- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στο καινούργιο Surf & Earth για ποτό, brunch και Udon… παστιτσάδα
Ένα νέο και εντελώς cool στέκι μόλις εμφανίστηκε στο Κουκάκι
Surf & Earth: το καινούργιο all day στέκι στο Κουκάκι είναι νόστιμο και φίνο
Το πρώτο πράγμα που παρατηρώ είναι αυτές οι τεράστιες τζαμαρίες. Φαντάζομαι πρωινά που κυλούν αργά, και ένα φως που μπαίνει με φούρια και σε λούζει. Τώρα όμως είναι βράδυ. Μια κρύα χειμωνιάτικη νύχτα που την αφήνω όλη απ’ έξω τη στιγμή που ανοίγω την πόρτα και μπαίνω στο ζεστό, γλυκό και εντελώς cool Surf & Earth. Στέκι αληθινό, εδώ και λίγες εβδομάδες έχει βρει τη θέση του στη γειτονιά, στο ίδιο σημείο που κάποτε στεγαζόταν το ΚΙΝΩΝΩ.
Surf & Earth: νέο all day στέκι στο Κουκάκι
Χαμηλός φωτισμός, τα χρώματα της γης, μουσική που σου επιτρέπει να ακούσεις και να ακουστείς, παρέες που τρώνε και άλλες που τσουγκρίζουν ποτήρια γεμάτα κρασί, η τρισχαριτωμένη σκυλίτσα Ρόι που κουνάει την ουρά της και μπλέκεται στα πόδια μου. Νιώθεις άνετα εδώ, σαν να έχεις έρθει εκατοντάδες φορές και να σε ξέρουν ήδη. Για αυτή τη ζεστασιά, όπως πάντα, μερίδιο ευθύνης έχει ο ιδιοκτήτης. Αυτός είναι ο Αναστάσης Μητρόπαπας.
Ο Αναστάσης δεν είχε προηγούμενη σχέση με την εστίαση. Είναι αθλητής μεγάλων αποστάσεων. Και πώς προέκυψε το Surf& Earth; Λέει ο ίδιος: «Έμενα στη Βουλιαγμένη, ένα μέρος που έχει πολλή αθλητική κουλτούρα. Φανταζόμουν, λοιπόν, ένα spot μικρό για να έρχεται ο κόσμος πριν ή μετά την προπόνηση, να τρώει μία σαλάτα ή κάποιο ενεργειακό γεύμα. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα. Και όταν βρέθηκε αυτός ο χώρος, σκέφτηκα σαν πελάτης. Τι θα ήθελα εγώ σαν πελάτης; Ένα μέρος όπου μπορώ να έρθω με τη σύντροφό μου, με τους φίλους ή τον σκύλο μου. Να φάω κάτι νόστιμο, να πιω ένα κρασί ή ακόμη και να δουλέψω με το laptop μου – στον πάνω όροφο έχουμε διαμορφώσει έναν χώρο ακριβώς για αυτό. Κι όλο αυτό ακόμη εξελίσσεται γιατί αφουγκραζόμαστε τον κόσμο».
Το μενού έχει δημιουργήσει ο Σταμάτης Κυπραίος, ένας νέος σεφ με όρεξη και όμορφες ιδέες. Ο Ανέστης του ζήτησε ένα μενού «επικεντρωμένο σε μια πιο καθαρή πρώτη ύλη. Χωρίς να το ονομάσουμε healthy, vegan ή bio, ήθελα ένα πιο “καθαρό” αποτέλεσμα, πιάτα που να μαγειρεύονται με τα υλικά της εποχής και να είναι εύπεπτα. Να, αυτή τη στιγμή τρως μια πίτσα που δεν είναι τόσο λιπαρή και που ο Σταμάτης σκέφτηκε να τη συνοδεύσει με μια σος με κάρδαμο και σχοινόπρασο για να βουτάς την άκρη από το στεφάνι». Όντως. Η πίτσα μου (με μοτσαρέλα, κρέμα κολοκύθας, παρμεζάνα και σχοινόπρασο) είναι ελαφριά και αιθέρια, καθόλου δεν με βαραίνει, θα μπορούσα να είχα φάει τρεις.
Φαγητό, ποτό, και brunch
Πέρα από τις πίτσες θα βρείτε και πολλά άλλα πιάτα να μοιραστείτε. Συστήνω ολόθερμα τη σαλάτα με σπανάκι, βαλεριάνα, αβοκάντο, καρότο, κρεμμύδι και ταρτάρ τόνου, αλλά και εκείνη με τα ρεβίθια, πιπεριά Φλωρίνης, ψητό καλαμπόκι, πορτοκάλι, τηγανιτό καρότο και φρέσκο κρεμμυδάκι. Το «μπολ κοτόπουλο» με ρύζι σοτέ, sauce Hoisin, σησαμέλαιο και φρέσκο κρεμμύδι, είναι ακόμη ένα πιάτο που μπορείς άνετα να μοιραστείς ή να το προτιμήσεις για κυρίως. Το ίδιο και το μπολ τόνου που καταφτάνει με ένα γενναιόδωρο ψητό φιλέτο τόνου, πασπαλισμένο με σουσάμι και dressing εσπεριδοειδών μαζί με ψητά σπαράγγια. Νόστιμο και το μοσχαράκι tataki με πετιμέζι και μπρόκολο, αλλά το αγαπημένο μου πιάτο, που είναι ταυτόχρονα και ένας λόγος από μόνος του να βρεθείς εδώ, είναι η Udon παστιτσάδα. Ο Στέφανος είχε την ιδέα να ταιριάξει την αγαπημένη κερκυραϊκή συνταγή με αυτά τα πληθωρικά, χοντρουλά noodles και το αποτέλεσμα τον δικαίωσε. Ήταν τόσο νόστιμο που το παραγγείλαμε ξανά!
Μπορείς να συνοδεύσεις το γεύμα σου με κάποιο από τα κρασιά της ενημερωμένης wine list (σ.σ. τη λίστα έχει φτιάξει η sommelier Λίλη Χαλκιά) ή με ένα (ωραιότατο) cocktail. Μπορείς να έρθεις και μόνο για ποτό ή μόνο για φαγητό. Μπορείς να περάσεις μια βόλτα από εδώ μετά τη δουλειά ή πριν καν πας στη δουλειά (έχει πλούσιο brunch, καλό καφέ και πολλά smoothies). Κυρίως μπορείς να νιώσεις άνετα αρκετά ώστε να είσαι ο εαυτός σου. Δεν θα σε κρίνει κανείς – σημαντικό και όχι τόσο αυτονόητο.
Φαλήρου 48, Κουκάκι, Instagram: @surfn.earth
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο βραβευμένος σεφ Θάνος Στασινός σερβίρει πεντανόστιμα comfort πιάτα
Ένα μαγαζί-σπίτι, που δεν έχει προσωπικό παρά μόνο μια μαμά-μαγείρισσα που μαγειρεύει τα πιάτα του τόπου της
Κάνοντας την ιταλική κουζίνα content, χωρίς να χάνει στιγμή την ουσία της
Ηealthy επιλογές, χωρίς όμως να γίνονται αυστηρά «διαιτητικές»
Δεν πρόκειται για ένα ακόμα sushi spot, αλλά για εκείνη την all day easy επιλογή που δουλεύει πάντα
Tο cheeseburger με διπλό smashed μπιφτέκι και διπλό cheddar είναι το απόλυτο value-for-money
Εδώ θα ευχαριστηθείς τα ωραία μεζεδάκια της ελληνικής κουζίνας!
Ένα από τα πιο αγαπημένα all day bar της Αθήνας
Πίσω από τη Σαρρή, σχεδόν ανεπαίσθητα, ξεπροβάλλει μια αυλή που δύσκολα τη συνδέεις με την Αθήνα
Η Γλυφάδα από ψηλά, με θέα που σε κάνει να ξεχνάς την πόλη
Νew entry στον λαϊκό γκουρμέ χάρτη της Θεσσαλονίκης
Κουζίνα με φρέσκο κλασικό ψαράκι αλλά και κάτι παραπάνω
Κρασοβάρελα, παλιές φωτογραφίες, κόκκινα τραπεζομάντιλα και μια κουζίνα μούρλια!
Όλα (από το κρέας μέχρι το βούτυρο) σιγκοκαπνίζονται εδώ για ώρες και αποκτούν ασύγκριτη γεύση
Υπέροχη κρεατοφαγία με πληθωρικούς και λιχούδικους μεζέδες
Ανοιχτό από νωρίς το πρωί για καφέ, ρολά και σούπερ σάντουιτς ψημένα επιτόπου
Μενού με άρωμα ελληνικό που σε ταξιδεύει σε στεριά και θάλασσα
Χρυσοί φωτισμοί, κόκκινα του πάθους και γαλλικά στρείδια
Πάρε σουπιά κρασάτη και θα με θυμηθείς…
Σε αυτό το καφενείο στον Ψηλορείτη θα ζήσεις μια αυθεντική, κρητική εμπειρία που θα σου μείνει αξέχαστη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.