Κοσμος

Ουκρανική κρίση: Νέα προειδοποίηση Μπάιντεν σε Πούτιν

Η συνομιλία των δύο ηγετών δεν οδήγησε σε μία «θεμελιώδη αλλαγή»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κρίση στην Ουκρανία
Κρίση στην Ουκρανία © EPA/SERGEY KOZLOV

Επικοινωνία Μπάιντεν με τον Πούτιν για την κρίση στην Ουκρανία - Τι συζήτησαν οι δύο ηγέτες.

Συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να αποτραπεί μια πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τόσο ο Τζο Μπάιντεν, όσο και ο Εμανουέλ Μακρόν είχαν τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

Η συνομιλία ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο και τον Ρώσο ομόλογό του είχε διάρκεια μιας ώρας και 2 λεπτών.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν κατέστησε σαφές στον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι, εάν η Ρωσία προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα επιβάλουν άμεσο και βαρύ κόστος στη Ρωσία. Ο Μπάιντεν προέτρεψε τον Πούτιν να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης μέσω της διπλωματικής οδού.

Σύμφωνα με ανώτατους Αμερικανούς αξιωματούχους παραμένει αβέβαιο το κατά πόσο ο Πούτιν θα προχωρήσει σε εισβολή.

Αξιωματούχος από το γραφείο Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο είπε -σε άτυπη ενημέρωση- ότι «δεν σημειώθηκε θεμελιώδης αλλαγή στη δυναμική που ξεδιπλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες», κάτι που ερμηνεύεται ως παραδοχή ότι η Μόσχα συνεχίζει να συγκεντρώνει ισχυρές δυνάμεις στα σύνορα της με την Ουκρανία.

Μετά το τέλος της συνομιλίας, έτερος ανώτατος αξιωματούχος τόνισε ότι η κατάσταση παραμένει το ίδιο επείγουσα όπως και χθες Παρασκευή, όταν ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν κάλεσε τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν άμεσα την Ουκρανία.

Συνάντηση Πούτιν - Μπάιντεν
Συνάντηση Πούτιν - Μπάιντεν © EPA/PETER KLAUNZER

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο επισήμανε ότι ο Πούτιν μετέφερε στον Αμερικανό ομόλογο του την άποψη ότι οι Αμερικανικές αντιδράσεις σε θέματα ασφαλείας που αφορούν στη Ρωσία δεν έχουν λάβει υπόψη βασικές ανησυχίες και ότι η Μόσχα θα απαντήσει σύντομα.

Ο αξιωματούχος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ, είπε ότι το τηλεφώνημα έλαβε χώρα σε ένα πλαίσιο «υστερίας» στη Δύση σχετικά με μια επικείμενη ρωσική εισβολή, που -όπως είπε- «είναι παράλογη». Ο ίδιος σημείωσε ότι ο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Πούτιν για σημαντικές πιθανές κυρώσεις, «αλλά δεν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ