- CITY GUIDE
- PODCAST
-
24°
Syros GrEATings. Τρώγεται η Σύρος; (video)
Αέρας να φυσάει από τα βάθη του Αιγαίου, υπέροχα αρχοντικά να συνυπάρχουν με τα πολύχρωμα σπιτάκια των μικρών στενών της Χώρας, το αθάνατο ελληνικό φως να τα δείχνει όλα πιο όμορφα και γύρω-γύρω η απρόβλεπτη θάλασσα. Αυτή είναι η Σύρος, ένα νησί που γεννήθηκε μεσοπέλαγα. Πολλοί είναι αυτοί που πιάστηκαν στα δίχτυα της γοητείας της και πλανεμένοι άφησαν τους δικούς τους τόπους για να μείνουν παντοτινά κοντά της. Μαζί τους έφεραν τις κουλτούρες, τα ήθη και φυσικά τις…κατσαρόλες τους!


Κάπως έτσι δίπλα στις λιαστές ντομάτες, τις τηγανιτές με κουρκούτι, ήρθαν και στάθηκαν τα σαλιγκάρια γιαχνί, οι πηχτές των χοιροσφαγίων, τα μικρά φτερωτά κυνήγια (όπως οι μπεκάτσες, τα πιτσούνια και τα ορτύκια), ενώ στις αετόπιτες και στους γιαχνιστούς αμπελοκορφάδες έμελλε να κάνουν παρέα οι γαριδόσουπες και τα ραβιόλια. Σαν σωστή προξενήτρα η συριανή κουζίνα όλα κατάφερε να τα παντρέψει αρμονικά και να βρει μέσα στις ετερόκλητες γεύσεις τη δική της ταυτότητα.

Αυτό το νόστιμο γαστρονομικό αποτύπωμα μπορείς να ανακαλύψεις κι εσύ πολύ σύντομα. Στις 16,17 και 18 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ γαστρονομικού πολιτισμού της Σύρου Syros GrEATings, που διοργανώνουν από κοινού η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Σύρου- Ερμούπολης, το Επιμελητήριο Κυκλάδων και ο Σύλλογος Επαγγελματιών Επισιτισμού Σύρου «Τερψιχόρη», με την υποστήριξη του δικτύου Aegean Cuisine. Για αυτές τις τρεις μέρες το νησί αναστατώνεται και τσιτσιρίζει, τα τσουκάλια παίρνουν φωτιά και εσύ δοκιμάζεις όλα τα νόστιμα που βάζεις με το νου σου…


Πρώτα απ’ όλα τα 17 εστιατόρια του δικτύου Aegean Cuisine στη Ερμούπολη, αλλά και στα χωριά της Σύρου, καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ εκτός από το μενού τους, προσφέρουν και πιάτα, εμπνευσμένα από τη γαστρονομική παράδοση της Σύρου. Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου (17.00-21.30) ο θερινός κινηματογράφος «Παλλάς» φιλοξενεί live μαγειρέματα και μια έκθεση με τοπικά προϊόντα. Σε αυτόν τον χώρο, που κάποτε βρισκόταν η «Αγορά της Ερμούπολης», οι σεφ των εστιατορίων του δικτύου Aegean Cuisine, αλλά και guest chefs μαγειρεύουν για το κοινό παραδοσιακά πιάτα της Σύρου. Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί το ελληνικό πρωινό της Σύρου στο κυλικείο του Δημαρχιακού Μεγάρου.

Παράλληλα, στην κεντρική είσοδο του Δημαρχιακού Μεγάρου αποτυπώνεται η γαστρονομική κουλτούρα της Σύρου μέσα από την έκθεση φωτογραφίας «Φάτε μάτια Σύρο», που πραγματοποιείται από τα μέλη της Λέσχης Φωτογραφίας-Κινηματογράφου Σύρου. Εξίσου «νόστιμη» όμως και η έκθεση για την ιστορία του συριανού λουκουμιού που θα γίνει στο Βιομηχανικό Μουσείο (Παρασκευή:10.00-15.30, Σάββατο: 10.00-15.30 και 18.00-20.00, Κυριακή: 10.00-15.00). Μπορείτε να ενημερώνεστε για το πρόγραμμα των επί μέρους δράσεων, αλλά και για τα εστιατόρια και τους παραγωγούς που συμμετέχουν, μέσα από τη σελίδα του φεστιβάλ στο Facebook.

*Οι φωτογραφίες είναι από το βιβλίο «Του ανέμου και της αρμύρας», εκδ. Επιμελητήριο Κυκλάδων, Φωτογράφοι: Studio M και Νανά Δαρειώτη, food styling: Μάκης Γεωργιάδης
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σιροπιαστά και σοκολατένιες πάστες στα καλύτερα sweet spots της πόλης
Το γαλακτομπούρεκό του έχει γίνει σήμα κατατεθέν
Στο La Ruche Patisserie Naturelle η ποικιλία συναντά τη γλυκιά απόλαυση
Εδώ κάθε επίσκεψη μοιάζει με μια νέα σελίδα σε ένα ημερολόγιο γεύσεων
Το γαλακτομπούρεκο που εδώ έχει γίνει viral
Με μια γλυκιά ιστορία που μετρά περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες
Το ιδανικό spot για να απολαύσεις τον καφέ σου, μαζί με κάποιο λαχταριστό γλυκό
Λειτουργεί μέσω pre-orders, αφήνοντας χώρο για δημιουργικότητα και πειραματισμό σε κάθε παραγωγή
Όλα είναι χειροποίητα, με ποιοτικές πρώτες ύλες και χωρίς έτοιμα μείγματα
Μια νέα γλυκιά άφιξη με σύγχρονη κορεατική έμπνευση
ι ζαχαροπλάστες ετοιμάζουν καθημερινά φρέσκα croissants από ζύμη που ανοίγουν στο εργαστήριο
Τα γλυκά της Θεσσαλονίκης που λαχταράς υπάρχουν στα Πετράλωνα - Τρίγωνα Πανοράματος, προφιτερόλ και φυσικά θεϊκό αρμενοβίλ
Διακρίσεις Bib Gourmand και το βραβείο νέου σεφ για τον 29χρονο Θεόδωρο Καλοΐδη
Ο Σκλαβενίτης έχει ήδη πάρει θέση μάχης
Λιχουδιές που δεν μιμούνται, δεν κοπιάρουν, δεν τις έχεις δοκιμάσει πουθενά αλλού
Η Λέσβος, η …κολοβή και το σύμπαν του λαδιού
Ο σεφ Γιάννης Μαρινόπουλος μας περιγράφει τη ζωή όταν τελειώνει το καλοκαίρι
Μόλις άνοιξε στον Βύρωνα με σεφ τον Ντίνο Φωτεινάκη και ζαχαροπλάστες τους NZ Pastry
Ο Ιταλός βραβευμένος σεφ ανεβαίνει Θεσσαλονίκη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.