτη λαμβάνουν το ασβέστιο που χρειάζεται ο οργανισμός τους από άγρια λάχανα, για παράδειγμα, που αποτελούν εξαιρετική πηγή. Εάν επιμένεις στο γάλα, προτίμησε το κατσικίσιο ή το πρόβειο, εξίσου θρεπτικά και πλούσια σε ασβέστιο ή πειραματίσου με νέες γεύσεις όπως γάλα σόγιας, γάλα αμυγδάλου, γάλα ρυζιού (προτίμησε τα βιολογικά).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.