- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Η Μαρία Γκολιοπούλου γεννήθηκε στη Μελβούρνη από Έλληνες γονείς. Τέλειωσε τις σπουδές της (Ιστορία Τέχνης), ταξίδεψε στην Αμερική και όταν τα πράγματα δεν της ήρθαν όπως τα ήθελε κατέληξε στην Καστοριά, γενέθλιο τόπο των γονιών της. Σ’ ένα πάρτι γνώρισε τον Παναγιώτη Τσαδήλα, που εκείνη την εποχή ξεκινούσε την μετατροπή ενός νεοκλασικού σπιτιού – κληρονομιά από τη θεία του Βενετή και τον θείο του Γαλακτίωνα – σε παραδοσιακό ξενώνα.
Η θέα από το Αρχοντικό
Ο Παναγιώτης της πρότεινε να αναλάβει τη διακόσμηση και η Μαίρη όταν πήγε στο επαγγελματικό τους (πια) ραντεβού είχε μαζί της ένα κέικ με πορτοκάλι και τζίντζερ κι ένα κέικ με κάρι, φτιαγμένα από τα χέρια της. Κι επειδή «η καρδιά του άνδρα περνάει από το στομάχι» μου λέει στα αγγλικά, με αυτό το κέικ ξεκίνησε ο έρωτας και… η ανακαίνιση. Τελικά, η ημέρα του γάμου τους έγινε μαζί με τα εγκαίνια του ξενώνα και φυσικά το γλέντι δόθηκε στο Αρχοντικό.
Από το 1999 στην υπέροχη σαλοτραπεζαρία του «Αρχοντικού της Βενετούλας» (με θέα τη λίμνη και τις κεραμοσκεπές των αρχοντικών της Καστοριάς), κάθε πρωί η Μαρία προσφέρει στο πρωινό της εκτός από τις χειροποίητες μαρμελάδες και χειροποίητα γλυκά, διαφορετικά κάθε μέρα. «Δεν μπορώ να σερβίρω συνέχεια το ίδιο, δεν το θέλω κι εγώ η ίδια, διαφορετικά βαριέμαι την κουζίνα…
Στη σαλοτραπεζαρία του Αρχοντικού της Βενετούλας
Ο ξενώνας είναι bed & breakfast, που στη δικιά μας λογική μεταφράζεται σπιτική ατμόσφαιρα. Εξάλλου μένουμε κι εμείς εδώ με την κόρη μας Έλλη, και δεν θα μπορούσα στην οικογένειά μου να δίνω κάθε πρωί το ίδιο πρωινό!», μου λέει. «Δοκιμάζω συνέχεια συνταγές και γεύσεις και στην μαγειρική μου βγάζω τόσο την ελληνική όσο και την αυστραλέζικη πλευρά μου. Στα πρωινά μου, για παράδειγμα, αυτό το δίπολο μοιράζεται σε πίττες και περίεργα κέικ».
Όλα τα γλυκά της ήταν εύγευστα (δοκίμασα κέικ, πάστα φλώρα, ριζόγαλο και προφιτερόλ, τιραμισού), αλλά η αλήθεια είναι πως ήταν ακόμα πιο γευστικά αφού σερβίρονταν με το μεγάλο (φιλόξενο) χαμόγελό της μπροστά στη τζαμαρία με την απλόχερη θέα. Και του χρόνου λοιπόν, και ορίστε και η συνταγή του κέικ που «έκλεψα» για σας… [Κεντρική Φωτό: Στο τραπέζι το κέικ και τα πιττάκια]
Η Μαρία στην κουζίνα ετοιμάζει το προφιτερόλ
ΚΕΪΚ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΤΖΙΝΤΖΕΡ
Τα υλικά
Ψιλοκομμένες φλούδες από 2 πορτοκάλια
½ κούπα νερό
1 ½ κούπα ζάχαρη
200 γρ. βούτυρο
2 αυγά
3 κούπες αλεύρι
3 ½ κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ κουτ. του γλυκού αλάτι
1 κουτ. του γλυκού τζίντζερ (πιπερόριζα)
1 κούπα γάλα
Η παρασκευή
Σε κατσαρολάκι βάζουμε τα πορτοκάλια, 1 κουπ. ζάχαρη και το νερό. Τις βράζουμε για 5 λεπτά και τις αφήνουμε να κρυώσουν για περίπου μισή ώρα. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ½ κούπα ζάχαρη, προσθέτουμε τα αυγά, το αλάτι, το πάουντερ και το τζίντζερ και λίγο λίγο το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο βαθμούς. Το ψήνουμε για περίπου μία ώρα.
Το Αρχοντικό της Βενετούλας, Αγίων Θεολόγων 5, Καστοριά (Πλατεία Ντολτσό), 24670 22446, www.venetula.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.