Ελλαδα

Τα νέα μέτρα στήριξης για αυξήσεις σε ρεύμα, φυσικό αέριο (video)

Οι ανακοινώσεις από τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ηλεκτρικό ρεύμα
Ηλεκτρικό ρεύμα © EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για αυξήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο τον Ιανουάριο ανακοίνωσε ο Κώστας Σκρέκας. Στα 42 ευρώ η μηνιαία επιδότηση.

Νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, που έφερε αυξήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μήνυμά του προανήγγειλε νέα μέτρα στήριξης 400 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

«Οι παρεμβάσεις μας θα συνεχιστούν και για τους πρώτους μήνες του 2022 εφόσον αυτό χρειαστεί και εκτιμώ ότι θα χρειαστεί» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σκρέκας και ανακοίνωσε ότι θα επιδοτηθούν όλες οι παροχές κύριας κατοικίας ανεξαρτήτως εμβαδού, με το συγκεκριμένο μέτρο να αφορά 4 εκατ. παροχές. Όπως είπε, η μέση ενίσχυση για τα νοικοκυριά φθάνει τα 42 ευρώ τον μήνα και τα 54 ευρώ για τα ευάλωτα. «Αποδεικνύουμε ότι στεκόμαστε πλάι σε κάθε νοικοκυριό» ξεκαθάρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, ανακοινώνοντας επίσης ότι για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες επιδοτείται το 80%.

Συνολικά θα διατεθούν 157 εκατ. εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των νοικοικυριών και 133 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων. «Η τιμή της μεγαβατώρας σε σχέση με πέρυσι, είναι φέτος τρεις φορές υψηλότερη» όπως είπε ο κ. Σκρέκας, επισημαίνοντας ότι η κρατική στήριξη συνεχίζεται για πέμπτο μήνα και, εφόσον κριθεί απαραίτητο, θα συνεχιστεί και τον Φεβρουάριο. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε επίσης ότι από τον Σεπτέμβριο έχουν διατεθεί 1,3 δισ. ευρώ για να απορροφηθούν οι επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση.

Τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Κώστας Σκρέκας και αποφάσισε η κυβέρνηση για να «απορροφηθούν» οι ανατιμήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο, έρχονται να προστεθούν στα μέτρα που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή και τα οποία αφορούσαν καταναλωτές και επιχειρήσεις για τον μήνα Δεκέμβριο.

Τα νέα μέτρα στήριξης για τις αυξήσεις στο ρεύμα που ανακοίνωσε ο Κώστας Σκρέκας

Ο Κώστας Σκρέκας, υπουργός Περιβάλλοντος, παρουσίασε όλα τα νέα μέτρα για την επιδότηση ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αναλυτικά:

  1. Η επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου επεκτείνεται σε όλες τις επιχειρήσεις, μικρές ή μεγάλες, και τους επαγγελματίες. Η συνολική αξία των μέτρων φτάνει τα 395 εκατ. ευρώ, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
  2. Στα νοικοκυριά επιδοτούνται μόνο οι κύριες κατοικίες, όπως δηλώνονται στο Ε1, ανεξαρτήτως εισοδήματος ή εμβαδού. Η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή. Το συνολικό της ύψος φθάνει τα 157 εκατ. ευρώ.
  3. Στα 42 ευρώ η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα νοικοκυριό.
  4. Στα 54 ευρώ η επιδότηση ρεύματος τον μήνα για τα νοικοκυριά που έχουν Κοινωνικό Τιμολόγιο.
  5. Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες (KWh) κατανάλωσης ανά μήνα επιδοτείται το 80% της αύξησης με 160 ευρώ/MWh, δηλαδή 24 ευρώ. Για τη μηνιαία κατανάλωση από 151 έως 300kWh επιδοτείται το 60% της αύξησης με 120 ευρώ/MWh, δηλαδή 18 ευρώ.
  6. Οριζόντια θα επιδοτηθούν όλα τα μη οικιακά τιμολόγια (είτε χαμηλής, είτε μέσης, είτε υψηλής τάσης). Η τιμή της επιδότησης ορίζεται στα 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Τα νέα μέτρα για την επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου τον Ιανουάριο ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας
Τα νέα μέτρα για την επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Επιδότηση φυσικού αερίου τον Ιανουάριο - Τα νέα μέτρα στήριξης

Αναφορικά με το φυσικό αέριο ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε τα νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αναλυτικά:

  1. Στο φυσικό αέριο, η επιδότηση θα είναι 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα στα νοικοκυριά.
  2. Επιπλέον έκπτωση 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα έχουν οι πελάτες της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ενώ θα υπάρξει στήριξη και από τους άλλους παρόχους, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος.
  3. Το κόστος για τα μέτρα στήριξης που αφορούν στο φυσικό αέριο, φθάνουν τα 54 εκατ. ευρώ. Όπως και με το ηλεκτρικό ρεύμα, τα μέτρα στο φυσικό αέριο θα αξιολογούνται κάθε μήνα και εφόσον χρειαστεί, θα υπάρξουν νέες παρεμβάσεις από την κυβέρνηση.
  4. Επεκτείνεται η επιδότηση σε όλους τους βιομηχανικούς καταναλωτές, ανεξαρτήτως τζίρου, φθάνοντας τα 30 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα η επιδότηση φυσικού αερίου στα νοικοκυριά τον Ιανουάριο
Στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα η επιδότηση φυσικού αερίου στα νοικοκυριά τον Ιανουάριο © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου τον Ιανουάριο - Το μήνυμα Μητσοτάκη

«Για έναν ακόμη μήνα η κυβέρνηση θα στηρίξει νοικοκυριά, αγρότες, αλλά τώρα και τις επιχειρήσεις μας απέναντι στην παγκόσμια αναταραχή στις τιμές ενέργειας. Μόνο τον μήνα Ιανουάριο, θα διαθέσει ακόμη 400.000.000 ευρώ, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Και θα παρακολουθεί διαρκώς το φαινόμενο μέχρι την αποκλιμάκωσή του.

» Αναλυτικές ανακοινώσεις θα κάνει ανά κατηγορία σε λίγο, ο υπουργός Ενέργειας. Τόσο για την κρατική επιχορήγηση όσο και για τις εκπτώσεις της ΔΕΗ και τις χρεώσεις στο φυσικό αέριο από την ΔΕΠΑ. Πρόκειται για ένα γενναίο, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό σχέδιο ενισχύσεων. Που βοηθά το παρόν, αλλά δεν θέτει σε κίνδυνο το μέλλον.

» Το βάρος δίνεται, προφανώς, στην ανακούφιση των νοικοκυριών μας. Συνδράμουμε, όμως, και τις επιχειρήσεις ώστε να παραμείνουν σε τροχιά ανάπτυξης, διατηρώντας τις πολύτιμες θέσεις εργασίας. Και, κυρίως, για να μην αυξηθεί το κόστος παραγωγής και αυτό να μετακυληθεί, με τη σειρά του, στις τιμές των προϊόντων.

» Το πρόγραμμα αυτό σύντομα θα πλαισιωθεί και από ένα άλλο, που αφορά συνολικά την εξοικονόμηση ενέργειας. Με βάση αυτό, θα επιδοτείται η αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών οι οποίες και στη συνέχεια θα ανακυκλώνονται. Στόχος μας, όλα τα ελληνικά σπίτια να λειτουργούν με σύγχρονο και πιο οικονομικό ηλεκτρικό εξοπλισμό.

» Συνεχίζουμε, λοιπόν, να απαντάμε στις προκλήσεις του σήμερα, χτίζοντας ταυτόχρονα ένα αισιόδοξο αύριο για όλους. Με μέτρα αποτελεσματικά, αλλά και λογικά. Στον ίδιο δρόμο θα βαδίσουμε και στη νέα χρονιά. Με αυτοπεποίθηση, τόλμη και δύναμη. Γιατί μπορεί τα δύσκολα να είναι γύρω μας. Αλλά τα καλύτερα είναι μπροστά μας» ανέφερε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την επιδότηση σε λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την περαιτέρω ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ