Ελλαδα

Αγίου Πνεύματος 2022: Τι γιορτάζουμε - Οι υπόλοιπες αργίες

Γιατί δημιουργείται σύγχυση στους πιστούς με την Πεντηκοστή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Του Αγίου Πνεύματος είναι τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022
Του Αγίου Πνεύματος είναι τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022 © Unsplash

Αγίου Πνεύματος 2022: Τι γιορτάζουμε και πότε πέφτει, σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση. Ο Δεκαπενταύγουστος και οι υπόλοιπες αργίες που ακολουθούν.

Του Αγίου Πνεύματος είναι μια από τις σημαντικότερες γιορτές για την Ορθοδοξία. Κάθε χρόνο πιστοί πηγαίνουν στις εκκλησίες και στους ιερούς ναούς για να ανάψουν ένα κερί και να παρακολουθήσουν τη λειτουργία. Φέτος του Αγίου Πνεύματος 2022 πέφτει τη Δευτέρα 13 Ιουνίου.

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος είναι κινητή και κάθε χρόνο αλλάζει η ημερομηνία. Εορτάζεται 7 εβδομάδες μετά το Πάσχα. Ορισμένες φορές δημιουργείται σύγχυση στους πιστούς με την Πεντηκοστή, η οποία εορτάζεται πάντα 50 ημέρες μετά το Πάσχα, ημέρα Κυριακή -ένα 24ωρο πριν από την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος και η Κυριακή της Πεντηκοστής - Τι γιορτάζουμε

Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, την Κυριακή της Πεντηκοστής εορτάζεται η εμφάνιση του Αγίου Πνεύματος στους μαθητές του Ιησού με τη μορφή φωτιάς, σαν φλόγες πάνω από τα κεφάλια τους. Πρόκειται για την επιφοίτηση των 12 μαθητών, η οποία έγινε ημέρα Κυριακή, 50 ημέρες μετά την Ανάσταση και 10 ημέρες μετά την ανάληψη του Χριστού.

Ουσιαστικά, την Κυριακή της Πεντηκοστής εορτάζεται ολόκληρη η Αγία Τριάδα, καθώς η εμφάνιση του Αγίου Πνεύματος έρχεται να επιβεβαιώσει την τριαδική φύση του Θεού (Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα). Μολονότι η ορθόδοξη πίστη θεωρεί ότι η κοινή ενέργεια του τριαδικού Θεού δεν μπορεί να διαχωριστεί, οι Άγιοι Πατέρες θεώρησαν καλό να εορτάζεται και η Κυριακή αλλά και η Δευτέρα, ως ξεχωριστές γιορτές.

Όπως αναφέρει το σχετικό υπόμνημα του Πεντηκοσταρίου της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος, «οι Άγιοι Πατέρες χώρισαν τις γιορτές, για να τιμήσουν με τον τρόπο αυτό το μεγαλείο του Παναγίου και Ζωοποιού Πνεύματος, με μια γιορτή που συμβολίζει τη λήψη του Αγίου Πνεύματος από τους πιστούς, προκειμένου να τους φωτίσει και να τους καθοδηγήσει».

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος 2022 και οι υπόλοιπες αργίες

Το τριήμερο Αγίου Πνεύματος 2022 είναι ένα από τα τρία που απομένουν μέχρι να φύγει η χρονιά. Μετά τη συγκεκριμένη εορτή το ενδιαφέρον στρέφεται στον Δεκαπενταύγουστο, ο οποίος φέτος πέφτει ημέρα Δευτέρα. Αναλυτικά, η αργία του Αγίου Πνεύματος και οι υπόλοιπες αργίες που ακολουθούν:

  • Αγίου Πνεύματος 13 Ιουνίου 2022 (Δευτέρα)
  • Κοίμηση της Θεοτόκου 15 Αυγούστου 2022 (Δευτέρα)
  • 28η Οκτωβρίου 2022 (Παρασκευή)
  • Χριστούγεννα 25 Δεκεμβρίου 2022 (Κυριακή)
  • Σύναξη της Θεοτόκου 26 Δεκεμβρίου 2022 (Δευτέρα).

Σημειώνεται ότι τα Χριστούγεννα δημιουργείται τετραήμερο, καθώς η δεύτερη ημέρα (Σύναξη της Θεοτόκου) πέφτει Δευτέρα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ