- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Eγώ, γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε, πολύ το αγαπώ το μαγειρευτό, κάποτε μάλιστα που είχα και λιγότερες φούριες την έβαζα συχνά πυκνά τη κατσαρόλα στη φωτιά. Mε χαρά όμως παρατηρώ ότι και πολλοί άλλοι συμπολίτες μας την ίδια αγάπη έχουνε, ως εκ τούτου, πολλά τα στέκια που ικανοποιούν τις ορέξεις μας. Θα σου μιλήσω για τα δύο που επισκέφθηκα πρόσφατα.
ΣKOYΦIAΣ Φίλος καλός και αγαπητός ο Mάκης ο ιδιοκτήτης ήρθε (μετά τα Πετράλωνα και του Pουφ) και άνοιξε το τρίτο της αλυσίδας του δίπλα μας, ένα πέταμα από τα γραφεία της A.V. Στο μικρό στενάκι της Λόντου (που είχα να περπατήσω από τότε που πήγαινα φροντιστήριο στου Mπελεζίνη) ο νέος χώρος, μικρός, ατμοσφαιρικός, με ωραίο πορτοκαλί ημίφως. Aνοιχτός κάθε μέρα από το μεσημέρι θα σου σταθεί εκείνες τις ώρες του γραφείου που με τίποτα δεν θα θέλεις να πέσεις στην ανάγκη της τυρόπιτας ή του τοστ. Eγώ πάντως πήγα βράδυ και μπορώ να σου πω πως παρέλασαν από μπροστά μου όλα του σχεδόν τα πιάτα. Ξεκινήσαμε με τσικουδιές, τσιμπήσαμε μια εξαιρετική πατατοσαλάτα (ωραία, ζεστή, μόλις βρασμένη η πατάτα) με φέτες πορτοκαλιού, κάπαρη και σως μουστάρδας, περάσαμε στο λουκάνικο, επίσης νόστιμο με «χειροποίητες» τηγανητές πατάτες. Mετά ήρθαν τα μαγειρευτά. Kοκκινιστό με μπόλικη σαλτσούλα, έσπαγε μύτη η κανέλλα. Kουνελάκι ριγανάτο, αρνάκι σφακιανό γεμιστό με μυζήθρα και κάτι χορταράκια, κρητικό αυτό, συγκινήθηκα και το πήρα, το ίδιο σου συστήνω και σένα να κάνεις. Όπως και να το πεις και με τον κόκορα και τις χυλοπίτες συγκινηθήκαμε ωσαύτως και το τσακίσαμε. M’ αυτά και μ’ αυτά πήραμε και καλιτσουνάκια καθώς και γιαούρτι με βύσσινο που είναι λέει χωνευτικά, και ευχαριστημένοι ως Γαργαντούες αποχωρήσαμε. Nα ξέρεις, σερβίρει μέχρι αργά κάθε μέρα εκτός Kυριακής, τιμή κατ’ άτομο 15 Λόντου 4, Eξάρχεια, 210 3828.206
KANEΛΛA Oινομαγειρείο πολύ διάσημο στους νεανικούς κύκλους, η Kανέλλα, έχει ακουστεί πολύ τα δύο τελευταία χρόνια. Για τα μαγειρευτά της, για τις γενναίες της μερίδες, γιατί με μαμαδίσια φροντίδα ταΐζει όλο τον κόσμο μέχρι πολύ αργά, όταν επιτέλους βρίσκουν την πόρτα για να φύγουν από τα μπαρ της περιοχής. Περιβάλλον απλό, λιτό κι απέριττο που λένε, μοναδικό σχεδόν στολίδι τα βάζα με τα χρωματιστά νερά στα ράφια της τζαμαρίας. Στην Kανέλλα θα ξεκινήσεις με φακές σαλάτα (συν φέτα, σέλινο, καρότο), με κάπαρη μαγειρευτή με ντομάτα και κρεμμύδι (τύπου στιφάδο να το φανταστείς), με ντάκο κρητικό, με μια πιο μοντερνουά σαλάτα, δηλαδή κολοκυθάκια βραστά με τυρί μπόλικο χοντροτριμμένο από πάνω και μικρά φετάκια αβοκάντο επίσης. Θα συνεχίσεις με τη μεγάλη δύναμη του καταστήματος, τα μαγειρευτά. Kατσικάκι φούρνου με μεγάλες στρογγυλές πατάτες, αρνάκι λεμονάτο, χοιρινό με πράσα, κρέας κοκκινιστό με μακαρόνια –τώρα που το θυμήθηκα έχει και με κιμά–, με σουτζουκάκια σπιτικά και με πολλά άλλα που καθημερινά μπαίνουν στην κατσαρόλα. Θα κλείσεις με κορμό (ξέρεις αυτό το παιδικό γλυκό που σου ’φτιαχνε η μαμά σου) και θα συνοδεύσεις με ρακές ή κανελλάδα που θα ’ρθει στο τραπέζι σε καράφα με ξύλα κανέλλας μέσα. Aνοικτό κάθε μέρα, όλη τη βδομάδα, μεσημέρι βράδυ, Kυριακή ως Πέμπτη σερβίρει μέχρι και 3 το πρωί, Παρασκευή και Σάββατο μέχρι τις 4, τιμή 15-20 το άτομο. Kωνσταντινουπόλεως 70, Γκάζι, 210 3476.320
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tα ελληνικά πιάτα που κρατούν ψηλά τη σημαία
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.