Αυτοκινηση

Οδηγήσαμε την ήπια υβριδική Alfa Romeo Tonale Hybrid 160 VGT

Και την αποχωριστήκαμε με δυσκολία…

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οδηγήσαμε την ήπια υβριδική Alfa Romeo Tonale Hybrid 160 VGT

Alfa Romeo Tonale Hybrid 160 VGT: To design, η τεχνολογία και η συμπεριφορά του στον δρόμο

Τι είναι

Ένα νέο premium C-SUV, με το οποίο η Alfa Romeo έκανε την είσοδό της στην ιδιαίτερα δημοφιλή κατηγορία.

Οδηγήσαμε την έκδοση VGT (Variable-Geometry Turbo) Hybrid με τον τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρα 1.5 λίτρων των 160 ίππων, συνεπικουρόμενου από ένα ήπια υβριδικό σύστημα.

Το point

H Tonale είναι το σημείο σύγκλισης μεταξύ σχεδίασης και πάθους, μεταξύ αγάπης για την πιο προηγμένη τεχνολογία και ενός ισχυρού ενστίκτου να εμπνέει συναισθήματα.

Δεν είναι υπερβολή να τονίσουμε ότι η Tonale είναι σχεδιασμένη και κατασκευασμένη για να σας βάζει στο επίκεντρο της προσοχής ανά πάσα στιγμή. Και το διαπιστώνει κανείς αυτό, στα πρώτα χιλιόμετρα που θα διανύσει… 

Design

Η Alfa Romeo ακολουθούσε πάντα μια μοναδική και εντελώς πρωτότυπη προσέγγιση στο σχεδιασμό των αυτοκινήτων της. Η Tonale δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Εν προκειμένω για άλλη μια φορά ο οδηγός βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδιασμού.

Η σχεδίαση που μεταφέρει στο σήμερα θρυλικά στοιχεία από το στιλ της μάρκας, όπως τη χαρακτηριστική GT Line στο προφίλ, τα 3+3 full-LED φωτιστικά σώματα, οι τροχοί «telephone dial», κ.α.

Lead exterior designer τόσο του πρωτότυπου Tonale, όσο και του μοντέλου παραγωγής είναι ο κ. Αλέξανδρος Λιώκης, Senior Exterior Designer του Centro Stile Alfa Romeo.

Η Tonale διαθέτει ένα ποιοτικό και εργονομικό εσωτερικό με κορυφαία υλικά και φινιρίσματα μαζί με το απροσδόκητο πίσω φως του ταμπλό δημιουργούν μια άμεση διάθεση Alfa Romeo.

Το τιμόνι με το κουμπί εκκίνησης του κινητήρα και τα paddles από αλουμίνιο ολοκληρώνουν τη μοναδική αίσθηση του εσωτερικού.

Πλούσιοι χώροι για τους επιβάτες και τις αποσκευές τους με το πορτμπαγκάζ να διαθέτει 500 λίτρα για φόρτωση.

Alfa Romeo Tonale Hybrid 160 VGT

Tech

Παραμένοντας πιστή στο αυθεντικό DNA της μάρκας, η Tonale φέρει τεχνολογία αιχμής, εξηλεκτρισμένη κίνηση και αυθεντική «Alfa Romeo» οδηγική αίσθηση.

Χάρη στην αρχιτεκτονική λογισμικού επόμενης γενιάς, η Tonale προσφέρει ένα πλήρες σύνολο τεχνολογικών καινοτομιών.

Είναι το πρώτο αυτοκίνητο που υιοθετεί πιστοποίηση blockchain NFT, διαθέτει τη φωνητική υπηρεσία Alexa, επιτρέπει την αξιοποίηση αποκλειστικών υπηρεσιών της Amazon και πολλά ακόμη.

Ένα οικοσύστημα ολοκληρωμένων ψηφιακών υπηρεσιών, είναι παρόν για τη διασφάλιση της καλύτερης εμπειρίας εντός και εκτός αυτοκινήτου.

Στον βασικό εξοπλισμό όλων των εκδόσεων πλήρως ψηφιακός και διαμορφώσιμος πίνακας οργάνων «cannochialle» 12,3’’ και οθόνη αφής 10,25’’.

Alfa Romeo Tonale Hybrid 160 VGT

Για πρώτη φορά σε αυτοκίνητο διαθέσιμο -εφόσον το επιθυμεί ο χρήστης- το ψηφιακό πιστοποιητικό NFT που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως το πλέον πλήρες και αδιάβλητο «service log-book».

Οι νέες Υπηρεσίες Alfa Connect παρέχουν την πιο συνδεδεμένη εμπειρία για να διαχειρίζεστε εύκολα τη νέα σας Tonale όπου κι αν βρίσκεστε.

Μάλιστα με την εφαρμογή My Alfa Connect για κινητές συσκευές θα έχετε τη νέα σας Tonale «στην παλάμη του χεριού σας»...

Η Tonale κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός στην αναβάθμιση της συνέργειας ανθρώπου και μηχανής για μια πιο ενστικτώδη εμπειρία οδήγησης με τα πιο πρόσφατα προηγμένα συστήματα υποστήριξης οδηγού (ADAS), ενώ επιτυγχάνει αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 2.

Alfa Romeo Tonale Hybrid 160 VGT

Κινητήριο σύνολο

Την Tonale που είχαμε στην διάθεσή μας κινούσε ένα νέο ήπιο υβριδικό σύστημα mild hybrid 48V που συνδυάζει το νέο turbo βενζινοκινητήρα των 1.5 λίτρων με  απόδοση 160 ίππων (αποκλειστική έκδοση για την Alfa Romeo με τούρμπο μεταβλητής γεωμετρίας VGT) με  έναν ηλεκτροκινητήρα 48V, απόδοσης 15 kW (20 ίππων).

Η κίνηση μεταδιδόταν στους εμπρός τροχούς μέσα από ένα επίσης νέο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη (υγρού τύπου) 7 σχέσεων.

Ο βασικός ηλεκτροκινητήρας βρίσκεται ανάμεσα στο κιβώτιο και το θερμικό κινητήρα, ενώ ένας ηλεκτροκινητήρας BSG αναλαμβάνει τη φόρτιση της μπαταρίας των 48V και την ομαλή επανεκκίνηση του βενζινοκινητήρα.

Η μπαταρία των 48V είναι εξαιρετικά συμπαγής (11lt), έχει βάρος μόλις 13,5kg και βρίσκεται σε χώρο που δεν επηρεάζει την ευρυχωρία (στο πάτωμα ανάμεσα από τα μπροστά καθίσματα) ή το κέντρο βάρους του οχήματος. Η χωρητικότητα της είναι 0,8 kWh.

Alfa Romeo Tonale Hybrid 160 VGT

Στον δρόμο

Ανεξάρτητη ανάρτηση σε όλους τους τροχούς (MacPherson) με αμορτισέρ τεχνολογίας FSD (frequency-selective-damping). Προαιρετικά διαθέσιμη και η ενεργή ανάρτηση Alfa Active Suspension.

Ταχύτερη κρεμαγιέρα στην κατηγορία, μόλις 2,28 στροφές από άκρη σε άκρη.

Σύστημα πέδησης IBS (brake-by-wire) με εμπρός τετραπίστονες δαγκάνες της Brembo.

Σύστημα Dynamic Toque Vectoring που μεταφέρει τη ροπή στον τροχό με την καλύτερη πρόσφυση.

Σύστημα παραμετροποίησης D.N.A. (κινητήρας, κιβώτιο, σύστημα ευστάθειας, σύστημα διεύθυνσης, κτλ.)

Τιμές

Οι τιμές της Alfa Romeo Tonale αρχίζουν από τις 38.500 ευρώ για την έκδοση Tonale Super 1.5 DDCT 130HP MHEV.

Η τιμή του αυτοκινήτου της δοκιμής μας Tonale TI 1.5 DDCT 160HP Hybrid VGT είναι 42.500 ευρώ.

Alfa Romeo Tonale Hybrid 160 VGT

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ