Visual Browsing

Τρίτη δόση εμβολίου: Ποιοι την κάνουν - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Νοσηλεύτρια με μάσκα για τον κορωνοϊό (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Η πλατφόρμα των ραντεβού για την τρίτη δόση εμβολίου ανοίγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 - Αφορά άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και υγειονομικούς
Νοσηλεύτρια με μάσκα για τον κορωνοϊό (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Η πλατφόρμα των ραντεβού για την τρίτη δόση εμβολίου ανοίγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 - Αφορά άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και υγειονομικούς © EUROKINISSI
Τι ισχύει με τους υγειονομικούς - Όλες οι νέες ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υγείας
  • A-
  • A+
0
Τα νεότερα για το πότε ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού και για το ποιοι άλλοι την κάνουν εκτός από τους υγειονομικούς ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας.

Έγιναν οι ανακοινώσεις για την τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού, την πλατφόρμα των ραντεβού και το πότε ανοίγει, καθώς και για το ποιοι θα την κάνουν. Σημειώνεται ότι η Βάνα Παπαευαγγέλου είχε μιλήσει νωρίτερα για το πώς ελήφθη η απόφαση για την τρίτη δόση σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού στην Ελλάδα.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους έκαναν τις νέες ανακοινώσεις για τον εμβολιασμό με τρίτη δόση από εμβόλιο mRNA για τον κορωνοϊό.

Η κυρία Θεοδωρίδου ανακοίνωσε επίσημα ότι μετά τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, για τους οποίους η πλατφόρμα έχει ανοίξει στις 14 Σεπτεμβρίου 2021, τρίτη δόση εμβολίου θα κάνουν:

  • Τα ηλικιωμένα άτομα σε μονάδες φροντίδας, γηροκομεία και οίκους ευγηρίας·
  • τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και
  • οι υγειονομικοί.

«Συμπληρώθηκαν 9 μήνες από την έναρξη του εμβολιασμού με τα εμβόλια του κορωνοϊού, με τα οποία έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια πολίτες», ανέφερε στην αρχή της ανακοίνωσής της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής, επαναλαμβάνοντας ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι προλαμβάνουν τη σοβαρή νόσηση. Και εξήγησε ότι τα αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, κυρίως μετά από πέντε με έξι μήνες από τον αρχικό εμβολιασμό, γι' αυτό -και με βάση τα επιστημονικά δεδομένα- ξεκίνησε η συζήτηση για την τρίτη δόση εμβολίου.

Σχετικα
Τρίτη δόση εμβολίου: Ανοίγει σήμερα Πέμπτη 30/9 η πλατφόρμα
Τρίτη δόση εμβολίου: Ανοίγει σήμερα Πέμπτη 30/9 η πλατφόρμα

«Η μείωση των αντισωμάτων αποτέλεσε έναν κίνδυνο για τα άτομα που δεν είχαν επαρκή προστασία», τόνισε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στη συνέχεια στις ομάδες για τις οποίες κρίθηκε σημαντικό να χορηγηθεί αναμνηστική δόση. Η πρώτη ομάδα, όπως είπε, είναι τα άτομα που δεν ανέπτυξαν καθόλου αντισώματα κατά τον πρωτογενή εμβολιασμό, ανοσοκατασταλμένα άτομα, μεταμοσχευμένοι κ.λπ. Η χορήγηση σε αυτούς έχει τον χαρακτήρα συμπληρωματικής δόσης, σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου. Η δεύτερη ομάδα είναι αυτή με παράγοντες όπως ηλικία και υποκείμενα νοσήματα που οδηγούν σε μειωμένα αντισώματα. Η τρίτη ομάδα είναι τα άτομα που εκτίθενται περισσότερο στον ιό, όπως οι υγειονομικοί.

«Ενδεικτικά να πω ότι από το καλοκαίρι η ποσοστιαία ηλικιακή κατανομή ασθενών ηλικίας 60 έως 79 ετών σε ειδικές κλίνες ΜΕΘ άγγιζε το 58,02%, ενώ οι θάνατοι σε αυτήν την ομάδα, το 48%», σημείωσε στη live ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι έχει τεθεί επί τάπητος και ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού με αναμνηστική δόση, ωστόσο δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.

Η κυρία Θεοδωρίδου σημείωσε, τέλος, πως ο FDA έδωσε πριν από τρεις ημέρες έγκριση έκτακτης χρήσης για το εμβόλιο της Pfizer για άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και όσους έχουν αυξημένο κίνδυνο νόσησης. «Επί του παρόντος δεν έχει εγκρίνει τη χορήγηση των εμβολίων στον γενικό πληθυσμό και αναμένονται περισσότερα δεδομένα ως προς το θέμα της ασφάλειας», ξεκαθάρισε.

Σχετικα
Τρίτη δόση εμβολίου: Ανοίγει η πλατφόρμα για τους άνω των 50 ετών
Τρίτη δόση εμβολίου: Ανοίγει η πλατφόρμα για τους άνω των 50 ετών

Eνημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19

Τρίτη δόση εμβολίου θα κάνουν και οι υγειονομικοί - Τι ανακοίνωσε η Μαρία Θεοδωρίδου

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της στη live ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού ανακοίνωσε ότι οι υγειονομικοί είναι η τρίτη κατηγορία που καλείται να κάνει την τρίτη δόση εμβολίου. Και διευκρίνισε ότι η νέα αυτή αναμνηστική δόση πρέπει να γίνει μετά από 6 έως 8 μήνες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

«Με βάση τα δεδομένα, έχουν αυξημένο κίνδυνο, και μελέτη που έγινε πρόσφατα δείχνει ότι η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να μεταβάλει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς την ασυμπτωματική ή ολιγοσυμπτωματική νόσηση, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη μείωσης της λοίμωξης και των ασυμπτωματικών νόσων στους υγειονομικούς για να περιοριστεί η μετάδοση στο περιβάλλον εργασίας», εξήγησε.

Γιατροί και νοσηλευτές σε ΜΕΘ για κορωνοϊό (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Οι υγειονομικοί καλούνται να κάνουν τρίτη δόση εμβολίου, με την πλατφόρμα των ραντεβού να ανοίγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021
Γιατροί και νοσηλευτές σε ΜΕΘ για κορωνοϊό (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Οι υγειονομικοί καλούνται να κάνουν τρίτη δόση εμβολίου, με την πλατφόρμα των ραντεβού να ανοίγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 © EUROKINISSI

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από λίγα 24ωρα, η συμβουλευτική επιτροπή της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις ΗΠΑ είχε πει «Ναι» στην τρίτη δόση για ηλικιωμένους και ευπαθείς. Από τη μεριά του, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ξεκαθάρισε ότι η τρίτη δόση εμβολίου δεν είναι υποχρεωτική.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση εμβολίου

Ο κύριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την τρίτη δόση εμβολίου που αφορά σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και τους υγειονομικούς.

Η Μαρία Θεοδωρίδου ανακοίνωσε ότι τρίτη δόση εμβολίου θα κάνουν οι υγειονομικοί, οι πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών και τα άτομα σε γηροκομεία, οίκους ευγηρίας και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων
Η Μαρία Θεοδωρίδου ανακοίνωσε ότι τρίτη δόση εμβολίου θα κάνουν οι υγειονομικοί, οι πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών και τα άτομα σε γηροκομεία, οίκους ευγηρίας και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αφού γνωστοποίησε ότι 13.175 ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς έχουν ήδη κάνει την τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε ότι από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά ο εμβολιασμός με τρίτη δόση σε γηροκομεία, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και οίκους ευγηρίας.

Εμβόλιο: Πόσο αποτελεσματική είναι η τρίτη δόση

Τα πρώτα στοιχεία, όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου, δείχνουν ότι η τρίτη δόση μειώνει τόσο τη λοίμωξη όσο και τη σοβαρή νόσηση στο άτομο που την κάνει. Ειδικότερα, σύμφωνα με νέα έρευνα, οι μισοί από τους 1.378.000 πολίτες που έλαβαν την τρίτη δόση εμβολίου υπερδεκαπλασίασαν τον τίτλο αντισωμάτων σε σύγκριση με τον τίτλο αντισωμάτων που δημιουργείται από τη δεύτερη δόση.

Όπως τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, από το CDC αναμένεται σύντομα να δοθούν δεδομένα για άτομα που έλαβαν την τρίτη δόση στις ΗΠΑ.

«Θα έχουμε σε μικρό χρονικό διάστημα συγκέντρωση πολλών δεδομένων που ίσως και να μας βοηθήσουν να στηρίξουμε την ελπίδα μας ότι αυτή η τρίτη δόση να αποτελεί και την τελική δόση ενός εμβολιαστικού σχήματος για την καταπολέμηση του κορωνοϊού», σημείωσε επίσης.

Τρίτη Δόση Εμβολίου: Ανοίγει η πλατφόρμα για τους άνω των 60 και τους υγειονομικούς ΕΡΤ 20/9/2021

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5