- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η συζήτηση είχε φουντώσει ένα βράδυ στην παρέα, θέμα αγαπημένο των καιρών που διανύουμε οι τιμές των εστιατορίων. Οι φίλοι, όλοι «ψαγμένοι» κρυφογευσιγνώστες, έχουν γευτεί ό,τι ψήνεται - βράζεται - τηγανίζεται στην Αθήνα, έχουν καθίσει την προηγούμενη δεκαετία σε όλα τα καλά και ακριβά τραπέζια της πόλης, φέτος όμως το «trend» που τους ενώνει είναι οι φθηνές τιμές. Εγώ, έχοντας πρόσφατα πληρώσει € 25 για μια πίτσα σε γνωστό νέο ιταλικό του κέντρου, υπεραμύνομαι των καλών και ακριβών εστιατορίων, υπενθυμίζω ότι το φθηνό μπορεί κάλλιστα να είναι ακριβό, ότι τελικά φθηνό δεν είναι το € 25 για μια πίτσα (που δεν ήταν και καλή), μπορεί «φτηνό» να είναι και ένα δείπνο των € 50 ή και των € 60 άμα έχεις φάει σαν άρχοντας. Μ’ αυτά τα μυαλά, να σας πω ότι πήγα προχτές, μια καθημερινή, στο roof του Electra Palace στην Πλάκα, και, ναι, έφαγα αλλά και πέρασα βασιλικά.
Η Ακρόπολη από μια άλλη της πλευρά, αυτή με τα αναφιώτικα σπιτάκια να ξεχύνονται από κάτω, όχι τόσο «καρτποσταλική» αλλά εξίσου συγκλονιστική, ήταν μπροστά στα μάτια μου. Η ατμόσφαιρα ήταν εντελώς 70s, στον αέρα πλανιόταν «γκραντίλα» ξενοδοχειακών προδιαγραφών, ξένοι καλοβαλμένοι –τους έβλεπα– τρώγανε ενθουσιασμένοι, το σέρβις ήταν εξαιρετικό και μαζί ευγενικά χαλαρό. Σεφ είναι ο Γιώργος Βενιέρης, από τους πολύ καλούς – ανατρεπτικός και δημιουργικός, με αδυναμία στη «μαγειρική των αναμνήσεων», πιστεύει ότι το μέλλον των κουζινών όλου του κόσμου βρίσκεται στις πρώτες ύλες και στους ευφυείς, πάντως όχι ακραίους συνδυασμούς. Τρώω υπέροχα. Ξεκινώ με μπουκιές ζεστού ψωμιού μέσα σε έξτρα αρωματικό παρθένο λάδι – ούτε ξέρω από πια άκρη της Ελλάδας το έχουν ξετρυπώσει.
Συνεχίζω με κροκέτα μουσακά με μους φέτας – μια εξαιρετική ιδέα που έχει μέσα της παλιά παράδοση που συνδυάζει με σύγχρονο αμπαλάζ. Αδειάζω ένα πιάτο πεντανόστιμης σούπας από σελινόριζα, που έχει μέσα της λεπτές φέτες από ψημένο απάκι. Προχωράω σε ζεστό και κρύο φουαγκρά με κρέμα μανταρινιού στη μια μεριά και ταχίνι από την άλλη. Υπόσχομαι στον εαυτό μου ότι μια μπουκιά θα τσιμπήσω από το γιουβέτσι αστακού, μυρίζει θάλασσα, το αδειάζω. Το ίδιο κάνω και με τη σφυρίδα που συνοδεύεται από αγκινάρες αλά πολίτα πεντανόστιμες. Σταματάω εδώ, χάνω το λεμονάτο μοσχάρι με το μαύρο ρύζι και τα γλυκά, αλλά δεν χωράει άλλο. Είμαι καλεσμένη όμως, κοιτάζω το μενού για να έχω υπ’ όψιν μου, € 37 αυτό με τα κρεατικά, € 39 αυτό με τα ψαρικά. Χωρίς κρασί, άρα να υπολογίζω γύρω στα € 50-60 το άτομο. Αυτά λοιπόν με τα ακριβά-φτηνά, το Electra Palace είναι μια τέλεια πρόταση όποτε θέλει κανείς να «χαϊδέψει» εαυτόν και την παρέα του (και έχει εντωμεταξύ βρει και το 50άρι…).
Electra Palace, Ναυάρχου Νικοδήμου 18-20, Αθήνα, 210 3370.000
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πας για κρασί και ποτό, φεύγεις με προϊόντα από όλη την Ελλάδα
Όταν μασάς πέντε μέρες για να τη φας κι όταν έχει τυρί εκεί που δεν πρέπει
Τα χρονικά όρια που καλό είναι να γνωρίζουμε
Ζαχαροπλαστείο της Κυψέλης, ευρύχωρο, φωτεινό και μοντέρνο, με πολλές βιτρίνες
Σκηνικό που θυμίζει παλιό στάβλο και πιάτα που βάζουν φωτιά στις κρύες νύχτες
Το ερώτημα έχει ανοίξει μια μικρή… γαστρονομική μάχη
Ένα σεμινάριο γύρω από τα γαλλικά τυριά και το κρασί στο Nora's Deli στο Κολωνάκι
Συνεντεύξεις με τους Γάλλους σεφ που συμμετέχουν στο Merci Chef 2026
Η τεχνική είναι γνωστή σε κάθε σπίτι
Ο αθηναϊκός δρόμος με τις περισσότερες νέες αφίξεις ζει (ξεκάθαρα) τη δεύτερη νιότη του
Δεν είναι μόνο ότι αλλάζει η γεύση και η υφή, αλλά και το ότι αναπτύσσονται μικρόβια
Ψάξε, ψάξε δεν θα το βρεις...
Η Εβδομάδα Γαλλικής Γαστρονομίας συνεχίζεται με πολλά, ενδιαφέροντα γαστρονομικά events
Δοκιμάσαμε τα έξι εμβληματικά γλυκά του Arnaud Larher σε συνεργασία με τον Jean Marie Hoffmann και τον Στέλιο Παρλιάρο
Αυθεντική γεύση, υψηλή θρεπτική αξία και αμέτρητοι τρόποι να το απολαύσεις
Από δημιουργικά εστιατόρια μέχρι street food στέκια οι γειτονιές των Βορείων Προαστίων έχουν τα πάντα
Σύγχρονες προτάσεις κερασμάτων με βάση το λουκούμι
Εδώ μπορείς να απολαύσεις καφέ, ροφήματα, μπίρα ή κρασί, με σπιτικά σνακ διαβάζοντας παράλληλα κάποιο βιβλίο
Εδώ οι γεύσεις εναλλάσσονται ανάλογα με τα φρέσκα φρούτα της κάθε εποχής και κάθε μέρα θα βρείτε και κάτι διαφορετικό – αλλά πάντα συναρπαστικό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.