Κοσμος

Ρωσο-Ουκρανικός Πόλεμος: Τι έχει συμβεί μέχρι στιγμής

Μετά την πρωινή ρωσική εισβολή

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσια-Ουκρανία Πόλεμος
Σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας © ΕPA Pool

Η Ουκρανία δέχεται επίθεση από τη Ρωσία. Με τη ρωσική εισβολή στην Ανατολική Ουκρανία ξεκίνησε ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος.

Η Ουκρανία βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία. Με τη ρωσική εισβολή στο Ντονμπάς τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη (24.02) σε περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές στο Ντόνετσκ και στο Λουχάνσκ ξεκίνησε ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος.

Μια σύνοψη του τι έχει συμβεί μέχρι στιγμής στο διπλωματικό και στο στρατιωτικό επίπεδο:

Η Ουκρανία πολεμά κατά ρωσικών δυνάμεων πρακτικά κατά μήκος σχεδόν όλων των συνόρων και υπάρχουν σφοδρές συγκρούσεις στις περιοχές Σούμι, Χάρκοβο, Χερσώνα και Οδησσός και σε στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο, δήλωσε σύμβουλος του πρωθυπουργικού γραφείου. Παράλληλα, ρωσικές στρατιωτικές μονάδες διείσδυσαν στην περιοχή του Κιέβου από τη Λευκορωσία για να πραγματοποιήσουν επίθεση με πυραύλους Grad σε στρατιωτικούς στόχους, ανακοίνωσε η ουκρανική μεθοριακή φρουρά. Κατά τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές καταστράφηκαν 74 στόχοι στην Ουκρανία, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Την ίδια ώρα οι Ουκρανοί κάνουν λόγο 100 απώλειες από την Ρωσική πλευρά. Δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τις ανθρώπινες απώλειες από τις δύο πλευρές.  

Kρεμλίνο: Η επιχείρηση στην Ουκρανία θα διαρκέσει όσο χρειαστεί. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως η διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία θα εξαρτηθεί από το πώς θα προχωρήσει και από τα αποτελέσματά της και πως η επίθεση ιδανικά θα εκκαθαρίσει τη χώρα από τους «ναζί» και θα «εξουδετερώσει» το στρατιωτικό δυναμικό του Κιέβου.

Διάγγελμα Ζελένσκι: Πάρτε τα όπλα - Διάβολος ο Πούτιν 
«Αυτός ο διάβολος θέλει να καταστρέψει ένα έθνος», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, αναφερόμενος σε μήνυμά του για τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει. «Ο ρωσικός λαός πρέπει να επιλέξει. Οποιοσδήποτε στη Ρωσία μπορεί να διαμαρτυρηθεί γι αυτόν τον πόλεμο. Θα ήθελα να απευθυνθώ τόσο στους Ουκρανούς όσο και στους Ρώσους πολίτες. Αυτός ο διάβολος εδώ θέλει να καταστρέψει ένα έθνος», είπε ο Ζελένσκι. Ο Ουκρανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι «η Ρωσία θα υποστεί μεγάλες απώλειες», αλλά ταυτόχρονα απηύθυνε έκκληση για αιμοδοσία μεταξύ του ουκρανικού πληθυσμού καθώς «έχουμε σοβαρούς τραυματισμούς». Ο Ζελένσκι είπε ακόμη ότι «σήμερα γράφτηκε ιστορία. Η σημερινή ημέρα θα μείνει στην ιστορία διαφορετικά για εμάς και για τη Ρωσία. Η Ρωσία επιτέθηκε στο κράτος μας. Ούτε η ναζιστική Γερμανία δεν μας είχε επιτεθεί με τέτοια πονηριά».

ΕΕ: Έρχονται οι «σκληρότερες κυρώσεις όλων των εποχών»
Μέτρα που θα «αποδυναμώσουν την οικονομική βάση της Ρωσίας και την ικανότητά της να εκσυγχρονιστεί», μετά τη «βάρβαρη επίθεσή» της κατά της Ουκρανίας, υποσχέθηκε η πρόεδρος της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Θα παγώσουμε τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα σταματήσουμε την πρόσβαση των ρωσικών τραπεζών στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν μιλώντας σε δημοσιογράφους την Πέμπτη, λίγες ώρες πριν την έκτακτη Σύνοδο Κουρυφής με θέμα την Ουκρανία. 

Μπάιντεν: Ο Πούτιν επέλεξε να εξαπολύσει «πόλεμο εκ προμελέτης» 
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «επέλεξε» να εξαπολύσει «έναν πόλεμο εκ προμελέτης» εναντίον της Ουκρανίας, μερικά λεπτά μετά το έκτακτο διάγγελμα του ενοίκου του Κρεμλίνου που ανακοίνωσε ότι διέταξε την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία. Καταδικάζοντας την «αδικαιολόγητη επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κ. Μπάιντεν τόνισε ότι ο πόλεμος αυτός θα φέρει «καταστροφικά δεινά και απώλειες ανθρωπίνων ζωών». «Η Ρωσία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τον θάνατο και την καταστροφή που θα προκαλέσει αυτή η επίθεση», επέμεινε. «Ο κόσμος θα ζητήσει η Ρωσία να λογοδοτήσει», πρόσθεσε. Πρόσθεσε πως θα εκφραστεί αργότερα σήμερα σχετικά με τις «συνέπειες» που θα έχει ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, τα μέτρα που θα επιβληθούν από την Ουάσινγκτον σε συντονισμό με τους συμμάχους τους.

Σε ετοιμότητα τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ - Έκτακτη Σύνοδος αύριο. Για απαράδεκτη επίθεση της Ρωσίας κατά ενός ανεξάρτητου κράτους έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος και διεμήνυσε πως τα στρατεύματα της βορειο-ατλαντικής συμμαχίας είναι σε ετοιμότητα και θα απαντήσουν σε κάθε πρόκληση εναντίον του όποιου μέλους της. «Να μην έχετε καμία αμφιβολία, θα προστατεύσουμε κάθε μας μέλος, θα προστατεύσουμε τους ανθρώπους και τις αξίες μας» υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ και γνωστοποίησε ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος του ΝΑΤΟ.  Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε ακόμη ότι η Ρωσία επιθυμεί να δημιουργήσει μία νέα σφαίρα επιρροής και με την επιθετικότητά της απειλεί την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ευρώπη. Σημείωσε δε πως απολυταρχικά καθεστώτα θέλουν να πληγώσουν τη Δημοκρατία, αλλά η Δημοκρατία θα νικήσει. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ