- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, εξηγεί γιατί η συλλογή με τα «Κυκλαδικά εδώλια» θεωρείται τόσο μοντέρνα.
«Οι καλλιτέχνες της αυγής του πολιτισμού ήδη από τα νεολιθικά χρόνια σ’ αυτό τον τόπο, ως δέκτες και πομποί των αξιών αυτών, έθεσαν την ανθρώπινη μορφή στο κέντρο του ενδιαφέροντός τους και ιδιαίτερα την παραγωγική της έκφραση, τη γυναίκα. Έτσι, όταν προχώρησαν οι κοινωνίες, κυρίως του Αιγαίου, στην αποτύπωση της ανθρώπινης μορφής μέσα στην 3η προχριστιανική χιλιετία, στην Πρώιμη εποχή του Χαλκού, “πνευματοποιημένη” η μορφή του ανθρώπου ενεδύθηκε μέτρο, λιτότητα, απλότητα, καθαρότητα.
Αυτές οι αξίες –πιο έντονα διατυπωμένες από την απώλεια των αρχικών χρωμάτων πάνω στα κυκλαδικά ειδώλια– ενέπνευσαν τη μοντέρνα τέχνη και καλλιτέχνες όπως οι Brancusi, Matisse, Picasso, Modigliani, Moore και άλλοι, οδηγώντας τους σε εκφραστικούς δρόμους και τρόπους ικανούς να μεταδώσουν το δικό τους δυναμισμό και ζωντάνια, συνάμα όμως και τους προβληματισμούς τους, σε μια νέα εποχή που ξεκινούσε στην ανθρωπότητα στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα. Αυτή η περίοδος ανακατατάξεων και επαναδιατυπώσεων αρχών και αξιών δημιούργησε ένα διάλογο από τους δημιουργούς του μοντερνισμού και με πρώιμους “αρχαϊκούς– πολιτισμούς”, όπως ο Κυκλαδικός, που συνεχίζεται και σήμερα στις κοινωνίες μας, οι οποίες αγωνιούν να βρουν το στίγμα τους. Αυτός ο διάλογος, όχι μόνο σε ένα πρώτο, απλό επίπεδο συγγενικών, ομοιογενών σχημάτων ή μορφών, αλλά και στο υλικό, τη δομή, τη φόρμα ή και την ανομοιογένεια, αλλά και ανάμεσα στην παράδοση και την ανανέωση, το παλιό και το νέο, τη σταθερότητα και την κινητικότητα, είναι που καθιστά τη Συλλογή των Κυκλαδικών ειδωλίων την πιο κλασική μοντέρνα Συλλογή διεθνώς».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το νέο μοντέλο συνδυάζει την εμπειρία ηλεκτρικής οδήγησης με μεγάλη συνολική αυτονομία και εξαιρετικά χαμηλό κόστος
Μετά από μια περιπέτεια στον τελευταίο γύρο του αγώνα
Συνοικιακό, παλαιάς κοπής κλασικό καφέ με κάθε του πιάτο μπουκιά και συχώριο
Η καθημερινή ζωή της παλιάς Αθήνας μέσα από τους πλανόδιους επαγγελματίες, τις φωνές, τα επαγγέλματα και τις μικρές ιστορίες των δρόμων της
Ένα ταξίδι στην εποχή των Λόρδων, ανάμεσα σε κήπους, λίμνες και αμέτρητα στρέμματα πρασίνου
Εντατικοποίηση της πρόληψης από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία
Από τα μπαρ και τα πολύχρωμα ψωμιά του Line στο δικό της all day στέκι
Ο ερευνητής του «Δημόκριτου» Στέλιος Καρόζης εξηγεί στην ATHENS VOICE τι είναι –και τι δεν είναι– το AI Factory «Pharos»
Είναι αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός για να χαλαρώσει
Ο χορός ενεργοποιεί ταυτόχρονα διαφορετικές λειτουργίες του εγκεφάλο.
Γιατί τα βάρη δεν σε προετοιμάζουν
Τα δεδομένα μέχρι σήμερα δεν δείχνουν αυξημένο κίνδυνο
Ο πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Βαγγέλης Καρκαλέτσης, μιλά στην ATHENS VOICE για το μεγάλο στοίχημα του Quantum, την ΑΙ που αρχίζει να τον ανησυχεί και την επιστροφή Ελλήνων επιστημόνων
Η ανοιχτή και η ελάχιστα επεμβατική αποκατάσταση
Μπορεί να εμφανισθεί ακόμη και στις ηλικίες των 30 ή και των 20 ετών
Mερικές καθημερινές συνήθειες μπορεί να χαλάνε την απόλαυση
Το τέλειο μπιφτεκόψωμο σε περιμένει στην επόμενη γωνία
Από αυτές που όλοι λένε ότι έχουν δει, μέχρι εκείνες που απλώς δεν προλάβαμε ποτέ να ξεκινήσουμε
Δύο παλάμες ενωμένες ενάντια στη σφαγή του χρόνου. Να τι άλλο απέμεινε. Και είναι αρκετό.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.