Απαραίτητο «σχολικό βοήθημα» η σωστή διατροφή
Οι τροφές που θα πρέπει να βρίσκονται στο πιάτο του παιδιού καθημερινά
Η σωστή διατροφή του παιδιού βοηθάει όχι μόνο στην υγεία αλλά και στις σχολικές του επιδόσεις
Σεπτέμβριος και ήδη έχουν αρχίσει οι προετοιμασίες για το άνοιγμα των σχολείων, καθώς οι γονείς σπεύδουν να προμηθευτούν τον απαραίτητο σχολικό εξοπλισμό για τα παιδιά τους. Όμως, εκτός από τα απαραίτητα εφόδια με τα οποία φροντίζουν να εξοπλίσουν τους μαθητές, οι γονείς οφείλουν να δείξουν αντίστοιχη προσοχή και στον προγραμματισμό ενός σωστού πλάνου διατροφής τους.
«Έρευνες έχουν δείξει ότι η υγιεινή διατροφή, εκτός από τον σημαντικό ρόλο που έχει στην ανάπτυξη και την υγεία του παιδιού, επηρεάζει σημαντικά τις σχολικές επιδόσεις και την πρόοδό του. Ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής που θα βοηθήσει αποτελεσματικά τα παιδιά στο σχολείο, θα πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε και σε σταθερή βάση πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και υδατάνθρακες», επισημαίνει ο κ. Κάρολος Παπαλαζάρου, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος στο Metropolitan Hospital, ο οποίος δίνει και παραδείγματα διατροφικά ισορροπημένων γευμάτων.
Υδατάνθρακες
Οι υδατάνθρακες από τροφές όπως τα δημητριακά, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τροφοδοτούν τον εγκέφαλο με μια σταθερή παροχή ενέργειας, γεγονός που διευκολύνει τη μάθηση. Είναι πολύ σημαντικό να περιέχονται στο πρωινό του παιδιού τρόφιμα με υδατάνθρακες και πλούσια σε φυτικές ίνες. Ένα παράδειγμα ισορροπημένου πρωινού για τα παιδιά στο σπίτι είναι: 1 ποτήρι χυμός πορτοκάλι, 1 αυγό και μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης με ταχίνι και μέλι, ενώ μια εύκολη λύση για θρεπτικό σνακ στο σχολείο είναι η μπανάνα.
Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας
Οι πρωτεΐνες είναι στοιχεία απαραίτητα για τη δομή των κυττάρων, την ανάπτυξη και την ανάπλαση των ιστών, την καλή λειτουργία και τη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και την ενδυνάμωση του νευρικού συστήματος ενός παιδιού. Στο εβδομαδιαίο πλάνο διατροφής του παιδιού πρέπει να περιέχονται πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το αυγό και το κρέας.
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά σε όλα τα στάδια της ζωής γιατί βοηθούν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, επηρεάζουν θετικά την εγκεφαλική λειτουργία και τη γνωστική ανάπτυξη και διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην υγεία των ματιών. Οι καλύτερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες. Μια επιλογή για γεύμα στο σχολείο είναι ένα σάντουιτς σολομού ή τόνου με αβοκάντο και άλλα λαχανικά.
Μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες
Η διατροφή των παιδιών θα πρέπει να είναι πλήρης σε μέταλλα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Ιδιαιτέρως σημαντική για την ανάπτυξή τους είναι η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου, ψευδαργύρου και σιδήρου. Γι` αυτό πρέπει να ακολουθούν ένα πρόγραμμα διατροφής που θα περιέχει γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά και φρούτα, σε καθημερινή βάση.
Ενυδάτωση
Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τα παιδιά να παραμένουν καλά ενυδατωμένα, για να αποτρέπεται η κόπωση και να διατηρείται υψηλό το επίπεδο συγκέντρωσής τους. Η σωστή ενυδάτωση μπορεί επίσης να τα βοηθήσει να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος. Η καλύτερη λύση για ενυδάτωση είναι το νερό και οι φυσικοί χυμοί από φρέσκα φρούτα.
Έτοιμα σνακ
«Τα έτοιμα σνακ δυστυχώς αποτελούν διατροφική παγίδα, διότι περιέχουν πολλά πρόσθετα συστατικά αλλά και ζάχαρη ή αλάτι. Επειδή όμως δεν υπάρχει πάντα ο χρόνος προετοιμασίας γεύματος για το σχολείο, μια καλή λύση για έτοιμο σνακ είναι μια μπάρα βρώμης με μέλι και ξηρούς καρπούς, που θα την επιλέξουν οι γονείς, αφού πρώτα ελέγξουν τη διατροφική της ετικέτα αναφορικά με τα πρόσθετα συστατικά και την ποσότητα σακχάρων που περιέχει», καταλήγει ο κ. Παπαλαζάρου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.