Πρωτομαγιά
Φέτος η Πρωτομαγιά πέφτει μεσοβδόμαδα, όμως, μη σκάτε, έχει και η Αθήνα τις ανθισμένες της εξοχές.
Φέτος η Πρωτομαγιά πέφτει μεσοβδόμαδα, όμως, μη σκάτε, έχει και η Αθήνα τις ανθισμένες της εξοχές. Η κυρία Καλλιόπη Δανάμπαση, μια παλιά Αθηναία, φυσιολάτρης και γνώστης των γύρω από την πόλη ανθισμένων λιβαδιών, μας αποκαλύπτει τις δικές της προτιμήσεις. «Η κουβέντα για το πού θα πάμε την Πρωτομαγιά ξεκινά αρκετές μέρες πριν, ας πούμε από του Αϊ-Γιωργιού… Την παραμονή φτιάχνουμε τα μεζεδάκια που θα βάλουμε στο καλαθάκι μας. Όλα τους απλά, χωρίς πολλά λάδια, για να είναι εύκολο να τσιμπηθούν με το χέρι ή για να αλειφτούν πάνω στο ψωμί. Πατατοσαλάτες, τυροκαφτερή, ταραμοσαλάτες, αυγά βραστά, ελίτσες, τυριά και κρεατικά στεγνά, που τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Απαραίτητο και το καλό σαμιώτικο κρασί (από τον τόπο καταγωγής μου), αλλά και το τσίπουρο από τον Βόλο (παραγωγή φίλων της παρέας μας). Αγαπημένες μου εξοχές είναι: Ο Ραμνούντας, με τον εξαιρετικά συντηρημένο και πεντακάθαρο αρχαιολογικό του χώρο, είναι πρώτης τάξεως ιδέα, πράσινο πολύ και επιμορφωτική ευκαιρία για μικρούς και μεγάλους.
Η παραλία του προσφέρεται και για τα πρώτα πλατσουρίσματα στη θάλασσα, αν ο καιρός είναι καλός. Θα πάτε προς Ωρωπό, στρίβετε αριστερά για Αγία Μαρίνα και μετά ακολουθείτε τις ταμπέλες. Η Πεντέλη με την άγρια ομορφιά της και τη Σπηλιά του Νταβέλη είναι μια άλλου είδους πρόκληση. Από την παλιά Πεντέλη παίρνουμε το δρόμο για τον Άγιο Πέτρο και φτάνουμε μέσα από σχετικά γρήγορη και πανέμορφη διαδρομή με τα πόδια. Δεν είναι εύκολο, αν έχουμε μαζί μας και μικρά παιδιά. Στην ολόδροση Μαλακάσα με τις πανύψηλες κερασιές, τα πεύκα και τα ανθισμένα λιβάδια θα πάτε από την Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας (θα δείτε ταμπέλες). Περπατώντας στο δάσος θα βρείτε όμορφα εκκλησάκια που στην αυλή τους έχουν πάγκους και τραπέζια, για να απλώσετε τα φαγητά σας και για να ξεκουραστείτε από την πεζοπορία. Το Κακοσάλεσι (αρβανίτικο όνομα του αρχαίου δήμου Αυλώνος) βρίσκεται στους πρόποδες της Πάρνηθας και μπορείτε να πάτε από την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, αλλά μπορείτε να πάτε και με το τρένο για Χαλκίδα (επίσης πολύ ωραία επιλογή, θα κατεβείτε στο σταθμό του Αυλώνα).
Το τοπίο είναι πανέμορφο, στην κορφή της πλαγιάς βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας με αυλή που μοιάζει με μπαλκόνι (και βλέπεις πιάτο όλο το χωριό), έχει χώρο τεράστιο για να στηθεί το «τραπέζι», αγριολούλουδα γύρω και υπέροχα μονοπάτια για τις βόλτες της… χώνεψης. Το Κάστρο της Φυλής στη Χασιά (θα πάτε από τη Λ. Δημοκρατίας και θα περάσετε Αγ. Αναργύρους και Χασιά) είναι κι αυτό πολύ ωραίο, έχει απλωσιά για να παίζουν τα πιτσιρίκια χωρίς φόβο, ενώ στα ερείπια του κάστρου θα στρώσετε άνετα το γιορτινό σας φαγοπότι. Πολύ ελκυστική είναι και η πολύ κοντινή στο κέντρο της Αθήνας Καισαριανή. Είναι καταπράσινη και γεμάτη αγριολούλουδα αυτή την εποχή. Ψάξτε να βρείτε το ναό των Ταξιαρχών, που έχει μπροστά του μεγάλο πλάτωμα, ενώ στο μισογκρεμισμένο εκκλησάκι του Αγ. Μάρκου παραδίπλα μπορεί κανείς να στρώσει τα καλούδια του προστατευμένος από αέρα και βροχή, αν πιάσει. Το δικό μου στεφάνι της Πρωτομαγιάς το φτιάχνω με κλωνάρια ελιάς, πάντα με γαριφαλάκια που είναι ανθεκτικά και θα κρατήσουν αρκετά, με πολλά ανοιξιάτικα αγριολούλουδα αλλά και με σκόρδα για το κακό το μάτι, με αγκάθια για να διώχνει τους κακούς και με στάχυα για να είναι πλήθεια (που έλεγε και η γιαγιά μου) στο σπίτι μας τα καλά. Το κρατάω μέχρι τις 23 Ιούνη και μετά το καίω στις φωτιές του Κλήδωνα. Καλό μήνα σε όλους».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Στο κέντρο, στα στενά, στις γειτονιές τρώμε αχτύπητα σουβλάκια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.