- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Το καφενείο στην πλατεία Πλαστήρα του Παγκρατίου είναι ιστορικό – βρίσκεται εκεί από το 1928. Παρότι έχει προσθέσει και νόστιμες μοντερνιτέ, διατηρεί στοιχεία από τα παλιά, όπως τα μπαλκονάκια με τα παλιακά κάγκελα, τη σάλα με τα υπέροχα μωσαϊκά, την αυλή με τις μουριές – όλα τους αφήνουν μια νοσταλγική εσάνς. Τώρα το καλοκαιράκι γίνεται ακόμη πιο χαλαρό, βγάζει τραπεζάκια έξω, στολίζεται με βασιλικούς μέσα σε γλάστρες (κονσέρβες Κύκνος), κρεμάει σημαιάκια και γλόμπους ανάμεσα στα δέντρα. Και γίνεται ένα φιλικό, καθημερινό στέκι, «εύκολο» για τον καθένα να πάει όποια στιγμή της ημέρας για να τσιμπήσει ή να πιει κάτι. Αυτή ακριβώς η «ευκολία» και η χωρίς πολλά πολλά απλότητά του είναι που μου αρέσει πολύ. Η κουζίνα του είναι κι αυτή απλή και καθημερινή, πιατάκια «στοργικά», μαμαδίσια, για να χορτάσεις την πείνα σου ή να συνοδέψεις την μπίρα (μεγάλη γκάμα), το τσίπουρο, το κρασί σου. Έχει κεφτέδες της Ρηνούλας –ακριβώς όπως τους θες–, έχει γαρδουμπάκια γεμιστά με αμαρτωλά γλυκάδια, έχει συκώτι μοσχαρίσιο από χασάπη εγνωσμένης ποιότητας, μπιφτέκια, κολοκυθανθούς γεμιστούς, μελιτζανοσαλάτα σπιτίσια, σουβλάκι από μοσχαρίσια γάλακτος, κεμπάπ, φέτα «μπουγιουρντί», διάφορες ποικιλίες και από ψαρικά έχει σαρδελίτσες «παντρεμένες» με μαϊντανό και σκόρδο, γαριδάκι συμιακό, γαύρο τηγανητό και μαρινάτο, ωραίες σαλάτες με ντομάτες που μυρίζουν ντομάτα (την ψάχνουν), κρίταμα, αλατσοελιές, ωραία λάδια και αλάτια να τις νοστιμίζουν. Το Ελλάς προσθέτει και στον κατάλογο μοντέρνες πινελιές, διαλέγοντας αυτά που του ταιριάζουν. Δηλαδή, έχει ξαφνικά και μύδια αχνιστά, δεν τα περιμένεις ανάμεσα στα άλλα, αλλά διαπιστώνεις ότι είναι μάλλον τα πιο νόστιμα που έχεις φάει εδώ και καιρό στην Αθήνα. Έχει τόνο Αλοννήσου ψητό, έχει και καρπάτσιο λαυράκι επειδή ο Γιάννης πήγε στην αγορά και του γυάλισε η φρεσκάδα του. Ο Γιάννης Λιάκος, ψυχή του μαγαζιού και παιδί-διαμάντι, έχει θητεύσει σε πολλά γνωστά εστιατόρια της Αθήνας κι εδώ έχει βρει το «σπίτι» του. Πιστεύει στα φρέσκα εποχικά υλικά, ψάχνει τα βιολογικά προϊόντα, ανακαλύπτει νοστιμιές απ’ όλη την Ελλάδα, έχει άκρες που τον προμηθεύουν φρεσκότατους αχινούς, βρίσκει ωραία χύμα κρασιά, έχει κυρίως την πολύ απλή φιλοδοξία να περάσεις καλά και χαλαρά όποτε πας εσύ και η παρέα σου. Για να περάσεις καλά απ’ όλες τις πλευρές, σου έχει και τιμές εξαιρετικές, δηλαδή με μεγάλη κατανάλωση αλλά και με το πιοτί δύσκολα ξεπερνάς τα 20 ευρώ το άτομο. Τέλος, είναι ανοιχτό μεσημέρι βράδυ όλη τη βδομάδα, σερβίρει μέχρι αργά, θα κλείσει ελάχιστες μέρες γύρω από τον Δεκαπενταύγουστο.
ΕΛΛΑΣ, πλ. Πλαστήρα 8, Παγκράτι, 210 7562.565
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Στο κέντρο, στα στενά, στις γειτονιές τρώμε αχτύπητα σουβλάκια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.