Ελλαδα

Το ΥΠΕΞ καλεί τους Έλληνες να εγκαταλείψουν την Ουκρανία

Περίπου 2.000 Έλληνες βρίσκονται στην Ουκρανία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το ΥΠΕΞ καλεί τους Έλληνες να εγκαταλείψουν την Ουκρανία
Το ΥΠΕΞ καλεί τους Έλληνες να εγκαταλείψουν την Ουκρανία © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Το ΥΠΕΞ καλεί τους Ελληνες πολίτες να αναχωρήσουν άμεσα από την Ουκρανία.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών καλεί τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να αναχωρήσουν από τη χώρα άμεσα.

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας».

Το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά επίσης στους Έλληνες πολίτες που δεν έχουν αναχωρήσει ήδη, να δηλώσουν άμεσα τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην Ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο.

Ουκρανία: Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών

Συνεκλήθη σήμερα το πρωί σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών υπό τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη των εν λόγω Υπουργείων.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας, και παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην χώρα να αναχωρήσουν από τη χώρα άμεσα.

Συνιστάται επίσης στους Έλληνες πολίτες που δεν έχουν αναχωρήσει ήδη, να δηλώσουν άμεσα τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην Ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο.

Επισημαίνεται εν προκειμένω ότι το προσωπικό της Πρεσβείας Κιέβου έχει μειωθεί στο απαραίτητο.

Παράλληλα θα ενισχυθεί το προσωπικό του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης.

Σολτς προς Πούτιν: Βαριές συνέπειες σε περίπτωση εισβολής

Λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Εμμανουέλ Μακρόν στη Ρωσία, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, θα πει στον Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μια συνάντηση που θα έχουν αυτήν την εβδομάδα, ότι η θα βρεθεί αντιμέτωπος με «βαριές συνέπειες» εάν επιτεθεί στην Ουκρανία.

Ο Όλαφ Σολτς ταξιδεύει στο Κίεβο σήμερα Δευτέρα, για να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και στη Μόσχα την Τρίτη για να συναντηθεί με τον Πούτιν, στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών αποκλιμάκωσης της έντασης.

«Ο καγκελάριος θα καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ουκρανίας θα επιφέρει βαριές συνέπειες και ότι κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την ενότητα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και της Βρετανίας», είπε η πηγή από τη γερμανική κυβέρνηση.

Ο Σολτς θα πει στον Πούτιν ότι η ενίσχυση των στρατευμάτων θα μπορούσε να «ερμηνευθεί μονάχα ως μια απειλή», ανέφερε η πηγή σε μια ενημέρωση με δημοσιογράφους, προσθέτοντας: «Δεν αναμένω απτά αποτελέσματα, όμως αυτές οι απευθείας συνομιλίες είναι σημαντικές».

Ένα μορατόριουμ σε οποιαδήποτε ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος της «εργαλειοθήκης» του Σολτς, τόνισε η πηγή, συμπληρώνοντας πως «το τι θα συμβεί στο πεδίο» θα καθορίσει εάν η Ρωσία αποκλιμακώνει την ένταση. «Η υφιστάμενη κατάσταση είναι καθαυτού μια αποσταθεροποιητική κατάσταση που μπορεί να βγει εκτός ελέγχου», υπογράμμισε η πηγή.

Η πηγή είπε, επίσης, ότι ο Σολτς ελπίζει να συζητήσει με τους Ζελένσκι και Πούτιν τρόπους για να καταγραφεί πρόοδος στην εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ, οι οποίες στοχεύουν στον τερματισμό της αυτονομιστικής σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία. «Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος έχει μιλήσει σχετικά με αυτά τα θέματα στον Πούτιν, ούτε θα είναι η τελευταία», σχολίασε η πηγή.

Tηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν με τον Ουκρανό πρόεδρο

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, και ο Ουκρανός ομόλογός του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συμφώνησαν να συνεχίσουν τη διπλωματία και την αποτροπή έναντι της Ρωσίας, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία που είχαν χθες και διήρκησε 50 λεπτά.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για τη σημασία της συνέχισης της διπλωματίας και της αποτροπής σε απάντηση στη ρωσική στρατιωτική ενίσχυση στα σύνορα της Ουκρανίας», σύμφωνα με την αναφορά της αμερικανικής κυβέρνησης.

Κατά τη συνομιλία αυτή, ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε εκ νέου «γρήγορη και αποφασιστική» απάντηση των ΗΠΑ, σε συντονισμό με τους συμμάχους τους, σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης. 

Ο Ζελένσκι έκρινε πάντως ότι οι αμερικανικές προειδοποιήσεις που κάνουν λόγο για μια επικείμενη επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας «προκαλούν τον πανικό και δεν βοηθούν» τους Ουκρανούς.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ