Hara Peko, το καινούργιο ιαπωνικό των Εξαρχείων είναι τίμιο (εκτός από νόστιμο)
Ιαπωνικό street food και τέχνη στην Κωλέττη
Το Hara Peko είναι το νέο ιαπωνικό εστιατόριο των Εξαρχείων
“Hara Peko” στα Ιαπωνικά πάει να πει «άδειο στομάχι». Το λένε τα μικρά παιδάκια στη μαμά τους -«μαμά άδειασε το στομάχι μου!»- , κάτι σαν το δικό μας «Μαμά πεινάωωωωωω!». Πόσο ταιριαστό όνομα για αυτό το μινιόν ιαπωνικό εστιατόριο που εμφανίστηκε στα Εξάρχεια πριν από λίγους μήνες; Μερικές εξωτικές γλάστρες στην Κωλέττη, ξύλινα καθίσματα, τηγάνια που παίρνουν φωτιά, ένας προτζέκτορας που προβάλλει ιαπωνικά anime στο λευκό τοίχο πάνω από την ανοιχτή κουζίνα. Το Hara Peko είναι μία λιλιπούτεια Ιαπωνία, χωρίς όμως nigiri, sashimi, και φύκια στην τιμή μεταξωτής κορδέλας.
«Στην Αθήνα μόνο υπάρχουν δεκάδες εστιατόρια κρύας ιαπωνικής κουζίνας. Εμείς αποφασίσαμε από την αρχή ότι δεν θα προσφέρουμε το ίδιο» λέει ο Μανώλης Μοθωναίος (για τους φίλους Manny), η ψυχή του Hara Peko. O Manny, που σπούδασε κινηματογράφο και σωματικό θέατρο στις ΗΠΑ, έχει έναν μάλλον καλλιτεχνικό τρόπο να αντιλαμβάνεται τα πράγματα: «To Hara Peko έχει ένα τεχνολογικό στιλ. Ας πούμε ότι είναι ένας άδειος καμβάς όπου πάνω του θα αποτυπώνεται η εικαστική τρέλα που συναντά κανείς στο Τόκιο. Πάνω από την κουζίνα κάθε βράδυ κάνουμε προβολές διαφορετικών ιαπωνικών anime, τα φυτά θα ξεκινήσουν σιγά σιγά να κυριεύουν το μαγαζί, ενώ οι τοίχοι θα γεμίσουν με φωτογραφίες που θα έχουν αναμνήσεις από την Ιαπωνία. Ταυτόχρονα παίζει πάντα drum and bass μουσική».
Τι τρώμε, λοιπόν, σε αυτή την καλλιτεχνική μικρογραφία του Τόκιο, αν όχι sushi; Πρώτα απ’ όλα… σάντουιτς! Με ψωμάκι δικής τους παραγωγής, που γεμίζεται με τραγανό katsu της επιλογής σου, με κρούστα από panko και ένα μιξ λαχανοσαλάτας, γαρνιρισμένο με μαγιονέζα από ψημένο σουσάμι. Θα το βρεις σε τρεις εκδοχές: με κοτόπουλο (που διάλεξα εγώ και το βρήκα υπερ-νόστιμο), πορτομπέλο και χαλούμι. Συνόδεψέ το με Koroke, δηλαδή λαχταριστές ιαπωνικές κροκέτες με γέμιση πουρέ πατάτας και κρεμμυδιών (αν θες προσθέτεις και λουκάνικο), αλλά και με το… Kono-pidi, τουτέστιν τηγανητά katsu pops από κουνουπίδι σερβιρισμένα με ανάμεικτο μείγμα δικής τους σάλτσας bulldog και ιαπωνικής μαγιονέζας kono, τόσο νόστιμα που δεν το πιστεύεις ότι τρως κουνουπίδι. Ύστερα υπάρχει το ωραίο Japanese Curry Bowl, το αγαπημένο ρύζι με τη φημισμένη ιαπωνική σάλτσα κάρυ, αλλά και το Okonomiyaki, οι γνωστές ιαπωνικές τηγανίτες, που εδώ τις παραγγέλνεις είτε με πορτομπέλο, είτε με πανσέτα – από τα πιο νόστιμα που έχω δοκιμάσει.
Το μενού του Hara Peko είναι μικρό (αν και σύντομα θα εμπλουτιστεί) και οι τιμές δεν είναι απλώς καλές, αλλά της κατηγορίας «δεν μπορεί, έγινε λάθος στον λογαριασμό». Ενδεικτικά αναφέρω ότι μία παρέα τεσσάρων ατόμων πληρώσαμε €35. Πήραμε σχεδόν όλο τον κατάλογο συν τέσσερις (κινέζικες) μπίρες. Ναι, ρωτήσαμε αν εννοούσαν €35/άτομο…
«Μα εμείς δεν ήρθαμε για να εκμεταλλευτούμε την περιοχή, αλλά να τη χορτάσουμε!», λέει ο Manny και συνεχίζει: «Για αυτό προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Είμαστε street food του δρόμου μας όχι μιας online πλατφόρμας».
Λίγο πριν φύγω, ρωτάω το Manny γιατί προσανατολίστηκε στην ιαπωνική κουζίνα. Κι εκείνος απαντά: «Για εμένα η Ασία είχε πάντα πολύ δυνατή παρουσία μέσα μου, ποιος ξέρει μπορεί να το κληρονόμησα κιόλας (ο παππούς μου πολέμησε στον πόλεμο της Κορέας). Στους Ιάπωνες θαυμάζω τον τρόπο με τον οποίο εκφράζουν τις σκέψεις τους, αυτή την ολόκαρδη φιλοξενία που ονομάζουν “Omotenashi”. Στόχος ενός ιαπωνικού εστιατορίου δεν είναι απλώς να ολοκληρώσει τις παραγγελίες, αλλά να φύγει από τον χώρο του ικανοποιημένος ο άνθρωπος που έφαγε εδώ. Αυτό ακριβώς επιδιώκω κι εγώ».
Κωλέττη 14Α, Εξάρχεια, Instagram: @harapekogreece, Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 14.30-23.00, Δευτέρα κλειστά, Και delivery μέσω efood και wolt
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τελευταία είσοδος στην κατηγορία: Φαγητό που τα σπάει
Στο γνωστό καλό εστιατόριο αξίζει να πας με μεγάλη, πεινασμένη παρέα
Φανταστικά cocktails, πίτσες που κάνουν χαμό και vibes από τα 90s
Αίσθηση σπιτικής τραπεζαρίας, εξαιρετικά πιάτα, ζεστή φιλοξενία
Σε περιμένει στον πεζόδρομο της Καρόρη από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ
Και να φας ακόμη καλύτερα…
Τα πάντα στα μαγαζιά που φτιάχνει ο Ζουγανέλης είναι φτιαγμένα με αγάπη
Ιδανικό σημείο για στάση σε μια χριστουγεννιάτικη βόλτα στο κέντρο ή για ένα χαλαρό festive lunch
Ένα εστιατόριο που αποτελεί από μόνο του λόγο επίσκεψης στο νησί του Αργοσαρωνικού
Φρέσκα υλικά, αληθινή γεύση, χαμόγελα χορτασμένα
Ο νέος ιδιοκτήτης, Κωνσταντίνος Σουρτζής, συνεχίζει την ταβέρνα απευθυνόμενος και στους παλαιούς θαμώνες αλλά και σε νέο κόσμο που κατοικεί ή επισκέπτεται τα Εξάρχεια
Ολοκαίνουργιο και πολύ ενδιαφέρον, έχει όλα τα φόντα να γίνει το επόμενο στέκι σου
Αυθεντικές, ουσιαστικές προτάσεις, που θα λατρέψει κάθε καλοφαγάς
Ο σεφ Ιπποκράτης Αναγνωστέλης συνδυάζει ελληνικές πρώτες ύλες με τεχνικές και επιρροές της ιαπωνικής γαστρονομίας
Το brunch spot που κέρδισε κάθε food lover της πόλης, χάρη στον signature πύργο για δύο, που εμφανίζεται μπροστά σου σαν κάτι άκρως απολαυστικό
Μια γρήγορη στάση που μετατρέπεται σε μικρό, γιορτινό ritual για κάθε επισκέπτη
Από πρωινό και χορταστικό brunch μέχρι χαλαρό δείπνο και δημιουργικά κοκτέιλ.
Φημισμένο για τις γεύσεις, την υψηλή αισθητική και τη ζεστή φιλοξενία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.