Ελλαδα

Πώς πληρώνεται η αναρρωτική άδεια Covid - Διευκρινίσεις από ΕΦΚΑ

Τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Rapid test για κορωνοϊό
Rapid test για κορωνοϊό © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Τα δικαιολογητικά για αναρρωτική άδεια Covid προκειμένου να πληρωθεί ο εργαζόμενος από τον ΕΦΚΑ. Τι ισχύει με μοριακό PCR και rapid test. Η γνωμάτευση γιατρού.

Διευκρινίσεις για το πώς πληρώνεται η αναρρωτική άδεια για κορωνοϊό σε εργαζόμενους που κάνουν χρήση της, προχώρησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος. «Το rapid ή το PCR δεν είναι αρκετό για να πληρωθεί ασθενής από τον ΕΦΚΑ, όπως και για τις άλλες ασθένειες» τόνισε σε δηλώσεις του στον ANT1 σήμερα Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022. Και πρόσθεσε: «Χρειάζεται γνωμάτευση γιατρού».

«Ο ΕΦΚΑ δεν είναι ο οργανισμός που απλώς διαπιστώνει ότι κάποιος νοσεί, είναι ο φορέας που διαχειρίζεται τα χρήματα των πολιτών» τόνισε. Και εξήγησε: «Ο ασφαλισμένος πρέπει να εξεταστεί από γιατρό για να πληρώσει κάποιον που θα καθίσει για πάνω από πέντε μέρες». Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του σημείωσε ότι δεν είναι αναγκαίο να εξεταστεί διά ζώσης ο ασθενής με κορωνοϊό, καθώς «αν ο γιατρός είναι συνδεδεμένος με τον ΕΟΠΥΥ και το δηλώσει στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ, τότε ο ασθενής πληρώνεται κανονικά».

Αναφορικά με τον τρόπο πληρωμής της αναρρωτικής άδειας covid είπε: «Σε όλες τις ασθένειες, υπάρχει αναλογία εργοδότη - ΕΦΚΑ στην πληρωμή, εφόσον ο εργαζόμενος δεν έχει εξαντλήσει τις μέρες αναρρωτικής άδειας που δικαιούται».

Δεν αρκεί το rapid test για να πληρωθεί από τον ΕΦΚΑ ο εργαζόμενος που πήρε την αναρρωτική άδεια covid
Δεν αρκεί το rapid test για να πληρωθεί από τον ΕΦΚΑ ο εργαζόμενος που πήρε την αναρρωτική άδεια covid © EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Και κατέληξε: «Οι πέντε μέρες covid είναι έξτρα των ημερών αναρρωτικής άδειας που δικαιούται ο εργαζόμενος». Σημειώνεται ότι έχουν δοθεί στη δημοσιότητα αναλυτικές οδηγίες για το τι κάνω αν βγω θετικός στον κορωνοϊό.

Τι ισχύει με αναρρωτική άδεια Covid και βεβαίωση - Διευκρινίσεις από ΕΟΔΥ

Εν τω μεταξύ, ο ΕΟΔΥ απάντησε την Πέμπτη (6/1) σε συχνές ερωτήσεις για τον κορωνοϊό, δίνοντας μεταξύ άλλων διευκρινίσεις για εργασιακά ζητήματα. Συγκεκριμένα:

Νοσώ από Sars-Cov-2, τι βεβαίωση πρέπει να προσκομίσω στην εργασία μου;
Η βεβαίωση θετικού αποτελέσματος αποτελεί το αποδεικτικό νόσησης. Αν απαιτείται αναρρωτική άδεια, μπορείτε να απευθυνθείτε στον οικογενειακό/θεράποντα ιατρό σας ή στον ιατρό εργασίας της Εταιρείας που εργάζεστε.

Ο ΕΟΔΥ δεν χορηγεί βεβαιώσεις για την εργασία ή δικαιολόγηση απουσιών στο σχολείο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται:

  • Γραμμή Υπ. Εργασίας: 1555
  • Για τα σχολεία γραμμή επικοινωνίας (Task Force): 210-3493958, 210-3493867

Είμαι στενή επαφή κρούσματος και βρίσκομαι σε υποχρεωτική καραντίνα, τι βεβαίωση πρέπει να προσκομίσω στην εργασία μου;
Ο ΕΟΔΥ δεν χορηγεί βεβαιώσεις καραντίνας για στενές επαφές. Η βεβαίωση καραντίνας των στενών επαφών με επιβεβαιωμένο κρούσμα χορηγείται αποκλειστικά από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ