- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Το οδοιπορικό στην Κεφαλονιά έχει ως τίτλο «Η Κεφαλονιά που αγάπησα», γιατί έχει πολύ προσωπικό χαρακτήρα και δεν είναι μια Κεφαλονιά τόσο τουριστική όσο τη φανταζόμαστε ή όπως έγινε γνωστή από την ταινία που γυρίστηκε εκεί «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι» και που έδωσε στο νησί μια διεθνή ακτινοβολία.
Τη γύρισα όλη, με την παρέα και τη φροντίδα του φίλου μου Σπύρου Μολφέτα, Κεφαλονίτη που ζει στην Αθήνα και διαπρέπει ως εκπαιδευτικός (διευθύνει το σχολείο ΙSA), και της γυναίκας του Κατερίνας Ιγγλέση (που διαθέτει ένα πανέμορφο σπίτι στα Μαυράτα). Επισκέφτηκα τα αξιοθέατα του νησιού, τις όμορφες πόλεις του, το Αργοστόλι και το Ληξούρι, τα τουριστικά του θέρετρα την Άσσο και το Φισκάρδο και γοητεύτηκα από την αρχιτεκτονική των μοναδικών χωριών που διασώθηκαν από το κτύπημα του Εγκέλαδου του 1953, όταν αυτός ισοπέδωσε το μεγαλύτερο μέρος του νησιού.

Και βεβαίως υποκλίθηκα στις βεντέτες παραλίες του νησιού, με πρωταγωνίστρια την παραλία του Μύρτου, που κάθε χρόνο χαρακτηρίζεται από τις πιο όμορφες του κόσμου, και ανακάλυψα τη μοναδική Λίμνη της Μελισσάνης.
Το ενδιαφέρον μου όμως είχε επικεντρωθεί στο κομμάτι της γαστρονομίας και εκεί η Κεφαλονιά έχει πολλά να μας πει. Πρώτα-πρώτα, το τοπίο της Κεφαλονιάς δίνει το στίγμα της. Προικισμένο απλόχερα από τη φύση, το νησί παντρεύει το πράσινο με το γαλάζιο και το άγριο με το ήμερο, καθώς η βορινή πλευρά του νησιού χαρακτηρίζεται από τις γκρεμνώδεις ακτές, ενώ η νότια πλευρά από ήρεμους και κατάφυτους λόφους και γλυκές, πανέμορφες παραλίες. Η βλάστηση του νησιού είναι οργιώδης, στις δασώδεις βουνοκορφές της οροσειράς του Αίνου -που έχει χαρακτηρισθεί εθνικός δρυμός- φύεται η κεφαλληνιακή ελάτη, ενώ στα χαμηλότερα σημεία το πεύκο, η δρυς, τα κυπαρίσσια και στα πεδινά η ελιά και το αμπέλι. Η κτηνοτροφία είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη -παντού στα ορεινά βλέπεις κοπάδια από αιγοπρόβατα- με παράλληλη ανάπτυξη της τυροκομίας, η μελισσοκομία σε άνθηση, ενώ η αμπελουργία χάρη στις τοπικές ποικιλίες και ιδιαίτερα της ρομπόλας δίνει στους οινοποιούς την ευκαιρία να φτιάξουν εξαιρετικά κρασιά.

Οι παραγωγοί αισιόδοξοι, περήφανοι για τα προϊόντα τους, συνεργάζονται, συνομιλούν. Μονάδες καινούργιες δημιουργούνται και θέτουν στόχους εξωστρέφειας.
Ειδικά στο κρασί, όπου η πρόοδος είναι σημαντική, θα ήταν πολύ όμορφο να παρουσιάζονται κάθε χρόνο οι νέες παραγωγές, τα κρασιά της χρονιάς στο κοινό του νησιού αλλά και στους δημοσιογράφους της γευσιγνωσίας, όπως γίνεται στη Σαντορίνη.
Στους κρασάδες από τους 15 που υπάρχουν έκανα μια επιλογή ώστε να βρω τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα: Ο Συνεταιρισμός της Ρομπόλα, πρώτος σε δύναμη αλλά και με άλματα ποιότητας, ο Κοσμετάτος με το Gentillini με την υψηλότερη ποιότητα και τη μεγαλύτερη εξωστρέφεια, ο Σκλάβος με τις βιοδυναμικές καλλιέργειες και τους ενδιαφέροντες πειραματισμούς και τέλος ο Χαριτάτος με το ιστορικό του κτήμα, απεικόνιση μιας άλλης αντίληψης ζωής.

Από τους δεκάδες τυροκόμους γνώρισα δυο, τον Πανταζάτο και τον Τζωρτζάτο που παρ’ όλο που οι επιχειρήσεις τους είναι οικογενειακές, έχουν επενδύσει πολλά στην ποιότητα, έχουν γίνει σημαντικοί παραγωγοί κατορθώνοντας να διοχετεύουν τα προϊόντα τους στην αγορά της Αθήνας μέσω των σούπερ-μάρκετ του Βασιλόπουλου και του Σκλαβενίτη αντιστοίχως.

Δεν χάσαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε και τα ιχθυοτροφεία της Κεφαλονιάς στο Ληξούρι, που πρωτοπορούν τόσο στον τομέα της παραγωγής γόνου, στη δημιουργία νέων προϊόντων όσο και στις εξαγωγικές δραστηριότητες. Και το κυριότερο να αποτελούν δείγμα υγιούς επιχείρησης.

Την κουζίνα της Κεφαλονιάς τη γνωρίσαμε τόσο στα κεφαλονίτικα σπίτια όπου φιλοξενηθήκαμε, αλλά και στις λίγες ταβέρνες και τα εστιατόρια που βρήκαμε ανοικτά χειμωνιάτικα, και που τελικά είναι αυτά που προτιμούν οι Κεφαλονίτες. Βέβαια πρωταγωνιστές ήσαν οι κρεατόπιτες, οι μπακαλιορόπιτες και τα τσιγαρίδια.
Θερμές ευχαριστίες στον Σπύρο Μολφέτα και την Κατερίνα Ιγγλέση που μας φιλοξένησαν και που μας βοήθησαν τόσο πολύ στην ξενάγηση.
Πηγή: greekgastronomyguide.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tα ελληνικά πιάτα που κρατούν ψηλά τη σημαία
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.
