Αυτοκινηση

Πού θα βρεις εμβληματικά αυτοκίνητα εποχής, όπως τη ροζ Chrysler Imperial του θρύλου των Led Zeppelin;

Maserati Mistral, Rolls Royce Wraith, Jaguar τύπου Ε, Lancia Appia Zagato, Austin Healey 3.000 ήταν μερικά από τα πρώτα “διαμάντια” του Ελληνικού Μουσείου Αυτοκινήτου

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εθνικό Μουσείο Αυτοκινήτου

Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου: Το «σπίτι» μιας σπάνιας συλλογής παλαιών αυτοκινήτων και ένας χώρος πολιτισμού, μάθησης και αναψυχής.

Κάποιοι κάνουν λόγο για ύπαρξη πύλης, η οποία αν την διαβείς σου επιτρέπει να ταξιδέψεις στον χρόνο. Άλλοι, λάτρεις του μεταφυσικού, πιστεύουν ότι ο Έλβις ζει και εκεί είναι το σημείο στο οποίο μπορείς να βρεθείς κοντά του. Αναφορές υπάρχουν επίσης και για περίεργη δραστηριότητα με φώτα και μηχανικούς ήχους που σκεπάζουν σαν πέπλο το ιστορικό κέντρο της Αθήνας… Τι πραγματικά συμβαίνει στο Athenian Capitol; «Μα καλά», θα αναρωτηθεί κάποιος, «εκεί δεν στεγάζεται το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου;» Πόσο ακριβείς λοιπόν μπορεί να είναι οι αναφορές αυτές και πως τελικά συνδέονται μεταξύ τους; Η αλήθεια βρίσκεται εκεί, στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου, και περιμένει να την ανακαλύψουμε.

Εθνικό Μουσείο Αυτοκινήτου

Όλα άρχισαν το 1977 όταν ο ιδρυτής του Ε.Μ.Α. κος Θεόδωρος Χαραγκιώνης αποφάσισε να ολοκληρώσει τον κύκλο συμμετοχής του σε αγώνες οδήγησης και να στραφεί στη συλλογή παλαιών αυτοκινήτων. Maserati Mistral, Rolls Royce Wraith, Jaguar τύπου Ε, Lancia Appia Zagato, Austin Healey 3.000 ήταν μερικά από τα πρώτα “διαμάντια” της εν λόγω συλλογής, η οποία στην αρχή της δεκαετίας του ‘90 έφτασε να αριθμεί συνολικά 25 αυτοκίνητα. Λίγο αργότερα, η πρόταση αγοράς μιας ολόκληρης συλλογής 20 αυτοκινήτων γέννησε και την ιδέα για την δημιουργία ενός σημείου συνάντησης της ιστορίας και της εξέλιξης των τεσσάρων τροχών.

Εθνικό Μουσείο Αυτοκινήτου

Το σημείο όμως αυτό δεν θα προοριζόταν μόνο για τον ίδιο αλλά έπρεπε να είναι ένας χώρος για όλο τον κόσμο, ένας χώρος πολιτισμού, μάθησης αλλά και αναψυχής, ένας χώρος που θα αποτελούσε το «σπίτι» αυτής της μοναδικής συλλογής αυτοκινήτων. Και εγένετο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου. Οι αυστηρές προϋποθέσεις, που εξαρχής είχαν τεθεί, ικανοποιήθηκαν και τον Μάρτιο του 2011 τα 115 σπάνια ιστορικά μοντέλα πήραν τη θέση τους σε χώρο συνολικής έκτασης 3.000 τ.μ. στο εμβληματικό Athenian Capitol και το όραμα πήρε σάρκα και οστά.

Εθνικό Μουσείο Αυτοκινήτου

Το ταξίδι στο χρόνο εκκινεί στο μακρινό 1906 με το Ford Model N, το παλαιότερο από τα οχήματα της συλλογής, που αποκτήθηκε σε δημοπρασία στη Μεγάλη Βρετανία και το οποίο μας μεταφέρει στο κλίμα και την τεχνογνωσία της εποχής εκείνης. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1939, η Rolls Royce Wraith Sports Sedan μας φέρνει αέρα από το Χόλιγουντ καθώς πριν ενταχθεί στη συλλογή του Μουσείου ανήκε στον θρυλικό ηθοποιό Σερ Λόρενς Ολίβιε ενώ η εντυπωσιακή ροζ Chrysler Imperial του 1959, η οποία ήταν απόκτημα του θρύλου της ροκ και των Led Zeppelin, Ρόμπερτ Πλαντ, αναβιώνει την άτυπη κόντρα με την επίσης ροζ Cadillac της General Motors, αγαπημένη του “Βασιλιά” του ροκ εν ρολ, Έλβις Πρίσλεϊ- pinkaholic alert!

Εθνικό Μουσείο Αυτοκινήτου

Όμως ας γυρίσουμε στον αρχικό προβληματισμό. Είναι τελικά αληθείς οι αναφορές περί… μεταφυσικής δραστηριότητας; Όσο διαβαίνεις την εντυπωσιακή σπειροειδή ράμπα που αρχίζει από το ισόγειο του κτιρίου και καταλήγει στην είσοδο του Μουσείου στον 4ο όροφο και η οποία είναι αρχιτεκτονικά εμπνευσμένη από το μουσείο Guggenheim της Νέας Υόρκης του Frank Lloyd Wright, το ταξίδι στον χρόνο μοιάζει όλο και πιο εφικτό καθώς γίνεσαι μάρτυρας της ιστορικής εξέλιξης του αυτοκινήτου. Avion Voisin, Packard, Iso, Dino, Bugatti, Ferrari, Maserati, Aston Martin, Lotus, Rolls Royce, Bentley, Alfa Romeo, Mercedes, Porsche, BMW είναι μόνο μερικοί από τους οίκους τα “κοσμήματα” των οποίων φιλοξενούνται στους χώρους ενώ για τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες ένα πλήρως λειτουργικό συνεργείο αυτοκινήτων, όπως ακριβώς λειτουργούσε την δεκαετία του 1930, είναι εκεί για να το ανακαλύψουν. Vintage love!

Εθνικό Μουσείο Αυτοκινήτου

Κι όμως, η εμπειρία δεν τελειώνει εκεί. Η θεματική ενότητα Transparency δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους επισκέπτες να γίνουν μάρτυρες της λειτουργίας ενός αυτοκινήτου καθώς τα μηχανικά μέρη του είναι απολύτως ορατά και σε πλήρη λειτουργία ενώ ως κύτταρο πολιτισμού και μάθησης το Ε.Μ.Α. σχεδιάζει και υλοποιεί εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις σχολικές βαθμίδες, από την προσχολική ηλικία έως και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μέσω των οποίων οι μελλοντικοί οδηγοί έχουν την ευκαιρία να θέσουν γερά και υγιή θεμέλια στην οδική συμπεριφορά τους.

Το βεληνεκές του Ελληνικού Μουσείου Αυτοκινήτου έχει περάσει και τα σύνορα της χώρας μας, γεγονός που αποτυπώθηκε και μέσω των εγκωμιαστικών σχολίων όπως αυτά εκφράστηκαν με αφορμή τον εορτασμό σημαντικών επετείων κορυφαίων αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως τα 100 χρόνια της Aston Martin, της Maserati και της BMW αλλά και τα 70 χρόνια της Porsche και της Ferrari.

Εθνικό Μουσείο Αυτοκινήτου

Προσδεθείτε λοιπόν και απολαύστε αυτό το μαγικό ταξίδι σε 4 τροχούς και επειδή μετά από το πέρας του το μόνο σίγουρο είναι ότι θα θελήσετε και… κάτι ακόμα, το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου θα σας περιμένει για να φιλοξενήσει κάθε εταιρική ή κοινωνική εκδήλωση όπως ακριβώς την έχετε φανταστεί. Ραντεβού στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου, στο Athenian Capitol, 3ης Σεπτεμβρίου & Ιουλιανού στο κέντρο της Αθήνας. Φύγαμε για την καλύτερη «κούρσα» της ζωής σας.

Website, Facebook, Instagram

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ