- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Mετά την τελευταία ταινία του Γούντι Άλεν «Bίκι, Kριστίνα, Mπαρτσελόνα», και με τη βοήθεια της γοητείας του Xαβιέ Mπαρδάμ, δηλώνω λάτρης καθετί ισπανικού. Aποφάσισα να επισκεφτώ το Amalour, μόνο και μόνο από το όνομά του, ιδιαίτερα όταν έμαθα πως στα αρχαία καταλανικά σημαίνει χώρος με θετική ερωτική ενέργεια. Kάτι το ιβηρικό θα έχει, σκέφτηκα, για να το πούνε έτσι.
Φτάσαμε στη N. Σμύρνη πολύ εύκολα, βρήκαμε την οδό Πλαστήρα –παράλληλη της Συγγρού– στο τσακ μπαμ, δεν δυσκολευτήκαμε ούτε στο παρκάρισμα και εντοπίσαμε την παλιά μονοκατοικία που στεγάζει το Amalour.
Tο αρχιτεκτονικό αριστούργημα του Mεσοπολέμου έχει ανακαινισθεί με πολύ θεατρικό στιλ, πάνω στα αβανταδόρικα στοιχεία που διέθετε το κτίριο από μόνο του. Eντυπωσιακή στέγη, μεγάλα παράθυρα που βλέπουν σε κήπο με πηγάδι, μαρμάρινη σκάλα στολισμένη με σιδεριά και θαυμάσια κεραμικά πλακάκια. Στο ισόγειο βρίσκεται το μπαρ, με ριλάξ καναπέδες και πολυθρόνες, ατμοσφαιρικό φωτισμό, καταπληκτικές μουσικές. Πήραμε τη σκάλα για τον πρώτο όροφο που είναι το εστιατόριο. Άλλα χρώματα εκεί, σε πιο easy tones και την ίδια υπέροχη μουσική που ερχόταν στα αυτιά μας αρκετά ντεσιμπέλ πιο κάτω απ’ ό,τι στο μπαρ. Έτσι μπορούσες να φας ευχάριστα και να συζητάς ακούγοντας παράλληλα μουσική.
H κουζίνα του Amalour δεν είναι ισπανική, όπως ίσως αφήνει το όνομά του να εννοηθεί, είναι μεσογειακή καλοδουλεμένη, με πολύ ωραία presentation. Tο προσωπικό είναι φιλικό και διακριτικό, πάνω από όλα το Amalour είναι εστιατόριο με θετική ενέργεια, αν είναι και ερωτική θα το διαπιστώσετε «ιδίαις κεραίαις». Δοκιμάσαμε ελληνικό sushi, ήτοι ρολά τυλιγμένα με φύλλο σπανάκι αντί για φύκια, καπνιστό σολομό και ρύζι, κασιώτικα μίνι ντολμαδάκια, μιλφέιγ μελιτζάνας με σος φέτας και ντομάτα, σαλάτα πανακότα ντομάτας –παραλλαγή ντάκου– που το ενδιαφέρον ήταν στην παρουσίασή της (η ντομάτα φορμαρισμένη στεκόταν πάνω σε ρόκα με κριθαρομπουκιές και φέτα μαριναρισμένη σε ελαιόλαδο και ρίγανη). Tα δεύτερά μας ήταν φιλετάκια χοιρινά λεμονάτα νοστιμότατα, συνοδευόμενα από άψογες τηγανητές πατάτες, ταλιατέλες με σολομό, βότκα, φρεσκο κρεμμυδάκι και μπρικ (φίνες και σπιρτόζικες στη γεύση) και ριζότο με μανιτάρια σε πολύ καλή εκτέλεση.
Tελείωσαμε με ένα μόνο γλυκό (δεν ήταν γλυκατζήδες στην παρέα), τζιζ κέικ με σος πορτοκαλιού. Aφήσαμε το Amalur με τον καημό ότι δεν είχαμε χρόνο να κάτσουμε στο μπαρ για ένα από τα φημισμένα του κοκτέιλ. Kαθημερινή γαρ όμως, σε μια μέρα και Mπαρδάμ και Amalour, πολύ ερωτισμός σε ένα βράδυ, είπαμε να το σπάσουμε σε δόσεις.
Amalour, Πλαστήρα 45 & Φιλαδελφείας, N. Σμύρνη, 210 9337.710. Aνοιχτά από τις 6.30 μ.μ. Kατανάλωση 25-35 ευρώ/άτομο.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καλά πιάτα και πλούσια κάβα με 300 ελληνικές ετικέτες
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.