- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Χοιρινές μπριζόλες με «πουρέ» από παντζάρια
Τι χρειαζόμαστε Για τις μπριζόλες: 4 χοντροκομμένες χοιρινές μπριτζόλες ● αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι ● 1-2 κ.κ. κύμινο σε σπόρια ● 1 κ.σ. αλεύρι ● 1 κ.σ. ελαιολαδο ● 350 ml ζωμό από κοτόπουλο ● 250 ml μηλόξιδο ή λευκό ξίδι ● 1 φύλλο δάφνης ● 1 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
Για τον «πουρέ» παντζαριού: 500 γρ. παντζάρια ξεφλουδισμένα & χοντροκομμένα ● 2 μέτρια φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα ● 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο ● 500 ml ζωμό από κοτόπουλο ● πιπέρι ● λίγη ζάχαρη ● αλάτι ● 25 γρ. ανάλατο βούτυρο
Πώς το φτιάχνουμε Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150°C. Αλατοπιπερώνουμε τις μπριτζόλες και τις πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και μαγειρεύουμε τις μπριζόλες μέχρι να πάρουν ένα ανοιχτό καφέ χρώμα. Τις μεταφέρουμε σε ένα ταψί. Στο τηγάνι που είχαμε τις μπριζόλες ρίχνουμε τα σπόρια από το κύμινο και τα καβουρδίζουμε για 1 λεπτό, ρίχνουμε το μηλόξιδο, το αφήνουμε να βράσει για 2-3΄ και προσθέτουμε το ζωμό και το φύλλο δάφνης. Μόλις πάρουν όλα μια βράση τα ρίχνουμε στο ταψί με τις μπριζόλες. Σκεπάζουμε το ταψί, το βάζουμε στο φούρνο και το αφήνουμε να μαγειρευτεί για μία ώρα περίπου (μέχρι να γίνει το κρέας τρυφερό). Αφαιρούμε το ζουμί και διατηρούμε το κρέας ζεστό. Μεταφέρουμε το ζουμί σε ένα καθαρό τηγάνι και το βράζουμε μέχρι να μειωθεί στο μισό η ποσότητα, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια πηχτή σάλτσα.Κόβουμε στο multi τα παντζάρια, το σκόρδο και τα φρέσκα κρεμμύδια. Προσοχή, να είναι χοντροκομμένα. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα τηγάνι που μπαίνει στο φούρνο, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το ζωμό από κοτόπουλο, ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να πάρει μια βράση. Αμέσως μετά σκεπάζουμε και βάζουμε το τηγάνι στο φούρνο για 40΄. Βγάζουμε από το φούρνο και, αν δούμε ότι ο «πουρές» έχει περισσότερα υγρά, τον βράζουμε για λίγο στο μάτι της κουζίνας μέχρι να γίνει ένα πηχτό μείγμα. Με ένα πιρούνι λιώνουμε μέσα στο μείγμα το βούτυρο. Σερβίρουμε τις μπριζόλες μαζί με τον «πουρέ», ρίχνουμε πάνω τη σάλτσα από το κρέας και διακοσμούμε με άνηθο ή γλιστρίδα.
Μάθε ιστορία Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, το κύμινο ήταν γνωστό στην Ανατολή από τη 2η χιλιετία π.Χ. Σπόρια του βρέθηκαν μέσα στις πυραμίδες, δίπλα σε μούμιες των Φαραώ. Οι Ρωμαίοι πασπάλιζαν με κύμινο και ένα είδος ψωμιού πολυτελείας, αλλά το χρησιμοποιούσαν και με πονηριά, νοθεύοντας το μαύρο πιπέρι. Στον Μεσαίωνα το χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά στις κουζίνες της αριστοκρατίας και πίστευαν ότι έχει εξαιρετικά χωνευτικές ιδιότητες.
● Side dishes tip Sour cream
● Σκονάκι Προσοχή όταν καβουρδίζουμε το κύμινο, ώστε να μην ανοίξουν οι σπόροι. Προσοχή όταν λιώνουμε το παντζάρι, αν πεταχτεί ζουμί δημιουργούνται λεκέδες που δύσκολα φεύγουν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.