Ελλαδα

Αγίου Πνεύματος 2022: Πώς λειτουργούν καταστήματα και σούπερ μάρκετ - Ποια θα είναι κλειστά

Για ποιους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα είναι αργία

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανοιχτά καταστήματα, μαγαζιά και σούπερ μάρκετ στην Αθήνα του Αγίου Πνεύματος 2022
Ανοιχτά καταστήματα, μαγαζιά και σούπερ μάρκετ στην Αθήνα του Αγίου Πνεύματος 2022 © ΕUROKINISSI/ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΝΑΡΕΚΙΑΝ

Τι ισχύει του Αγίου Πνεύματος 2022 με καταστήματα, μαγαζιά, σούπερ μάρκετ. Πού είναι ανοιχτά. Το ωράριο λειτουργίας. Για ποιους είναι αργία και ποιοι δουλεύουν.

Του Αγίου Πνεύματος η γιορτή δεν είναι επίσημη αργία στον ιδιωτικό τομέα, σε αντίθεση με το Δημόσιο και τις τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι μαγαζιά και σούπερ μάρκετ είναι ανοικτά εκτός και αν έχει ληφθεί διαφορετική απόφαση από τους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους.

Φέτος η γιορτή του Αγίου Πνεύματος πέφτει Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022. Δημόσιο και τράπεζες θα είναι κλειστά. Αναφορικά με τα καταστήματα υπάρχουν εμπορικοί σύλλογοι που ανακοίνωσαν ότι τα μαγαζιά θα είναι κλειστά. Αυτό σημαίνει ότι εργαζόμενοι που επιθυμούν να κάνουν τριήμερο, θα πρέπει να πάρουν μια ημέρα άδεια εφόσον σχεδιάζουν κάποια εκδρομή.

Σημειώνεται ότι η γιορτή του Αγίου Πνεύματος είναι κινητή και το «πότε πέφτει», εξαρτάται από το πότε είναι το Πάσχα. Ειδικότερα, είναι πάντα Δευτέρα και γιορτάζεται 7 εβδομάδες μετά το Πάσχα. Ορισμένες φορές δημιουργείται σύγχυση με την Πεντηκοστή, η οποία εορτάζεται πάντα 50 ημέρες μετά το Πάσχα, ημέρα Κυριακή -ένα 24ωρο πριν από την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.

Αγίου Πνεύματος 2022: Σε ποιες περιοχές μαγαζιά και καταστήματα θα είναι κλειστά

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, καταστήματα και μαγαζιά θα είναι κλειστά τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022 σε συγκεκριμένες περιοχές, καθώς οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι ανακοίνωσαν ότι η γιορτή του Αγίου Πνεύματος θεωρείται αργία για τους εργαζόμενους. Ειδικότερα, κλειστά μαγαζιά θα έχουν οι ακόλουθες περιοχές:

  • Θεσσαλονίκη
  • Πάτρα
  • Λάρισα
  • Τρίκαλα
  • Κομοτηνή
  • Ναύπλιο
  • Μυτιλήνη
  • Σέρρες.

«Η ημέρα του Αγίου Πνεύματος καθιερώθηκε ως τοπική αργία για τα εμπορικά καταστήματα στην ΠΚΜ, με βάση την υπ'αριθμ. οικ. 380081 (1068) απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση που δημοσίευσε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

«Ο Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών ενημερώνει ότι τα εμπορικά καταστήματα τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022, εορτή του Αγίου Πνεύματος θα είναι κλειστά. Η μη λειτουργία των καταστημάτων την ημέρα αυτή έρχεται να καλύψει τις επιπλέον ώρες του εορταστικού ωραρίου των Χριστουγέννων» επισημαίνεται στην ανακοίνωση για τα μαγαζιά στην Πάτρα. Και προστίθεται: «Επειδή η ανωτέρω απόφαση λαμβάνεται κατά παράδοση κάθε χρόνο, παρακαλούμε να γίνει σεβαστή από το σύνολο της τοπικής αγοράς».

Στην Αθήνα δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ανακοίνωση από τον τοπικό Εμπορικό Σύλλογο, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι μαγαζιά και καταστήματα θα είναι ανοιχτά τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022. Σημειώνεται ότι έχει δοθεί στη δημοσιότητα πώς θα πληρωθούν όσοι δουλέψουν τη Δευτέρα, που είναι η γιορτή του Αγίου Πνεύματος.

Ανοιχτά σούπερ μάρκετ του Αγίου Πνεύματος 2022 - Το ωράριο λειτουργίας τη Δευτέρα (13/6)

Όσον αφορά το ωράριο λειτουργίας στα σούπερ μάρκετ ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, διαμορφώνεται ως ακολούθως, σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινώσει οι μεγαλύτερες αλυσίδες του κλάδου: 

  • ΑΒ Βασιλόπουλος: 08:00 - 21:00
  • Γαλαξίας: 08:00 - 21:00
  • Κρητικός: 08:00 - 21:00
  • Μασούτης: 08:00 - 21:00
  • My Market: 08:00 - 21:00
  • Σκλαβενίτης: 08:00 - 21:00.

Ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ του Αγίου Πνεύματος 2022, τη Δευτέρα 13 Ιουνίου
© EUROKINISSI

Αγίου Πνεύματος 2022 και ιδιωτικός τομέας: Για ποιους είναι αργία και ποιοι δουλεύουν

Σύμφωνα με τις ειδικές διατάξεις συλλογικών συμβάσεων εργασίας ή άλλων αποφάσεων, η εορτή του Αγίου Πνεύματος είναι αργία για τους ακόλουθους κλάδους:

  1. Βιβλιοπωλείων
  2. Διαγνωστικών Κέντρων
  3. Δημοσιογράφους Περιοδικών
  4. Εργοδηγούς Σχεδιαστές
  5. Οίκων Ευγηρίας
  6. Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλίας κ.λπ.
  7. Ηλεκτροτεχνίτες Βιομηχανίας και Καταστημάτων
  8. Θυρωρούς
  9. Καπνοβιομηχανιών
  10. Κλινικών
  11. Ξυλεμπορικών Καταστημάτων (Αθηνών - Πειραιώς - Περιχώρων)
  12. Περιοδικών
  13. Πετρελαιοειδών επιχειρήσεων
  14. Πρακτορείων Ναυτιλιακών κλπ.
  15. Ραδιοηλεκτρολόγους – Ραδιοτεχνίτες βιομηχανίας
  16. Ραδιοφωνικών Σταθμών
  17. Ραδιοφώνου Τεχνικούς
  18. Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών Γραφείων
  19. Τηλεοπτικών Σταθμών
  20. Τηλεοράσεως τεχνικούς Β. Ελλάδος
  21. Τυπογράφους Επαρχιακών Εφημερίδων
  22. Φορτοεκφορτωτές Ημερήσιων Εφημερίδων
  23. Φροντιστηρίων Μέσης, Ανώτερης, Ανώτατης Εκπαίδευσης, και Ξένων Γλωσσών
  24. Φωτοστοιχειοθέτες
  25. Χειριστές βιομηχανικών κ.λπ. επιχειρήσεων, Λατομείων Πέτρας-Μαρμάρου και Τεχνικών Έργων.

Τι γιορτάζουμε του Αγίου Πνεύματος

Του Αγίου Πνεύματος είναι πολύ σημαντική εορτή για την Ορθοδοξία. Όπως αναφέρει η χριστιανική παράδοση, την Κυριακή της Πεντηκοστής εορτάζεται η εμφάνιση του Αγίου Πνεύματος στους μαθητές του Ιησού με τη μορφή φωτιάς, σαν φλόγες πάνω από τα κεφάλια τους. Πρόκειται για την επιφοίτηση των 12 μαθητών, η οποία έγινε ημέρα Κυριακή, 50 ημέρες μετά την Ανάσταση και 10 ημέρες μετά την ανάληψη του Χριστού.

Ουσιαστικά, την Κυριακή της Πεντηκοστής εορτάζεται ολόκληρη η Αγία Τριάδα, καθώς η εμφάνιση του Αγίου Πνεύματος έρχεται να επιβεβαιώσει την τριαδική φύση του Θεού (Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα). Μολονότι η ορθόδοξη πίστη θεωρεί ότι η κοινή ενέργεια του τριαδικού Θεού δεν μπορεί να διαχωριστεί, οι Άγιοι Πατέρες θεώρησαν καλό να εορτάζεται και η Κυριακή αλλά και η Δευτέρα ως ξεχωριστές γιορτές.

Όπως αναφέρει το σχετικό υπόμνημα του Πεντηκοσταρίου της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος, «οι Άγιοι Πατέρες χώρισαν τις γιορτές, για να τιμήσουν με τον τρόπο αυτό το μεγαλείο του Παναγίου και Ζωοποιού Πνεύματος, με μια γιορτή που συμβολίζει τη λήψη του Αγίου Πνεύματος από τους πιστούς, προκειμένου να τους φωτίσει και να τους καθοδηγήσει».

Αργίες 2022: Ποια τριήμερα ακολουθούν μετά του Αγίου Πνεύματος

Αναφορικά με τις αργίες που υπολείπονται μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, το ενδιαφέρον στρέφεται στον Δεκαπενταύγουστο, ο οποίος φέτος πέφτει Δευτέρα. Πρόκειται για ένα από τα τέσσερα τριήμερα που υπολείπονται μέχρι να φύγει το 2022. Αναλυτικά:

  • Αγίου Πνεύματος 13 Ιουνίου 2022 (Δευτέρα)
  • Κοίμηση της Θεοτόκου 15 Αυγούστου 2022 (Δευτέρα)
  • 28η Οκτωβρίου 2022 (Παρασκευή)
  • Χριστούγεννα 25 Δεκεμβρίου 2022 (Κυριακή)
  • Σύναξη της Θεοτόκου 26 Δεκεμβρίου 2022 (Δευτέρα).

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ