Κοσμος

Ουκρανία: Σχέδιο απομάκρυνσης των Ελλήνων από την Μαριούπολη

«Υπάρχει σχέδιο και προχωράμε με αυτό», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Σχέδιο απομάκρυνσης των Ελλήνων από την Μαριούπολη.
Στρατιώτες - ΑΡΧΕΙΟ © EPA

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σχέδιο απομάκρυνσης των Ελλήνων από την Μαριούπολη.

Συναγερμός έχει σημάνει και για τους Έλληνες που μένουν στη Μαριούπολη μετά την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Όλο το προηγούμενο διάστημα προετοιμαζόμασταν για κάθε σενάριο ακόμα και για το απευκταίο. Και δυστυχώς το απευκταίο υλοποιείται με ευθύνη Ρωσίας», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αχαϊας.

«Εμείς από την πλευρά μας ενισχύσαμε το Γενικό Προξενείο μας στην Μαριούπολη εκεί που ζει η μεγαλύτερη κοινότητα των Ελλήνων της Ουκρανίας. Την ώρα που άλλες χώρες απέσυραν τους διπλωμάτες τους εμείς αυξήσαμε το προσωπικό μας με νέο Γενικό πρόξενο και υψηλόβαθμα διπλωματικά στελέχη», επισήμανε ο κ. Κατσανιώτης και εξήγησε:

«Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να δώσουμε αίσθημα ασφάλειας στους ομογενείς μας και να έχουμε δίκτυο άμεσης ενημέρωσης και επικοινωνίας μαζί τους».

Στην πόλη της Μαριούπολης το ελληνικό στοιχείο είναι έντονο καθώς εκεί ζουν 150 χιλιάδες Έλληνες, ενώ στην περιφέρειά της υπάρχουν 29 χωριά Ελλήνων. Μέχρι σήμερα η Ομογένεια διατηρεί την ενότητά της με ενεργούς συλλόγους, κυριακάτικα σχολεία, χορωδίες και χορευτικές ομάδες, αλλά και με το πανεπιστήμιο της Μαριούπολης όπου τοποθετήθηκε Ουκρανός πρύτανης ο οποίος μιλάει άπταιστα ελληνικά.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σχέδιο εκκένωσης των Ελλήνων από την Μαριούπολη

Σύμφωνα με όσα είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών «αυτή την ώρα που μιλάμε οι ομογενείς μας που έχουν ζητήσει να φύγουν δεν είναι πολλοί. Αλλά θα φύγει μια μικρή πομπή από την Μαριούπολη που θα καταλήξει στην Ρουμανία και απο εκεί θα φύγουν με ασφάλεια γύρω στα 100 άτομα. Άρα υπάρχει σχέδιο και προχωράμε με αυτό. Καταλαβαίνετε ότι σε σχέση με τα άλλα κράτη της ΕΕ εμείς έχουμε αυξημένο ενδιαφέρον για την περιοχή λόγω των ομογενών μας».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο και τα Γενικά Προξενεία στην Μαριούπολη και στην Οδησσό καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να παραμείνουν σε συνεχή επικοινωνία με τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι εξηγούν ότι υφίσταται σχέδιο εκκένωσης, μη ανακοινώσιμο δεδομένης της ανάγκης προστασίας όσων θέλουν να αποχωρήσουν, το οποίο και θα αναπροσαρμόζεται με βάση τα δεδομένα στο έδαφος και θα ανακοινωθεί αναλόγως.

Όπως επισημαίνεται. το Υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει δύο ανακοινώσεις (στις 14 και στις 22 Φεβρουαρίου) με τις οποίες αποθάρρυνε έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας, συνιστούσε στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στη χώρα να αναχωρήσουν άμεσα και προέτρεπε όσους Έλληνες πολίτες επιθυμούν αρωγή για την αποχώρηση τους από την Ουκρανία να έρθουν σε επαφή με τις Ελληνικές αρχές στην Ουκρανία.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει συγκαλέσει σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, η οποία θα λάβει χώρα σήμερα στις 17.30.

Μαριούπολη, μια πόλη στρατηγικής σημασίας

Οι άνθρωποι στην Μαριούπολη, μια πόλη στρατηγικής σημασίας στην νοτιοανατολική Ουκρανία, ξύπνησαν σήμερα με τον ήχο εκρήξεων και κάποιοι από αυτούς άρχισαν να μαζεύουν τα πράγματά τους για να φύγουν αφού η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Η Μαριούπολη, το κύριο λιμάνι της ανατολικής Ουκρανίας, δεν δέχθηκε επίθεση κατά την έναρξη της εισβολής. Ωστόσο οι κάτοικοι φοβούνται ότι μπορεί να αποτελέσει στόχο για τη Ρωσία λόγω της στρατηγικής της σημασίας και της μικρής απόστασής της, περίπου 10 χιλιόμετρα, από περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές.

Παρά τις εκρήξεις που ακούγονταν από την πλευρά των ανατολικότερων προαστίων της, κάποιοι προσπάθησαν στην αρχή να συνεχίσουν την καθημερινή τους ρουτίνα.

Η χαλυβουργία της Μαριούπολης --που είναι σημαντική για τις ουκρανικές εξαγωγές-- άνοιξε, ενώ ψαράδες πήραν θέση κατά μήκος του ποταμού Κάλμιους της πόλης αυτής με τους περίπου μισό εκατομμύριο κατοίκους.

Ωστόσο γρήγορα φάνηκε καθαρά ότι πολλά καταστήματα δεν θα ανοίξουν και κάποιοι φόρτωναν τα πράγματά τους σε αυτοκίνητα για να φύγουν από την πόλη.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές δεν επιτέθηκαν στην Μαριούπολη όταν κατέλαβαν ζώνες εδάφους στην ανατολική Ουκρανία κατά τη σύγκρουση που ξέσπασε το 2014.

Ενδεχόμενη κατάληψή της τώρα θα επέτρεπε στη Μόσχα να συνδέσει την Κριμαία, την οποία έχει προσαρτήσει, με τα εδάφη των θυλάκων των αυτονομιστών και να εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο στην ακτή της Αζοφικής Θάλασσας, αυξάνοντας τις οικονομικές πιέσεις στην ουκρανική κυβέρνηση.

Μια 19χρονη στην Μαριούπολη που ζήτησε να κατονομαστεί μόνον ως Άιρα δήλωσε ότι, μετά τις πρωινές εκρήξεις, «επικρατεί ηρεμία προς το παρόν. Όλες οι επικοινωνίες (με ηλεκτρονικά μέσα) λειτουργούν»

Δυτικά της πόλης, αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είδε ένα σύννεφο καπνού να υψώνεται στον ουρανό από φωτιά σε στρατιωτική εγκατάσταση.

Μια φάλαγγα τεθωρακισμένων των ουκρανικών δυνάμεων προχωρούσε σε δρόμο έξω από την πόλη. Οι στρατιώτες στα άρματα μάχης σχημάτιζαν το σήμα της νίκης στα διερχόμενα αυτοκίνητα, τα οποία ανταποκρινόμενα χτυπούσαν τις κόρνες τους.

Πιο κάτω στον δρόμο, στις πόλεις Μανγκούς και Μπερντιάνσκ στην Αζοφική Θάλασσα, αυτοκίνητα σχημάτιζαν ουρές σε πρατήρια καυσίμων και άνθρωποι στέκονταν σε ουρές σε μηχανήματα ανάληψης χρημάτων.

Παραπλεύρως δρόμων της περιοχής μπορούσε κανείς να δει εκτοξευτήρες πυραύλων των ουκρανικών δυνάμεων.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ρωσική εισβολή - Live όλες οι εξελίξεις

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ