Ελλαδα

Αγίου Πνεύματος 2022: Για ποιους είναι αργία - Τι ισχύει με μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Σε ποιες περιοχές θα είναι κλειστά

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανοιχτά μαγαζιά στην Αθήνα του Αγίου Πνεύματος 2022
Ανοιχτά μαγαζιά στην Αθήνα του Αγίου Πνεύματος 2022 © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αγίου Πνεύματος 2022 τη Δευτέρα 13 Ιουνίου. Για ποιους είναι αργία και ποιοι δουλεύουν. Κλειστά μαγαζιά σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Τι ισχύει με σούπερ μάρκετ.

Του Αγίου Πνεύματος δεν είναι επίσημη αργία στον ιδιωτικό τομέα. Σε αντίθεση με το Δημόσιο και τις τράπεζες που δεν λειτουργούν, τα μαγαζιά την ημέρα του Αγίου Πνεύματος ανοίγουν κανονικά, εκτός και αν έχει ληφθεί διαφορετική απόφαση από τον τοπικό εμπορικό σύλλογο.

Ήδη, σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Σέρρες οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι αποφάσισαν τα καταστήματα να παραμείνουν κλειστά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μαγαζιά στην Αθήνα θα είναι ανοιχτά, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών.

Φέτος του Αγίου Πνεύματος 2022 πέφτει τη Δευτέρα 13 Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι όσοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα επιθυμούν να κάνουν τριήμερο, θα πρέπει να πάρουν μια ημέρα άδεια, εφόσον τελικά δουλεύουν.

Αγίου Πνεύματος 2022 - Για ποιους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα είναι αργία

Στην ερώτηση για ποιους είναι αργία και ποιοι δουλεύουν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, η απάντηση συνδέεται με τα όσα προβλέπονται στη ισχύουσα νομοθεσία και τις συλλογικές συμβάσεις. Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, κάθε χρόνο η εορτή του Αγίου Πνεύματος είναι αργία για το Δημόσιο και τις τράπεζες.

Τόσο οι υπηρεσίες του Δημοσίου όσο και τα υποκαταστήματα τραπεζών θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022. Ωστόσο, στον ιδιωτικό τομέα ο νόμος δεν καλύπτει όλους τους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τις ειδικές διατάξεις συλλογικών συμβάσεων εργασίας ή άλλων αποφάσεων, η εορτή του Αγίου Πνεύματος είναι αργία για τους ακόλουθους κλάδους στον ιδιωτικό τομέα:

  • Βιβλιοπωλείων
  • Διαγνωστικών Κέντρων
  • Δημοσιογράφους Περιοδικών
  • Εργοδηγούς Σχεδιαστές
  • Οίκων Ευγηρίας
  • Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλίας κ.λπ.
  • Ηλεκτροτεχνίτες Βιομηχανίας και Καταστημάτων
  • Θυρωρούς
  • Καπνοβιομηχανιών
  • Κλινικών
  • Ξυλεμπορικών Καταστημάτων (Αθηνών - Πειραιώς - Περιχώρων)
  • Περιοδικών
  • Πετρελαιοειδών επιχειρήσεων
  • Πρακτορείων Ναυτιλιακών κλπ.
  • Ραδιοηλεκτρολόγους – Ραδιοτεχνίτες βιομηχανίας
  • Ραδιοφωνικών Σταθμών
  • Ραδιοφώνου Τεχνικούς
  • Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών Γραφείων
  • Τηλεοπτικών Σταθμών
  • Τηλεοράσεως τεχνικούς Β. Ελλάδος
  • Τυπογράφους Επαρχιακών Εφημερίδων
  • Φορτοεκφορτωτές Ημερήσιων Εφημερίδων
  • Φροντιστηρίων Μέσης, Ανώτερης, Ανώτατης Εκπαίδευσης, και Ξένων Γλωσσών
  • Φωτοστοιχειοθέτες
  • Χειριστές βιομηχανικών κ.λπ. επιχειρήσεων, Λατομείων Πέτρας-Μαρμάρου και Τεχνικών Έργων.

Μαγαζιά του Αγίου Πνεύματος 2022 - Σε ποιες περιοχές τα καταστήματα είναι κλειστά τη Δευτέρα 13 Ιουνίου

Στη Θεσσαλονίκη υποχρεωτικά κλειστά θα είναι τα μαγαζιά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την ημέρα του Αγίου Πνεύματος 2022, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ). «Η ημέρα του Αγίου Πνεύματος καθιερώθηκε ως τοπική αργία για τα εμπορικά καταστήματα στην ΠΚΜ, με βάση την υπ'αριθμ. οικ. 380081 (1068) απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας» επισημαίνεται.

Κλειστά καταστήματα και στην Πάτρα την ημέρα του Αγίου Πνεύματος 2022. «Ο Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών ενημερώνει ότι τα εμπορικά καταστήματα τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022, εορτή του Αγίου Πνεύματος θα είναι κλειστά. Η μη λειτουργία των καταστημάτων την ημέρα αυτή έρχεται να καλύψει τις επιπλέον ώρες του εορταστικού ωραρίου των Χριστουγέννων» επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Και προστίθεται: «Επειδή η ανωτέρω απόφαση λαμβάνεται κατά παράδοση κάθε χρόνο, παρακαλούμε να γίνει σεβαστή από το σύνολο της τοπικής αγοράς».

Στη Λάρισα ο τοπικός Εμπορικός Σύλλογος «ενημερώνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας, με τη σύμφωνη γνώμη των Εμπορικών Συλλόγων των Θεσσαλικών Νομών, αποφάσισε ομόφωνα τα εμπορικά καταστήματα να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022, του Αγίου Πνεύματος». «Η ημέρα της γιορτής του Αγίου Πνεύματος, έχει καθιερωθεί ως "εθιμική" αργία και το σύνολο των καταστημάτων σε όλη την Περιφέρεια παραμένουν κλειστά. Έτσι και φέτος προτείνουμε στους συναδέλφους να πράξουν το ίδιο» τονίζεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Κλειστά μαγαζιά του Αγίου Πνεύματος 2022 και σε Τρίκαλα και Καρδίτσα, καθώς οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι αποφάσισαν τα καταστήματα να μην ανοίξουν τη Δευτέρα 13 Ιουνίου.

Κλειστά τα εμπορικά καταστήματα του Αγίου Πνεύματος 2022 και στις Σέρρες. «Ο Εμπορικός Σύλλογος Ν. Σερρών, έχοντας λάβει υπόψην του και την προηγούμενη απόφαση του Δ.Σ., συνεχίζει να τηρεί την ημέρα του Αγίου Πνεύματος, Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022, ως αργία, με τα εμπορικά καταστήματα του Νομού Σερρών να παραμένουν κλειστά» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Πώς λειτουργούν τα σούπερ μάρκετ του Αγίου Πνεύματος 2022

Κανονικά ανοιχτά θα είναι τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022 τα σούπερ μάρκετ. Την ημέρα του Αγίου Πνεύματος οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ δουλεύουν κανονικά, εκτός και αν υπάρχει κάποια διαφορετική απόφαση σε τοπικό επίπεδο.

Οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους, καθώς η συγκεκριμένη ημέρα δεν θεωρείται επίσημη αργία. Ωστόσο, καλό είναι να προηγηθεί ένα τηλεφώνημα πριν από τη μετακίνηση για τις αγορές σε κάποιο υποκατάστημα σούπερ μάρκετ.

Αγίου Πνεύματος 2022 - Πώς θα πληρωθούν όσοι εργαστούν - Τι προβλέπεται για την αμοιβή

Διευκρινίσεις έχουν δοθεί από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ) για τον τρόπο αμοιβής των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα που θα εργαστούν τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος στις 13 Ιουνίου 2022. Συγκεκριμένα:

  • Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα αργούν στην περίπτωση που η ημέρα του Αγίου Πνεύματος έχει χαρακτηριστεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, κανονισμού εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.
  • Εξίσου, κατά τον ίδιο τρόπο, μπορεί να ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι ως προς την προσαύξηση της αμοιβής για την εργασία που παρέχεται νόμιμα κατά την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργαστούν, σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ, όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.

Αν, παρότι έχει χαρακτηριστεί η ημέρα του Αγίου Πνεύματος πρόσθετη εορτή αργία για μία επιχείρηση, αυτή λειτουργήσει φέτος κατ’ εξαίρεση, τότε για πλήρη απασχόλησή τους:

  • Οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και
  • οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιο, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογιστεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.​

Αργίες 2022: Τα υπόλοιπα τριήμερα που ακολουθούν μετά του Αγίου Πνεύματος

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την ημέρα του Αγίου Πνεύματος 2022, αρκετοί εργαζόμενοι σε μαγαζιά και καταστήματα που δεν δουλεύουν, ετοιμάζονται για σύντομες εκδρομές.

Σημειώνεται ότι με βάση τις αργίες 2022, μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, ακολουθούν άλλα δύο και ένα τετραήμερο (σ.σ. Τα Χριστούγεννα). Το επόμενο είναι τον Δεκαπενταύγουστο, ο οποίος πέφτει φέτος Δευτέρα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ