Αυτοκινηση

Ράλλυ Σαφάρι Κένυα: Ανασκόπηση

Ο Thierry Neuville της Hyundai Motorsport αποκλείεται από το Ράλλυ Σαφάρι Κένυα

eleni_helioti_1.jpg
Ελένη Χελιώτη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ράλλυ Σαφάρι Κένυα
© RBCP

Ράλλυ Σαφάρι Κένυα: Η ανασκόπηση του αγώνα ράλλυ στη Naivasha - Αποκλείστηκε ο Thierry Neuville

Ο Thierry Neuville, οδηγός της Hyundai Motorsport, τερμάτισε όγδοος γενικής αλλά αποκλείστηκε από τους αγωνοδίκες μετά από ακρόαση στη βάση του ράλλυ στη Naivasha.

Οι αγωνοδίκες συνόψισαν το πόρισμα της αναφοράς που ξεκίνησε από τους διοργανωτές του Safari Rally. Ανέφερε περιπτώσεις όπου ένα μη εξουσιοδοτημένο άτομο εθεάθη, μετά το γνωστό recce (αναγνωριστικό πέρασμα των Ε.Δ. που κάνουν οι οδηγοί λίγες μέρες πριν το ράλλυ, ΟΧΙ σε ταχύτητες αγώνα), να οδηγεί σε διαδρομές που θα χρησιμοποιούνταν ως ειδικές διαδρομές κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Ράλλυ Σαφάρι Κένυα.
© RBCP

Το άτομο βρισκόταν σε ιδιωτική περιουσία χωρίς άδεια και ακινητοποιήθηκε από Αξιωματούχους σε δύο τοποθεσίες σε δύο διαφορετικές ημέρες. Τα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στους κριτές έδειχναν συνδέσμους αυτού του ατόμου με τον Neuville.

Όταν ρωτήθηκε, ο Neuville παραδέχτηκε αμέσως στους αγωνοδίκες ότι γνώριζε το άτομο αυτό και ότι είχε ζητήσει τη βοήθειά του για τον εντοπισμό συγκεκριμένων περιοχών όπου είχαν μετακινηθεί βράχοι σε ορισμένες ειδικές διαδρομές.

Ράλλυ Σαφάρι Κένυα
© RBCP

Το άρθρο 35.4.2 του Αθλητικού Κανονισμού της FIA WRC 2023, ορίζει ότι: «Μετά τη δημοσίευση των Συμπληρωματικών Κανονισμών, μόνο με ρητή εξουσιοδότηση του Αλυτάρχη και του Τμήματος Ράλλυ της FIA μπορεί να «ταξιδέψει» οποιοδήποτε πρόσωπο που συνδέεται με ένα εγγεγραμμένο πλήρωμα στο δρόμο μιας ειδικής διαδρομής του αγώνα (εκτός και αν είναι με τα πόδια). Αυτός ο κανόνας θα ισχύει έως ότου αυτή η ειδική διαδρομή τερματιστεί, είναι ανοιχτή για τη δημόσια κυκλοφορία και δεν χρησιμοποιείται πλέον εντός του αγώνα.»

Ράλλυ Σαφάρι Κένυα.
© RBCP

Σε μια άλλη απόφαση των αγωνοδικών αργά το απόγευμα της Κυριακής, ο Oliver Soldberg και ο συνοδηγός Elliot Edmonson έλαβαν ποινή δύο λεπτών επειδή χρησιμοποίησαν ένα ελαστικό περισσότερο από τον αριθμό των 26 που είχαν οριστεί. Ο αποκλεισμός του Neuville έφερε τον Solberg στην ένατη θέση γενικής.

Και τώρα ο λόγος για τον Kalle Rovanpera, τον νεαρό Φινλανδό που μέσα σε 5 χρόνια από το πρώτο του ράλλυ, και σε ηλικία 22 ετών έγινε ο νεαρότερος παγκόσμιος πρωταθλητής. Μέχρι τώρα στο φετινό πρωτάθλημα WRC, ο Rovanpera τερμάτισε στην 4η θέση 4 φορές, και μετά κατάφερε να τερματίσει στις τρεις πρώτες θέσεις στην Πορτογαλία, την Ιταλία και την Κένυα. Μετά το πέρας του Ράλλυ Σαφάρι Κένυα βρίσκεται πρώτος στην βαθμολογία για το πρωτάθλημα οδηγών με 144 βαθμούς, αφήνοντας τον 2ο στην κατάταξη Elfyn Evans, 41 βαθμούς πίσω, με 99.

rally-kenya4

Ενώ αρχικά μπήκε στον πειρασμό να αναμετρηθεί σκληρά με τον ομόσταυλό του, Sébastien Ogier, την τελευταία ημέρα του αγώνα, ο 22χρονος Φινλανδός έμεινε πιστός στο αρχικό του πλάνο και δεν πίεσε, μην θέλοντας να χάσει τα κεκτημένα. Τερμάτισε στην Wolf Power Stage 6,7 δευτερόλεπτα πίσω από τον οκτώ φορές πρωταθλητή και αρκέστηκε στη 2η θέση.

«Η μάχη με τον Séb έγινε αρκετά σκληρή στο τέλος και όταν χάνεις τη νίκη με μικρή διαφορά, τότε δεν είναι πάντα το καλύτερο συναίσθημα για έναν οδηγό. Αλλά στο τέλος κερδίσαμε καλούς βαθμούς για το πρωτάθλημα. Έμεινα στο πλάνο μου για όλο το Σαββατοκύριακο, οδηγώντας με αρκετά καλό ρυθμό αλλά χωρίς να παίρνω τεράστιο ρίσκο. Οπότε το να τελειώνεις έτσι είναι πολύ ωραίο,» είπε ο Rovanpera.

Ράλλυ Σαφάρι Κένυα
© RBCP

Συνέχισε λέγοντας, «Δεν πήραμε πραγματικά κανένα τρελό ρίσκο και δεν είχα κλαταρίσματα ή προβλήματα με το αυτοκίνητο για να είμαι ειλικρινής, οπότε το σχέδιο ήταν να είμαστε γρήγοροι και, φυσικά, όπως πάντα να διατηρήσουμε την πίεση αν υπάρχει κάποιος μπροστά ή πίσω, έτσι αυτό ήταν το σχέδιο να κρατήσουμε λίγο την πίεση και να δούμε τι θα συμβεί. Η τελευταία μέρα ήταν πολύ δύσκολη για τα αυτοκίνητα: η προτελευταία Ειδική Διαδρομή ειδικά με πολλή βαθιά άμμο και αυλάκια. Είναι καλό που τα Toyota Yaris μας ήταν τόσο δυνατά και τα κατάφεραν, γιατί το να έχουμε το 1-2-3-4 για την ομάδα ξανά εδώ στην Κένυα είναι καταπληκτικό».

Ράλλυ Σαφάρι Κένυα
© RBCP

Μένει να δούμε αν θα μπορέσει να διατηρήσει την 1η θέση και αν θα γίνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά Παγκόσμιος Πρωταθλητής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ