- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Στην Αθήνα πάντα υπάρχουν μέρη που θα σου φτιάξουν την κυριακάτικη μέρα, τη γεύση και τη διάθεση
Αν επιμένεις κεντρικά
Το Γιάντες έχει ένα αναπάντεχα πράσινο ντεκόρ χάρη στη μέσα-έξω αυλή του, έχει ατμόσφαιρα ήσυχη και όσο πρέπει ραχατλίδικη και πιάτα όπως καβρουμά με χόρτα και αφρό λεμόνι, ταραμοσαλάτα, υπέροχους χορτοκεφτέδες, και άλλα με βιολογικές ανησυχίες (Βαλτετσίου 44, Εξάρχεια, 210 3301.369). Η Ροζαλία, το νεολαιίστικο στέκι, έχει κι αυτή σκεπαστό κήπο, πολλά μαγειρευτά –αδυναμία μας το αρνάκι του αμπελουργού–, επιτυχία γνωρίζει και το «μπιφτέκι της Ροζαλίας» (Βαλτετσίου 58, Εξάρχεια, 210 3302.933). Το Καλλίστη Γεύσις, με πιάτα όπως κόκορας γιουβέτσι, μοσχάρι με πολέντα και πετιμέζι και πολλά άλλα ελληνικά και δημιουργικά, φημίζεται για τα κυριακάτικα τραπέζια του που έχουν άρωμα από κάλεσμα χρυσοχέρας θείας (Ασκληπιού 137, Αθήνα, 210 6453.179). Το Κουτί είναι μια καλή πρόταση μετά από κυριακάτικη βόλτα στην Πλάκα ή το Μοναστηράκι. Όσοι ξέρουν, παίρνουν με κλειστά μάτια μοσχαράκι με μέλι και γλυκιά πορτοκαλόπιτα (Αδριανού 23, Μοναστηράκι, 210 3213.229).
Γνωστά στέκια στις γειτονιές της Αθήνας
Ο Λεμονόκηπος, σε χώρο που θυμίζει καλοστολισμένη τραπεζαρία αγγλικής εξοχής, σερβίρει γεμιστό χοιρινό ρολό με πατατούλες μούρλια, φιλετάκια με ριζότο, παιδικά πιάτα σε μισές μερίδες – υπάρχει και παιδότοπος (Αγ. Τριάδος 11 & Επταλόφου, Ν. Φιλαδέλφεια, 210 2588.611). Στη Μάσα, ψηλά στην Καισαριανή, κάποτε όλη η Αθήνα ανέβαινε για τα κρεατικά της. Τώρα έχει προσθέσει «φωλιά του κούκου», δηλ. πατάτα στο φούρνο με κιμά και τυρί, και πολλά θαλασσινά, ενώ η αυλή της, κήπος με τριανταφυλλιές, είναι χάρμα τις μέρες με λιακάδα (Εθν. Αντιστάσεως 240, Καισαριανή, 210 7236.177). Μεζέδες που κάνουν τουρνέ στην παράδοση όλης της Ελλάδας (καγιανάδες με σύγλινο, αυγά με συκωτάκια, πίτες κ.ά.), μαγειρευτά, κρεατικά της ώρας και εξαίσιο συκώτι σχάρας προσφέρει η Δάφνη χρόνια τώρα και γνωρίζει δόξες. Τις Κυριακές παρατηρείται το αδιαχώρητο (Μ. Αλεξάνδρου 86, Μπουρνάζι, 210 5773.721). Ο Κίτσουλας σερβίρει προσιτή σπιτική ελληνική κουζίνα –από γιουβέτσια και λαχανοντολμάδες μέχρι όσπρια και λαδερά–, τις Κυριακές μπορεί να περιμένεις λίγο όρθιος, ίσα για να κάνεις όρεξη από τους δίσκους που περνούν από μπροστά σου (Φιλικής Εταιρείας 25, Χαλάνδρι, 210 6814.798). Για να γευτούν τον Αγοραστό οι φανατικοί φτάνουν μέχρι τον Γέρακα, κι εκείνος τους αποζημιώνει με γιουβέτσι γαρίδες με τρούφα και ραβιόλι γεμιστό με κατσικίσιο τυρί (Θεσσαλονίκης 25 & Βοιωτίας, πλ. Γέρακα, 210 6617.353).
Η Κυριακή θέλει τα κοψίδια της
Το Butcher shop, με χάζι στο ευχάριστο σουρταφέρτα του δρόμου, σερβίρει κρεατικά και αυγά με σούπερ αλλαντικά απ’ όλη την Ελλάδα, συν άπαιχτες λουκουμαδέ τηγανητές πατάτες (Περσεφόνης 19, Γκάζι, 210 3413.440). Η βόλτα στο Θησείο μπορεί να καταλήξει στο Στέκι του Ηλία, που ξεχωρίζει για τα παϊδάκια του και θυμίζει παλιά ταβέρνα με τα κρασοβάρελά της (Θεσσαλονίκης 7, Θησείο, 210 3422.407). Το Κατσίκι πήρε το όνομά του από το καλύτερό του πιάτο, κατσίκι με πατάτες στο φούρνο. Η διακόσμηση... σαν σε «Κυριακή στο χωριό» (Αθηναίων 12, Γαλάτσι, 210 2920.700). Για γκουρμέ κρεοφαγία με ανάλογο σίτεμα στο κρέας και ειδική κοπή, υπάρχει ο Κρητικός. Πολύ καλό και το κρασί που εμφιαλώνει (Αιόλου 49, Κάντζα, 210 6659.061). Στην Πεντέλη βρίσκεται ο all time classic Μαγγίνας, για σούπερ σούβλα γουρουνοπούλας και αρνιού, κοκορέτσι, παϊδάκια (Πλ. Εθν. Αντίστασης 1, Μελίσσια, 210 8046.143).
Μικρές κυριακάτικες εκδρομές
Το Χειμώνας-Καλοκαίρι έχει ωραία αυλή, που τις μέρες με λιακάδα είναι γεμάτη από κόσμο. Πολύ καλά κρεατικά, ωραία μαγειρευτά, προτάσεις σε κρέας και ψάρι. Τα γλυκά είναι η άλλη μεγάλη δύναμη του μαγαζιού, ε, εδώ, η οικογένεια Παρλιάρου κάνει θαύματα! (Λεωφ. Ποσειδώνος 93, Ζούμπερι, Ν. Μάκρη, 22940 99704). Εξαιρετικά παϊδάκια , μοσχαρίσιες μπριζόλες, συκωταριές είναι ισχυροί λόγοι για να φτάσεις μέχρι τον Άγιο Μερκούριο (Α΄ φυλάκιο Πυροσβεστικής, Βαρυμπόμπη, 210 8169.617). Στον Ελευθεριάδη θα πας για ψητά της ώρας και για το διασημότερο πεϊνιρλί της πόλης σε όποια βερσιόν επιθυμείς (Σολωμού 26, Δροσιά, 210 6229.003). Στο Αγρόκτημα Ρεγκούκου επισκέπτεσαι μια φάρμα με δικά της προϊόντα και εξαιρετική ελληνική κουζίνα (Αμυγδαλέζα, Σταμάτα, 210 6217.898). Τέλος, στο Fragma, που είναι «κρεμασμένο» πάνω από τη λίμνη του Μαραθώνα, σε περιμένει μεγάλη ποικιλία φαγητών για όλα τα γούστα, καταπληκτικά γλυκά και μια θέα που σου κόβει την ανάσα (Λίμνη Μαραθώνα, 6ο χλμ. από Άγ. Στέφανο, 210 8143.415).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος στο rooftop του ξενοδοχείου Athens Was κάνει θαύματα
Το εστιατόριο της σεφ Ελένης Σαράντη είναι αφιερωμένο στην ιταλική κουζίνα και στην οικογένειά της
4 διαφορετικά εστιατόρια σε έναν όροφο
Μόλις άνοιξε και είναι απίστευτα νόστιμο
Ένα μεζεδοπωλείο για σένα που τον μεζέ τον θες παραδοσιακό αλλά σε νέο, γκλάμουρ περιτύλιγμα
Ο Αορίτης αποχαιρετά την κρητική του κατεύθυνση και βάζει πλώρη για όλη την Ελλάδα. Όμως, ό,τι και να δοκιμάσεις θα σου θυμίσει Κρήτη!
Μέσα στη στοά Καΐρη σε περιμένει ένας ολόκληρος, νόστιμος κόσμος
Νέο στέκι στο Παγκράτι
Φοβερά σουβλάκια στην Πλατεία Εξαρχείων!
Το χριστουγεννιάτικο πνεύμα σε street food εκδοχή!
Από τα πιο αγαπητά στέκια της Αθήνας, με φανατικό κοινό από την πρώτη μέρα που άνοιξε μέχρι σήμερα
Αποστολή των Pax, να προσφέρουν την αυθεντική street food εµπειρία
Απίθανα τυλιχτά, ζουμερά burgers, οι πιο τραγανές πατάτες. Το Nom πάει το street food σε άλλο επίπεδο.
Εδώ θα δοκιμάσεις μερικά από τα πιο νόστιμα burgers της ζωής σου!
Αγάπη, τέχνη και μεράκι είναι τα βασικά συστατικά της επιτυχίας αυτού του αγαπημένου μαγαζιού
Το μαγαζί-φαινόμενο στον χώρο του street food
Εδώ θα βρεις από πεντανόστιμα sushi rolls, μέχρι χορταστικά poke bowls
O σεφ Giovanni Scaraggi και η ομάδα του δημιουργούν μερικά πραγματικά αξέχαστα πιάτα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.