Thess Bao: Πόσες γεύσεις χωρούν σε ένα bao;
Όλες τις τεχνικές του fine dining και η φιλοσοφία του street food σε ένα Bao
Thess Bao, «γαστρονομία που τρώγεται στο χέρι»
Στα χέρια σου κρατάς ένα καυτό ψωμάκι. Η αίσθηση είναι περίπου σαν να αγγίζεις ένα ζεστό σύννεφο – τόσο αφράτο και μαλακό είναι. Στην πρώτη μπουκιά, όμως, είναι που ξεδιπλώνονται οι γεύσεις κι εκεί καταλαβαίνεις γιατί το Thess Bao ξεσήκωσε τόσο χαμό γύρω από το όνομά του με το που άνοιξε. Αλλά, αυτά συμβαίνουν όταν υπάρχει από πίσω μία δυνατή μαγειρική ομάδα με ανήσυχη, ανεξάντλητη φαντασία…
Οι ιθύνοντες νόες πίσω από το Thess Bao είναι οι σεφ Δημήτρης Παμπόρης και Γιάννης Πατέικας, και ο Γιάννης Ζιάγκας (ιδιοκτήτης του βραβευμένου εστιατορίου Μανιτάρι στη Θεσσαλονίκη). Οι τρεις τους σκέφτηκαν να φτιάξουν ένα bao bun, διαφορετικό από ό,τι είχαμε συνηθίσει μέχρι τότε. Ένα bao που ενώ πίσω του θα συγκεντρώνει όλες τις τεχνικές του fine dining, θα παραμένει στη φιλοσοφία του street food. Για αυτό και το σύνθημα εδώ είναι «γαστρονομία που τρώγεται στο χέρι».
Έτσι οι συνταγές που θα πετύχεις μέσα σε αυτά τα ονειρεμένα bao, μπορούν άνετα να σταθούν στο μενού ενός καλού εστιατορίου. Για παράδειγμα, το (προσωπικό αγαπημένο μας) Βao με την πανσέτα, έχει κρέας που λιώνει στο στόμα, kimchi αγγούρι, καπνιστή μαγιονέζα με μαύρο σκόρδο, φρέσκο κρεμμυδάκι και σουσάμι, ενώ τo Bao με μοσχαρίσιο μάγουλο έχει όλα τα πληθωρικά μπαχαρικά που συναντάμε σε ένα παραδοσιακό κοκκινιστό, αλλά σιγοψήνεται στο ρόνερ για 14 ώρες μέχρι να γίνει λουκούμι.
Και σαν να μην είναι αρκετές όλες αυτές οι λαχταριστές συνταγές για bao, οι μαγειρικές διάνοιες της κουζίνας όλο και κάτι σκαρφίζονται για να μας κρατήσουν πάντα ψηλά το ενδιαφέρον και την όρεξη πάντα ανοιχτή. Ποτέ δεν λείπουν οι (πλούσιες) προτάσεις σε πιάτα ημέρας που ανανεώνονται πολύ συχνά. Για του λόγου το αληθές στις νέες προτάσεις του καταλόγου θα ανακαλύψεις bao με τραγανό μπακαλιάρο tempura, chutney από κοκκινιστά κρεμμύδια, spread από γλυκόξινα δαμάσκηνα και μαγιονέζα αντζούγιας, ένα bao αλά… ελληνική σαλάτα, το πολλά υποσχόμενο bao «Mushroom Kentucky» με τραγανά μανιτάρια, μαγιονέζα Kimchi με τρούφα, φρέσκα λαχανικά, γλυκόξινη σάλτσα και φουντούκια, το Pulled Pork ριγανάτο με αφρό τζατζίκι (χωρίς σκόρδο), φρέσκο κρεμμυδάκι και thess bao κέτσαπ, όπως και το Pulled Pork «a la grec» όπου το λεμονάτο χοιρινό γάστρας μεταμορφώνεται –κι αυτό– σε bao. Με άλλα λόγια, όρεξη να ’χεις…