- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Συντρίμμι: το συνεργατικό καφενείο του Βοτανικού έχει καλό φαγητό και τέλεια αυλή
Εδώ θέλουμε να ξεκαλοκαιριάσουμε!
Συντρίμμι: ένα πεντανόστιμο συνεργατικό καφενείο στον Βοτανικό
Το συνεργατικό καφενείο Συντρίμμι τον τελευταίο καιρό έφτανε από παντού στα αυτιά μου, μαζί με ενθουσιώδεις κριτικές. Ένα τέτοιο όνομα, που αιωρείται ανάμεσα στον όλεθρο και το τσακίρ κέφι, σε κάνει να θες να το γνωρίσεις και να το δεις από κοντά. Κρατήσεις δεν γίνονται, με ενημέρωσε η κοπέλα στο τηλέφωνο πλην όμως, μου υπέδειξε να είμαι εκεί στις 7, τελευταία ευκαιρία για μια στον ήλιο μοίρα. Με γυαλιά ηλίου καταφθάσαμε για βραδινό 7 νταν, με μια αγωνία μαζί, για το τί μέλλει γενέσθαι. Και όντως, πετύχαμε μπίνγκο το τελευταίο τραπέζι, το οποίο στη στιγμή άρπαξα από τα χέρια μιας συμπαθούς παρέας.
Συντρίμμι, το ωραίο συνεργατικό καφενείο του Βοτανικού
Το πολύ όμορφο εσωτερικό, με τις γαλαζογκρί καρέκλες, τα καναπεδάκια, το μπαρ και τη μαγική χειροποίητη τοιχογραφία, σαν λευκή δαντέλα σε κεραμιδί φόντο, αυτή την εποχή στέκει άδειο και περιφρονημένο. Καθώς, δικαίως, όλοι προτιμούν τη μαγική αυλή, μια σωστή αυλή των θαυμάτων, λουλουδιαστή, καταπράσινη, ένας περίκλειστος παράδεισος που δεν υποψιάζεσαι αν δεν περάσεις το κατώφλι του. Το Συντρίμμι μπορεί να το θυμάσαι από το Θησείο, στο χώρο ενός παλιού, πεντάμορφου καφενέ. Δυστυχώς, το κτίριο πήρε το δρόμο για άλλο ένα airbnb, οπότε και το συνεργατικό καφενείο, μόλις βρήκε το καινούργιο σπίτι του στο Βοτανικό, με τεράστια επιτυχία, αν κρίνω από τα πλήθη που συνεχώς συνωστίζονται στην είσοδο για να πάρουν μια αρνητική απάντηση. Αν δεν θέλεις να ταλαιπωρηθείς, έχεις περισσότερη τύχη το μεσημέρι.
Το Συντρίμμι, το λες και γαστροκαφενέ. Με ένα σχετικά μικρό μενού, τόσο λαχταριστό που θα ’θελες να το παραγγείλεις ως έχει. Μεγάλα, χορταστικά πιάτα, όση δημιουργικότητα αντέχεις καλοκαιριάτικα, και τιμές-έκπληξη, μόνο δυο πιάτα θα συναντήσεις με διψήφιο νούμερο. Τσίπουρο Γάτσιος από την Άρτα, Αγραφιώτης από τον Τύρναβο και Αποστολάκης από τον Βόλο, χύμα κρασί και μπίρες, δροσιά, ποτήρια που «ιδρώνουν», ωραίος κόσμος τριγύρω σου.
Τι θα φας στο Συντρίμμι;
Από την πρώτη σαλάτα, με τα καταπράσινα βλίτα με το ωραίο ελαιόλαδο, τριμμένη παλιάς κοπής μαλακή σαν βούτυρο φέτα και λίγο σουσάμι, αντιλαμβάνεσαι πως η κουζίνα δεν είναι η διεκπεραιωτική ενός τυχαίου καφενέ. Η ευχάριστη διαπίστωση συνεχίζεται με τα αλ ντέντε αμπελοφάσουλα, με ψιλοκομμένη ελιά, φέτα και μια μπουκιά και συχώριο βινεγκρέτ ντομάτας πάνω σε χαρουπένια, ωραία μουσκεμένα στη σος ντακάκια. Μια απρόσμενη γλυκόξινη γεύση, που κλείνει το μάτι σε έναν διαφορετικό ντάκο. Το ιμάμ, είναι στην ουσία μια ολόκληρη μελιτζάνα, μελωμένη, ξεροψημένη και ζουμερή, με μπόλικο γλυκό κρεμμύδι και κανέλα, πάνω σε μια βελούδινη κρέμα μυζήθρας με αρωματικό ελαιόλαδο. Θράψαλο τουρσί δεν είχα ξαναδοκιμάσει αλλά αποδείχτηκε ακόμη μια επιτυχία: χοντρές, μαλακές ροδέλες από θράψαλο διακριτικά ξυδάτες, πάνω σε ένα στρώμα από βραστό σιτάρι με ντοματούλα, πιπεριά και δεκάδες αρώματα από φρέσκα μυρωδικά, μαζί και ροζέτες βελούδινου ταραμά. Τα χοιρινά μπριζολάκια τα έβλεπα να περνούν πάνω από το κεφάλι μου σε όλα τα τραπέζια και τα ζήλεψα, έτσι λαχταριστά, φιλεταρισμένα, μέσα σε μια σάλτσα από πράσινη πιπεριά με τηγανητές, αληθινές πατάτες. Και όντως, αποδείχτηκαν εξαιρετική επιλογή.
Από τα κυρίως, ό,τι νοστιμότερο, το ζυγούρι με πιλάφι και γιαούρτι, που σε παραπέμπει στο κρητικό πιλάφι. Στην πράξη, είναι ένα άρτια ψημένο ριζότο, με νόστιμο ρύζι, ενσωματωμένο το γιαούρτι στη μελωμένη σάλτσα του, το κρέας ζουμερό, τρυφερό, πεντανόστιμο, με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι-τη μόνη συντροφιά που αντέχει ένα ρουστίκ ζυγούρι. Μια νέα εκδοχή του πιλαφιού, που κρατά το πρωτόκολλο της κρητικής νοστιμιάς.
Στην κουζίνα, η Ελίνα Πολιταρίδου και ο Νίκος Βασιλάκης, που δεν τους ξέρουμε αλλά πολύ χαιρόμαστε που τους δοκιμάσαμε. Νοιώθεις την τεχνική, την άνεση, νοιώθεις ότι μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα αλλά χαίρεσαι κιόλας που δεν τα κάνουν αυτά τα περισσότερα. Όσο κυλά η νύχτα, κομπανίες μπαίνουν στον κήπο, κλαρίνα, τρομπέτες και νταούλια τραγουδούν το «να σ’ αγαπώ ήντα ’θελα» και όλα γίνονται πανηγύρι κάτω από το φεγγάρι, η πιο διονυσιακή καλοκαιρινή στιγμή της πόλης, που τη ζεις σαν δώρο και σαν ευλογία, αφού κατάφερε να σου σβήσει την κατήφεια των ειδήσεων και όλες μαζί τις ανησυχίες. Για όσο κρατά άλλη μια νύχτα-Συντρίμμι. Εδώ θα ξεκαλοκαιριάσουμε!
Χαλκιδικής 52, Βοτανικός, 2130446962
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Εδώ θα απολαύσετε ουζάκι από το νησί και αυθεντικές νησιώτικες γεύσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.