Αυτοκινηση

O Sebastien Ogier κερδίζει το Ράλλυ Σαφάρι Κένυα

Η Toyota Gazoo Racing κερδίζει τον αγώνα με το εντυπωσιακό 1-2-3-4

eleni_helioti_1.jpg
Ελένη Χελιώτη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
WRC - Ράλλυ Σαφάρι Κένυα: Νικητής ο Sebastien Ogier - Η Toyota Gazoo Racing κέρδισε τον αγνώνα με 1-2-3-4
© RBCP

WRC - Ράλλυ Σαφάρι Κένυα: Νικητής ο Sebastien Ogier - Η Toyota Gazoo Racing κέρδισε τον αγνώνα με 1-2-3-4

Από τους 5 αγώνες στους οποίους έχει συμμετάσχει φέτος, Ο Ogier σημείωσε σήμερα στο Ράλλυ Σαφάρι Κένυα την τρίτη του νίκη. Στην τελευταία ημέρα αγώνα υπήρχαν 6 Ειδικές Διαδρομές (Ε.Δ.), τρεις στο πρωινό σκέλος και τρεις στο μεσημεριανό, και ο Ogier παραλίγο να χάσει τα πάντα όταν στη 2η Ε.Δ. της ημέρας έχασε για λίγο τον έλεγχο του Toyota Yaris του σε μια δεξιά στροφή λόγω της γνωστής άμμου (fesh-fesh).

Η Toyota Gazoo Racing κερδίζει τον αγώνα με το εντυπωσιακό 1-2-3-4
© RBCP

Ο Γάλλος, αγωνιζόμενος σκληρά για να ανακτήσει τον χρόνο που έχασε από τον Rovanperä είχε επαφή με ένα δέντρο και «έσκισε» ολόκληρη την πίσω πόρτα του αυτοκινήτου του. Προς μεγάλη έκπληξη όλων, έκανε τον ταχύτερο χρόνο στην Ε.Δ. και ανέκτησε τον χρόνο.

Τα τέσσερα πληρώματα της Toyota Gazoo Racing ωστόσο δεν βγήκαν αλώβητα από τον αγώνα καθώς είχαν θέματα υπερθέρμανσης του κινητήρα στην προτελευταία Ε.Δ. του αγώνα που προκλήθηκαν από τη σκόνη. Ο Ogier, που αντιμετώπισε το μεγαλύτερο πρόβλημα, είδε το προβάδισμά του να μειώνεται σε μόλις 9,2 δευτερόλεπτα πριν από την τελική Wolf Power Stage, όπου η διαδρομή όμως του οκτώ φορές παγκόσμιου πρωταθλητή ήταν και πάλι χωρίς επεισόδια, φτάνοντας στον τερματισμό με ραγισμένο παρμπρίζ.

WRC - Ράλλυ Σαφάρι Κένυα: Νικητής ο Sebastien Ogier - Η Toyota Gazoo Racing κέρδισε τον αγνώνα με 1-2-3-4
© RBCP

Παρά το περιστατικό, μπόρεσε να τερματίσει 6,7 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Kalle Rovanpera που τερμάτισε στη 2η θέση, σχεδόν 3 λεπτά μπροστά από τον 3ο στην κατάταξη Elfyn Evans, και σχεδόν 3,5 λεπτά μπροστά από τον ομόσταυλό του Takamoto Katsuta.

Ο Πρόεδρος William Ruto χάρισε στον Ogier και στον συνοδηγό Vincent Landais τα τρόπαια τους, σε ανάμνηση της δεύτερης νίκης του Ogier στη διοργάνωση, μέσα σε ένα εκπληκτικό τοπίο στην Ε.Δ. Hell's Gate.

«Απίστευτο! Κοίτα να δεις, ακόμα και στο Power Stage, είχα πέτρα στο παρμπρίζ! Είχαμε πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε, και θα μπορούσε να ήταν ένα πιο άνετο ράλι για εμάς όσον αφορά τον ρυθμό. Πολλή ατυχία, αλλά τα καταφέραμε», είπε ο Ogier.

Ο Rovanperä, ο οποίος επέκτεινε το προβάδισμά του στο πρωτάθλημα στους 37 βαθμούς μετά τον έβδομο αγώνα από τους 13, είπε: «Πάντα θέλεις να παλεύεις για τη νίκη, αλλά κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε ξεκινώντας πρώτοι την Παρασκευή, οπότε δεδομένου αυτού νομίζω ότι δεν είναι κακό. Και πήραμε καλούς βαθμούς για τη σεζόν ούτως ή άλλως».

Οι ελπίδες του Takamoto Katsuta να ξεπεράσει τον Elfyn Evans και να κατακτήσει ένα τρίτο βάθρο εξαφανίστηκαν όταν η υβριδική μονάδα του αυτοκινήτου του σταμάτησε να λειτουργεί, μειώνοντας τις επιδόσεις. Έμεινε στην τέταρτη θέση στη γενική, 25,3 δευτερόλεπτα πίσω από τον Ουαλό.

Στην 5η θέση τερμάτισε ο Dani Sordo (Hyundai i20) ξεπερνώντας το πρόβλημα στο υδραυλικό τιμόνι στην τελευταία Ε.Δ. του πρωινού σκέλους. Ο Thierry Neuille (Hyundai i20) τερμάτισε στην 8η θέση μετά το πρόβλημα στην ανάρτηση την Παρασκευή, και ο Esapekka Lappi (Hyundai i20) στη 13η λόγω προβλημάτων μετάδοσης.

Τα προβλήματα με τα ελαστικά τις πρώτες μέρες του ράλλυ εμπόδισαν τους οδηγούς της M-Sport με Ford Puma, Ott Tänak και Pierre-Louis Loubet, να επιτεθούν και να διεκδικήσουν κάτι στο ράλλυ αυτό. Τερμάτισαν στην 6η και 7η θέση αντίστοιχα.

Ο 8ος στην γενική κατάταξη Kajetan Kajetanowicz (Skoda Fabia Rally2 evo) στην κατηγορία WRC2 εξασφάλισε τη δεύτερη νίκη του στο WRC2 στην Κένυα. Ο Oliver Solberg (Skoda Fabia Rally2 evo) δεν κέρδισε πόντους στην κατηγορία αυτή αλλά τερμάτισε 9ος γενικής ενώ ο Martin Prokop (Ford Fiesta Rally2) συμπλήρωσε την πρώτη δεκάδα.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι της FIA επιστρέφει στην Ευρώπη τον επόμενο μήνα, όταν οι πολύ γρήγορες χωμάτινες Ε.Δ. του Ράλι Εσθονίας θα φιλοξενήσουν τον όγδοο αγώνα της χρονιάς από τις 20 έως τις 23 Ιουλίου.

Νικητές

Στην κορυφαία κατηγορία του WRC οι νικητές ήταν: 1ος ο Sebastien Ogier (Toyota Yaris), 2ος ο Kalle Rovanpera (Toyota Yaris), 3ος ο Elfyn Evans (Toyota Yaris)

Στην κατηγορία WRC2 οι νικητές ήταν: 1ος ο Kajetan Kajetanowicz (Skoda Fabia Rally2 evo), 2ος ο Martin Prokop (Ford Fiesta Rally2), 3ος ο Carl Tundo (Skoda Fabia Rally2 evo)

Βαθμολογίες

Στο πρωτάθλημα οδηγών οι βαθμολογίες είναι: Kalle Rovanpera (139), Thierry Neuville (102), Elfyn Evans (98), Sebastien Ogier (97), Ott Tanak (97), Esapekka Lappi (68), Dani Sordo (46), Takamoto Katsuta (35), Pierre-Louis Loubet (20), Craig Breen (19)

Στο πρωτάθλημα κατασκευαστών οι βαθμολογίες είναι: Toyota Gazoo Racing (283), Hyundai Motorsport (241), M-Sport Ford (174)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ