Τριφύλλι, το ταβερνάκι-θρύλος της Αλεξάνδρας
Διανοούμενοι και ηθοποιοί έρχονταν για την ατμόσφαιρα, τη βαρελίσια ρετσίνα και τα πασίγνωστα κεφτεδάκια της κυρίας Κούλας
Πίσω από το δυτικό πέταλο του γηπέδου του ΠΑΟ της λεωφόρου Αλεξάνδρας, στην οδό Παναθηναϊκού 7, βρίσκεται το οινομαγειρείο «Τριφύλλι». Δύο χαμηλά λαϊκά σπιτάκια με κεραμίδια που ενώνονται μεταξύ τους με μια μικρή αυλή αποτελούν μια ευχάριστη παραφωνία στο τσιμεντένιο δάσος των υψηλών πολυκατοικιών που πνίγει τον χώρο.
Αν και φανατικός Ολυμπιακός, το Τριφύλλι ήταν ένα αγαπημένο μου κουτούκι τη δεκαετία του ‘70. Διανοούμενοι και ηθοποιοί απ’ όλη την Ελλάδα, λογοτέχνες, σκηνοθέτες, το σύνολο σχεδόν της ντόπιας διανόησης, δημοσιογράφοι και κριτικοί κινηματογράφου και προπάντων φοιτητές, έρχονταν για την ατμόσφαιρα του κουτουκιού με τη βαρελίσια ρετσίνα, αλλά κυρίως για να καταβροχθίσουν τους υπέροχους λαχανοντολμάδες, τα πασίγνωστα κεφτεδάκια της κυρίας Κούλας, τις συκωταριές, που σερβίριζε με προθυμία ο Νικόλας, τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και τις περίφημες τηγανητές πατάτες. Κι όλα αυτά φτιαγμένα από τα τρία τηγάνια της μικρής κουζινούλας του γκαζιού.
Η ιστορία του κουτουκιού ξεκινάει στα τέλη τις δεκαετίας του 1950 όταν η κυρά Κούλα αποφάσισε να βοηθήσει οικονομικά την οικογένεια, αρχίζοντας να πουλάει τις Κυριακές σουβλάκια για τους φιλάθλους, όταν ο Παναθηναϊκός έπαιζε στο γήπεδό του, προσπαθώντας έτσι να συμπληρώσει το πενιχρό εισόδημα του άντρα της που δούλευε οδηγός σε φορτηγό. Το 1962 μετατρέπει τον κήπο με το πηγάδι που βρισκόταν πλάι στο σπιτικό της σε ταβέρνα για να πουλάει κρασί και κανένα μεζέ.

Το μεσημέρι έρχονταν οι φύλακες, οι αστυνόμοι από τις φυλακές Αβέρωφ που βρίσκονταν απέναντι, οι υπάλληλοι του Δήμου που άφηναν τα αμάξια του Δήμου λίγο πιο κάτω. Μόνο αυτούς τους έπαιρνε οικονομικά να φάνε κρέας, όλοι οι υπόλοιποι, όσπρια και μπακαλιάρο.
Το ταβερνάκι έγινε σιγά-σιγά θρύλος, στέκι αγαπημένο και παρότι η κυρά Κούλα δεν ζει πια, τα παιδιά της συνεχίζουν να λειτουργούν ένα από τα πιο αυθεντικά κουτούκια της Αθήνας.
Παναθηναϊκού 7, Αμπελόκηποι, 210 6446585
*Για τον φούρνο του Τάκη διαβάστε εδώ.
**Για το Καφέ Αβυσσηνία διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κανέλα, κρέμα και ουρές στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων για το νέο pastry spot που έχει ήδη γίνει talk of the town
11 εστιατόρια που ταιριάζουν ταμάμ στα κυριακάτικα τραπέζια
Πάπρικα, γκούλας και παραδοσιακές νοστιμιές δίπλα στα μπαρόκ ανάκτορα
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2026
Η αλληλεπίδραση με το προσωπικό δεν αφορά μόνο την παραγγελία και την πληρωμή
Για τους γείτονες μας, η καρμπονάρα δεν είναι απλώς ζυμαρικό
Στο σουβλατζίδικο που αγαπούν οι φίλοι μου και μετά παγωτό χωρίς ζάχαρη που δεν καταλαβαίνεις καθόλου ότι δεν έχει ζάχαρη
Κοντά τέσσερις τόνους από αυτά στέλνει σε όλη την Ελλάδα!
Ο παράδεισος του παστουρμά αλλά και αμέτρητες ακόμα λιχουδιές
«Χωρίς εσάς το Betty’s Bakery θα έμενε μια τρελή ιδέα»
Χριστούγεννα και είμαστε συνέχεια στους δρόμους
Μήπως φέτος θα κάνεις Χριστούγεννα στο ελληνικό Μαϊάμι;
Η απαραίτητη γαστρονομική στάση στο Βερολίνο
Το νέο Business Lunch Menu κάνει το διάσημο εστιατόριο προσιτό σε όλους
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Hot εστιατόρια, λαχταριστά street food στέκια και λαμπερά ξενοδοχεία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.
