Κοσμος

Tηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν με τον Ουκρανό πρόεδρο

«Γρήγορη και αποφασιστική απάντηση σε περίπτωση ρωσικής εισβολής»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν © EPA/TING SHEN
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν © EPA/TING SHEN

Ο Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι εν μέσω της ρωσικής απειλής για εισβολή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμφώνησαν να συνεχίσουν τη διπλωματία και την αποτροπή έναντι της Ρωσίας, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία σήμερα που διήρκησε 50 λεπτά, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. 

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για τη σημασία της συνέχισης της διπλωματίας και της αποτροπής σε απάντηση στη ρωσική στρατιωτική ενίσχυση στα σύνορα της Ουκρανίας», σύμφωνα με την αναφορά της αμερικανικής κυβέρνησης.

Κατά τη συνομιλία αυτή, ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε εκ νέου «γρήγορη και αποφασιστική» απάντηση των ΗΠΑ, σε συντονισμό με τους συμμάχους τους, σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης. 

Ο Ζελένσκι έκρινε πάντως χθες ότι οι αμερικανικές προειδοποιήσεις που κάνουν λόγο για μια επικείμενη επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας «προκαλούν τον πανικό και δεν βοηθούν» τους Ουκρανούς.

Οι διπλωματικές προσπάθειες που σηματοδοτήθηκαν το Σάββατο από μια σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών μεταξύ δυτικών ηγετών και της Μόσχας δεν πέτυχαν την άμβλυνση των εντάσεων σχετικά με την Ουκρανία, με το Κρεμλίνο να καταγγέλλει αμερικανική «υστερία» και τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να απειλεί τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για «σοβαρές και ταχείες επιπτώσεις» σε περίπτωση επίθεσης.

Μια εισβολή θα είχε «σοβαρές και ταχείες επιπτώσεις» για τη Ρωσία, προειδοποίησε χθες, Σάββατο, ο Μπάιντεν τον Ρώσο ομόλογό του κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία.

«Η υστερία έφτασε στο απόγειό της» σχολίασε ο διπλωματικός σύμβουλος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Γιούρι Ουσακόφ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν «να συνεχίσουν τις επαφές σε όλα τα επίπεδα».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, από την πλευρά του προειδοποίησε χθες, έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά μιας πιθανής ρωσικής «πρόκλησης» σε ένα πρόσχημα για πόλεμο.

«Κανείς δεν θα πρέπει να εκπλαγεί αν η Ρωσία ξεκινήσει μια πρόκληση ή ένα περιστατικό, το οποίο θα χρησιμοποιήσει στη συνέχεια για να αιτιολογήσει μια στρατιωτική δράση την οποία είχε σχεδιάσει από την αρχή» σημείωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, dpa, Sputnik

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ


 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ