- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Otto. Το καινούργιο στην Αγίας Ειρήνης έχει όνομα βασιλικό.
Εκεί που κάποτε ήταν η εξοχική κατοικία του Όθωνα, μόλις άνοιξε ωραίο restaurant bar
Όταν το 1834 η Αθήνα έγινε η επίσημη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, έπρεπε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Είχε βέβαια τον Παρθενώνα, αλλά της έλειπε η αρχιτεκτονική αίγλη των άλλων ευρωπαϊκών πόλεων. Κάπως έτσι αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα νεοκλασικά κτίρια ως συνέχεια της κλασικής εποχής και του λαμπρού ελληνικού πολιτισμού. Ανάμεσά τους και το κτίριο στον αριθμό 16-18 της οδού Καλαμιώτου με τους μαρμάρινους κίονες και το αχνό χρώμα της ώχρας, που προοριζόταν για μια από τις εξοχικές κατοικίες του Όθωνα.

Σχεδόν δύο αιώνες μετά, το κτίριο ανήκει στα τυχερά εκείνα νεοκλασικά που υπάρχουν ακόμα. Ακόμα πιο τυχερό όμως αυτό από τους μισογκρεμισμένους συνομήλικούς του, αποκτά νέα χρήση και καινούργια ζωή. Όπως τα έφεραν οι καιροί και η εξάπλωση της πόλης, εκεί που κάποτε οι αγροί δικαιολογούσαν τον όρο «εξοχική κατοικία», σήμερα φυτρώνει μια από τις πιο δημοφιλείς συνοικίες της πόλης. Η πλατεία Αγίας Ειρήνης. Κι έτσι το νεοκλασικό της ιστορίας μας γίνεται ένα σύγχρονο all day restaurant bar, που ακούει στο όνομα του αλλοτινού ιδιοκτήτη του, «Otto».


Τραπεζάκια στην πλατεία για καφέ και χάζι, βελούδινο μπροκάρ στα υφάσματα των επίπλων και χειροποίητα φωτιστικά για μια πιο υποβλητική ατμόσφαιρα στο εσωτερικό. Στα ενδότερα της κουζίνας έντονο είναι το ελληνικό στοιχείο. Το μενού πατάει σταθερά στις ελληνικές γεύσεις και στις ελληνικές πρώτες ύλες, για να σταθεί με φαντασία και arty διάθεση στη σύγχρονη γαστρονομία. Κατσικάκι Σκύρου σιγομαγειρεμένο με μαστίχα Χίου, λαχανικά και μπεσαμέλ γιαουρτιού, κροκέτες μπακαλιάρου με κρέμα από φάβα Σαντορίνης, μελάνι σουπιάς και σφαίρες λεμονιού, είναι μερικές από τις ωραίες προτάσεις του καταλόγου.


Στο ίδιο ελληνικό μοτίβο κινείται και η μπάρα με cocktails που αφηγούνται ελληνικούς μύθους (υπάρχει ακόμα και η εκδοχή της Ωραίας Ελένης σε cocktail) και παίζουν με διαφορετικά υλικά και ελληνικά αποστάγματα.
Καφές, φαγητό και κοκτέιλ λοιπόν σε μια περιοχή που έτσι και αλλιώς θα πας. Το ατού κρύβεται κάπου μεταξύ στα μάρμαρα και στους τοίχους του παλιού νεοκλασικού, σε όλες αυτές τις μικρές πτυχές των πανέμορφων κτιρίων που πολλές φορές παραμένουν κρυφά και ερμητικά κλειστά στους περαστικούς. Ευτυχώς, κάποια είναι πιο τυχερά.

Καλαμιώτου 16-18, Πλατεία Αγίας Ειρήνης, 210 3314676
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιδανικό σημείο για στάση σε μια χριστουγεννιάτικη βόλτα στο κέντρο ή για ένα χαλαρό festive lunch
Ένα εστιατόριο που αποτελεί από μόνο του λόγο επίσκεψης στο νησί του Αργοσαρωνικού
Φρέσκα υλικά, αληθινή γεύση, χαμόγελα χορτασμένα
Ο νέος ιδιοκτήτης, Κωνσταντίνος Σουρτζής, συνεχίζει την ταβέρνα απευθυνόμενος και στους παλαιούς θαμώνες αλλά και σε νέο κόσμο που κατοικεί ή επισκέπτεται τα Εξάρχεια
Ολοκαίνουργιο και πολύ ενδιαφέρον, έχει όλα τα φόντα να γίνει το επόμενο στέκι σου
Αυθεντικές, ουσιαστικές προτάσεις, που θα λατρέψει κάθε καλοφαγάς
Ο σεφ Ιπποκράτης Αναγνωστέλης συνδυάζει ελληνικές πρώτες ύλες με τεχνικές και επιρροές της ιαπωνικής γαστρονομίας
Το brunch spot που κέρδισε κάθε food lover της πόλης, χάρη στον signature πύργο για δύο, που εμφανίζεται μπροστά σου σαν κάτι άκρως απολαυστικό
Μια γρήγορη στάση που μετατρέπεται σε μικρό, γιορτινό ritual για κάθε επισκέπτη
Από πρωινό και χορταστικό brunch μέχρι χαλαρό δείπνο και δημιουργικά κοκτέιλ.
Φημισμένο για τις γεύσεις, την υψηλή αισθητική και τη ζεστή φιλοξενία
Με σεβασμό στην πρώτη ύλη και την αλήθεια της θαλασσινής γεύσης
Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, όπως θα τη συναντούσε κανείς σε μια καλή ταβέρνα της δεκαετίας του ’50 και του ’60
Festive menus για τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τα οποία συνοδεύονται από ζωντανή μουσική
Iδανικό και για όσους αναζητούν έναν όμορφο και καλαίσθητο χώρο για να οργανώσουν εταιρικές εκδηλώσεις, κοπές πίτας ή private events
Υψηλή γαστρονομία, αίσθηση οικείας πολυτέλειας και διάθεση party
Street food που σε απογειώνει, πρώτες ύλες κορυφής και δημιουργίες που μένουν αξέχαστες
Σε έναν κόσμο όπου όλα γίνονται γρήγορα και έτοιμα, εδώ πολλά πράγματα γίνονται από την αρχή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.