Ελλαδα

Αγίου Πνεύματος 2022: Πώς θα λειτουργήσουν σούπερ μάρκετ, τράπεζες και καταστήματα

Πώς θα πληρωθούν όσοι δουλέψουν

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αγίου Πνεύματος 2022: Πολίτες στο ταμείο σούπερ μάρκετ
Αγίου Πνεύματος 2022 - Σούπερ μάρκετ (φωτογραφία αρχείου) © EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Αγίου Πνεύματος 2022: Τι ισχύει για τράπεζες, σούπερ μάρκετ και καταστήματα - Για ποιους κλάδους είναι αργία - Τι γιορτάζουμε τη Δευτέρα

Του Αγίου Πνεύματος 2022 είναι αύριο, Δευτέρα 13 Ιουνίου και η αργία φέρνει αλλαγές στη λειτουργία για τα σούπερ μάρκετ, τις τράπεζες και τα καταστήματα. Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. 

Η ημέρα του Αγίου Πνεύματος είναι επίσημη αργία για τις τράπεζες και τη Δευτέρα (13/6) θα είναι κλειστές. Κλειστές θα είναι και οι υπηρεσίες του Δημοσίου. Κανονικά ανοιχτά θα είναι τα σούπερ μάρκετ την ημέρα του Αγίου Πνεύματος, με τους καταναλωτές να μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους.

Αγίου Πνεύματος 2022: Τι ισχύει για τα καταστήματα - Σε ποιες περιοχές θα είναι κλειστά

Τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν κανονικά, εκτός αν εκδοθεί σχετική απόφαση από τους τοπικούς Εμπορικούς Συλλόγους για να παραμείνουν κλειστά. Σε τέτοια ανακοίνωση προχώρησε ο Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών, κάνοντας γνωστό ότι τα εμπορικά καταστήματα τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022 θα είναι κλειστά. 

Υποχρεωτικά κλειστά θα είναι τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022, ημέρα Αγίου Πνεύματος, τα εμπορικά καταστήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.  «Η ημέρα του Αγίου Πνεύματος καθιερώθηκε ως τοπική αργία για τα εμπορικά καταστήματα στην ΠΚΜ, με βάση την υπ’ αριθμ. οικ. 380081 (1068) απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας», σημειώνει ο ΕΣΘ και στο πλαίσιο αυτό καλεί όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να εποπτεύσουν την αγορά, για την τήρηση της νομιμότητας της τοπικής αργίας.

Κλειστά θα είναι ακόμα τα καταστήματα σε: Λάρισα, Τρίκαλα, Κομοτηνή, Ναύπλιο, Μυτιλήνη, Σέρρες.

Αγίου Πνεύματος 2022: Για ποιους η Δευτέρα είναι αργία

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος θεωρείται αργία, σύμφωνα με ειδικές διατάξεις των οικείων συλλογικών συμβάσεων ή άλλων αποφάσεων, για τις εξής κατηγορίες μισθωτών:

Βιβλιοπωλείων, Διαγνωστικών Κέντρων, Δημοσιογράφους Περιοδικών, Εργοδηγούς Σχεδιαστές, Ευγηρίας Οίκων, Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλίας κλπ, Ηλεκτροτεχνίτες Βιομηχανίας και Καταστημάτων, Θυρωρούς, Καπνοβιομηχανιών, Κλινικών, Ξυλεμπορικών Καταστημάτων (Αθηνών – Πειραιώς – Περιχώρων), Περιοδικών, Πετρελαιοειδών επιχειρήσεων, Πρακτορείων Ναυτιλιακών κλπ., Ραδιοηλεκτρολόγους – Ραδιοτεχνίτες βιομηχανίας, Ραδιοφωνικών Σταθμών, Ραδιοφώνου Τεχνικούς, Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών Γραφείων, Τηλεοπτικών Σταθμών, Τηλεοράσεως τεχνικούς Β. Ελλάδος, Τυπογράφους Επαρχιακών Εφημερίδων, Φορτοεκφορτωτές Ημερήσιων Εφημερίδων, Φροντιστηρίων Μέσης, Ανώτερης, Ανώτατης Εκπαίδευσης, και Ξένων Γλωσσών, Φωτοστοιχειοθέτες, Χειριστές βιομηχανικών κλπ επιχειρήσεων, Λατομείων Πέτρας-Μαρμάρου και Τεχνικών Έργων.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.

Αγίου Πνεύματος 2022: Πώς θα πληρωθούν όσοι δουλέψουν τη Δευτέρα

Το ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ προχώρησε σε διευκρινίσεις για το πώς θα αμειφθούν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

Η Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022 - Αγίου Πνεύματος δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που αυτή η ημέρα (Αγίου Πνεύματος) έχει χαρακτηριστεί αργία από διάταξη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), από τον κανονισμό εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή τη συγκεκριμένη ημέρα. Εξίσου, κατά τον ίδιο τρόπο, μπορεί να ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι ως προς την προσαύξηση της αμοιβής για την εργασία που παρέχεται νόμιμα κατά την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.

Χρήματα - Ευρώ
Χρήματα - Ευρώ © Unsplash / illzidesigns

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργαστούν, σύμφωνα με τα παραπάνω, θα λάβουν κανονικά τον μισθό τους, ενώ, όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους. Αν, παρ' ότι έχει χαρακτηριστεί η ημέρα του Αγίου Πνεύματος πρόσθετη εορτή αργία για μία επιχείρηση, αυτή λειτουργήσει φέτος κατ' εξαίρεση, τότε οι εργαζόμενοι που απασχολούνται δικαιούνται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο ημερομίσθιό τους, εφόσον αμείβονται με ημερομίσθιο ή στο 1/25 του μηνιαίου μισθού τους, εφόσον αμείβονται με μηνιαίο μισθό.

Αγίου Πνεύματος 2022: Τι γιορτάζουμε 

Του Αγίου Πνεύματος είναι μια από τις σημαντικότερες γιορτές για την Ορθοδοξία. Κάθε χρόνο πιστοί πηγαίνουν στις εκκλησίες και στους ιερούς ναούς για να ανάψουν ένα κερί και να παρακολουθήσουν τη λειτουργία. Φέτος του Αγίου Πνεύματος 2022 πέφτει τη Δευτέρα 13 Ιουνίου.

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος είναι κινητή και κάθε χρόνο αλλάζει η ημερομηνία. Εορτάζεται 7 εβδομάδες μετά το Πάσχα. Ορισμένες φορές δημιουργείται σύγχυση στους πιστούς με την Πεντηκοστή, η οποία εορτάζεται πάντα 50 ημέρες μετά το Πάσχα, ημέρα Κυριακή -ένα 24ωρο πριν από την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος και η Κυριακή της Πεντηκοστής - Τι γιορτάζουμε

Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, την Κυριακή της Πεντηκοστής εορτάζεται η εμφάνιση του Αγίου Πνεύματος στους μαθητές του Ιησού με τη μορφή φωτιάς, σαν φλόγες πάνω από τα κεφάλια τους. Πρόκειται για την επιφοίτηση των 12 μαθητών, η οποία έγινε ημέρα Κυριακή, 50 ημέρες μετά την Ανάσταση και 10 ημέρες μετά την ανάληψη του Χριστού.

Ουσιαστικά, την Κυριακή της Πεντηκοστής εορτάζεται ολόκληρη η Αγία Τριάδα, καθώς η εμφάνιση του Αγίου Πνεύματος έρχεται να επιβεβαιώσει την τριαδική φύση του Θεού (Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα). Μολονότι η ορθόδοξη πίστη θεωρεί ότι η κοινή ενέργεια του τριαδικού Θεού δεν μπορεί να διαχωριστεί, οι Άγιοι Πατέρες θεώρησαν καλό να εορτάζεται και η Κυριακή αλλά και η Δευτέρα, ως ξεχωριστές γιορτές.

Όπως αναφέρει το σχετικό υπόμνημα του Πεντηκοσταρίου της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος, «οι Άγιοι Πατέρες χώρισαν τις γιορτές, για να τιμήσουν με τον τρόπο αυτό το μεγαλείο του Παναγίου και Ζωοποιού Πνεύματος, με μια γιορτή που συμβολίζει τη λήψη του Αγίου Πνεύματος από τους πιστούς, προκειμένου να τους φωτίσει και να τους καθοδηγήσει».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις          

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ