Κοσμος

Σολτς προς Πούτιν: Βαριές συνέπειες σε περίπτωση εισβολής

Σύμφωνα με πηγή από την Καγκελαρία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ολαφ Σολτς
Ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σόλτς © ΕPA Pool

Όλαφ Σολτς - Βλαντίμιρ Πούτιν: Προαναγγελίες στον ρώσο πρόεδρο για «βαριές συνέπειες» εάν η χώρα επιτεθεί στην Ουκρανία.

Λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Εμμανουέλ Μακρόν στη Ρωσία, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα πει στον Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μια συνάντηση που θα έχουν αυτήν την εβδομάδα, ότι η θα βρεθεί αντιμέτωπος με «βαριές συνέπειες» εάν επιτεθεί στην Ουκρανία, είπε σήμερα μια κυβερνητική πηγή.

Ο Όλαφ Σολτς ταξιδεύει στο Κίεβο αύριο Δευτέρα, για να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και στη Μόσχα την Τρίτη για να συναντηθεί με τον Πούτιν, στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών αποκλιμάκωσης της έντασης.

«Ο καγκελάριος θα καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ουκρανίας θα επιφέρει βαριές συνέπειες… και ότι κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την ενότητα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και της Βρετανίας», είπε η πηγή από τη γερμανική κυβέρνηση.

Ο Σολτς θα πει στον Πούτιν ότι η ενίσχυση των στρατευμάτων θα μπορούσε να «ερμηνευθεί μονάχα ως μια απειλή», ανέφερε η πηγή σε μια ενημέρωση με δημοσιογράφους, προσθέτοντας: «Δεν αναμένω απτά αποτελέσματα, όμως αυτές οι απευθείας συνομιλίες είναι σημαντικές».

Ένα μορατόριουμ σε οποιαδήποτε ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος της «εργαλειοθήκης» του Σολτς, τόνισε η πηγή, συμπληρώνοντας πως «το τι θα συμβεί στο πεδίο» θα καθορίσει εάν η Ρωσία αποκλιμακώνει την ένταση. «Η υφιστάμενη κατάσταση είναι καθαυτού μια αποσταθεροποιητική κατάσταση που μπορεί να βγει εκτός ελέγχου», υπογράμμισε η πηγή.

Η πηγή είπε, επίσης, ότι ο Σολτς ελπίζει να συζητήσει με τους Ζελένσκι και Πούτιν τρόπους για να καταγραφεί πρόοδος στην εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ, οι οποίες στοχεύουν στον τερματισμό της αυτονομιστικής σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία. «Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος έχει μιλήσει σχετικά με αυτά τα θέματα στον Πούτιν, ούτε θα είναι η τελευταία», σχολίασε η πηγή.

Συνάντηση Μακρόν- Πούτιν χωρίς συμφωνία 

Ο Μακρόν ο οποίος είχε συνάντηση στη Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο έκανε λόγο για σημάδια σύγκλισης σε ό,τι αφορά στην ουκρανική κρίση, αν και οι διαφορές παραμένουν. Σύμφωνα με τον ίδιο, είπε στον Πούτιν ότι η δημιουργία μίας νέας στρατηγικής για την ασφάλεια στην Ευρώπη δεν θα έπρεπε να γίνει ακυρώνοντας το δικαίωμα κρατών να ενταχθούν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του ο Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι είχε σημειωθεί πρόοδος κατά τη συνάντηση, χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του «χρήσιμες και ουσιαστικές». Όπως είπε, ορισμένες από τις ιδέες του Μακρόν θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω κοινά βήματα, ωστόσο, «πιθανώς είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσουμε»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ