Life

Πρώην πράκτορας της CIA αναλύει τι κάνουν οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Πώς σκέφτονται και πώς αντιμετωπίζουν τους άλλους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συναισθηματική νοημοσύνη: Οι συμβουλές ενός πρώην πράκτορα της CIA
© Unsplash/Wade Lambert

Συναισθηματική νοημοσύνη: Συμβουλές πρώην πράκτορα της CIA

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του στη CIA, μια πρώην πράκτορας που ενημέρωσε προέδρους, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, μονάδες ειδικών επιχειρήσεων και πρεσβευτές αναφέρει γιατί η συναισθηματική νοημοσύνη ήταν το κλειδί στις συνομιλίες μαζί τους. 

Τι κάνουν πάντα οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη 

Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι δεν πτοούνται από το πόσο σημαντικοί είναι άλλοι στον ίδιο χώρο, όπως η παρουσία του αφεντικού τους ή ενός πελάτη υψηλού προφίλ. Ξέρουν να επικεντρώνονται στην παράδοση του μηνύματός. Αντιμετωπίζουν τους πάντες με ευγένεια και σεβασμό, ανεξάρτητα από τον τίτλο τους. Αυτό είναι που τους κάνει αποτελεσματικούς.

Εξασκούνται και προετοιμάζονται

Πριν από μεγάλες παρουσιάσεις ή συναντήσεις, οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι κάνουν πρόβες. Αν εστιάζετε στα νεύρα σας, θα αγχωθείτε. Αν όμως εστιάζετε στο περιεχόμενο και την εκφορά των λόγων σας, θα έχετε εξαιρετικά αποτελέσματα. Για να καταπολεμήσετε το φόβο, προετοιμαστείτε λέγοντας τις λέξεις δυνατά. 

Έχουν αίσθηση της προοπτικής

Μερικές φορές, παρά τις προσπάθειές σας, μπορεί να γελοιοποιηθείτε. Αυτό συμβαίνει. Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι αν πουν κάτι και πάει στραβά, δεν είναι το τέλος του κόσμου. Είτε έχει καλή υποδοχή είτε αντιμετωπίζονται με σιωπή, μπορούν να συνεχίσουν. Αν βρεθείτε σε αυτή την θέση, αντιμετωπίσετε την κατάσταση με χιούμορ και στη συνέχεια να προχωρήσετε, μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να σας σέβονται περισσότερο.

Ξεκινούν από χαμηλά

Μερικοί από τους καλύτερους δημόσιους ομιλητές δεν ξεκίνησαν έτσι. Αλλά οι πιο συναισθηματικά έξυπνοι από αυτούς κατάλαβαν ότι υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης.  Αντιθέτως, είχαν το νου τους να προσφέρουν εθελοντική εργασία σε μια συνάντηση γονέων και κηδεμόνων ή να κάνουν μια πρόποση στο πάρτι αποχώρησης του συναδέλφου τους. Στη συνέχεια, καθώς αποκτούσαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, έφτασαν σε μεγαλύτερα στάδια, όπως το να είναι ο κεντρικός ομιλητής σε ένα μεγάλο συνέδριο.

Χρησιμοποιούν τις δυνάμεις τους

Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι γνωρίζουν ποια μέσα και στυλ επικοινωνίας λειτουργούν καλύτερα γι' αυτούς και μπορούν να προσαρμόσουν το μήνυμά τους στην εκάστοτε κατάσταση. 

Ξέρουν γιατί θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη φωνή τους

Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι μιλούν με σκοπό. Ποιος είναι ο δικός σας; Θέλετε να πάρετε προαγωγή ή να προωθήσετε την καριέρα σας; Να βελτιώσετε τον οργανισμό ή την επιχείρησή σας; Να υποστηρίξετε έναν σκοπό που σας ενδιαφέρει; Να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας; Να μοιραστείτε μια μεγάλη ιδέα;

Mε πληροφορίες από CNBC

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ