Ελλαδα

Κορωνοϊός - Εμβολιασμοί: Τρίτη δόση για 285.000 πολίτες

Από τις 14 Σεπτεμβρίου - Τι ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
emvoliasmos.jpg

Τρίτη δόση από εμβόλιο για κορωνοϊό σε 285.000 πολίτες στην Ελλάδα από τις 14 Σεπτεμβρίου 2021, όπως ανακοινώθηκε στη live ενημέρωση για τον εμβολιασμό.

Ολοκληρώθηκε η live ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων έγιναν ανακοινώσεις και για την τρίτη δόση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως έγινε γνωστό, θα ξεκινήσει η χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου σε 285.000 ανοσοκατασταλμένους πολίτες από την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας κορωνοϊού στην Ελλάδα, ανέφερε ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου ευπαθείς ομάδες και άτομα με λίγα αντισώματα, οι οποίοι υπολογίζονται σε 285.000, θα λάβουν μήνυμα ώστε από την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου -οπότε και ανοίγει η πλατφόρμα- να κλείσουν ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου.

Εμβολιασμός για τον κορωνοϊό: Τρίτη δόση σε οίκους ευγηρίας και γηροκομεία - Τι εξετάζεται

Εν τω μεταξύ, τη χορήγηση της 3ης ενισχυτικής δόσης σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άτομα άνω των 60 ετών μελετά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών όπως υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Αναφορικά με τον προβληματισμό για τους εμβολιασμούς παιδιών 12-17 ετών η κα Θεοδωρίδου τόνισε πως οι νοσηλείες παιδιών και εφήβων στις ΗΠΑ δεκαπλάσιαστηκαν στο διάστημα Μαρτίου 2020 - Αυγούστου 2021 λόγω της εμφάνισης της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ οι ανεμβολίαστοι έφηβοι έχουν δεκαπλάσιο κίνδυνο να νοσήσουν.

Παράλληλα, τόνισε πως ο εμβολιασμός των παιδιών συστήνεται για:

  • Την ατομική τους προστασία αλλά και την ψυχική υγεία τους
  • Τη θωράκιση για την επιστροφή στο σχολείο και τις εξωσχολικές δραστηριότητες
  • Τη μείωση διασποράς του ιου για να προστατευτούν τα ευάλωτα άτομα της κοινωνίας
  • Τη μείωση ανάπτυξης νέων μεταλλάξεων κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου πρέπει να γίνεται κανονικά ο εμβολιασμούς των εγκύων, όπως υπαγορεύουν οι διεθνείς επιστημονικές μελέτες (μελέτη CDC στις 11/09). Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, καθ’ όλη τη διάρκεια της της κύησης ο εμβολιασμός δεν έχει κανέναν κίνδυνο τόσο για την έγκυο όσο και για το έμβρυο, και πρέπει να γίνεται.

Eνημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19

Η πορεία των εμβολιασμών για κορωνοϊό στην Ελλάδα - Πόσοι έχουν γίνει

Ο κ. Θεμιστοκλέους γνωστοποίησε ότι ξεπεράστηκαν σήμερα Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021 οι 11.525.000 εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 6.145.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 58,5% του γενικού πληθυσμού και 67,6% επί του ενήλικου πληθυσμού. Επίσης, περισσότεροι από 5.780.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 55% στο γενικό πληθυσμό και 64,2% στον ενήλικο πληθυσμό.

Σήμερα αναμένεται να γίνουν περίπου 29.000 εμβολιασμοί. Tις τελευταίες 10 ημέρες 150.000 πολίτες έχουν κλείσει νέα ραντεβού, δηλαδή για την πρώτη δόση.

Τα στοιχεία για τους εμβολιασμούς στις νεαρές ηλικίες

Παράλληλα, ο κ. Θεμιστοκλέους παρουσίασε τα στοιχεία για τους εμβολιασμούς σε άτομα ηλικίας 24 ετών και κάτω. Αναλυτικά:

  • Για την ηλικιακή ομάδα 18-24, το 45,4% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 47%.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 15-17 έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση το 20% και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 23,1%. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 74.000 παιδιά.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 12-14 το 9,6% έχει εμβολιαστεί και αν υπολογιστούν και τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 11,5%. Έχουν ήδη εμβολιαστεί 36.500 παιδιά.

Σχετικά με το πρόγραμμα του κατ' οίκον εμβολιασμού, έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα 8.424 πολίτες και ήδη έχουν εμβολιαστεί 6.500 πολίτες. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι δράσεις και εμβολιασμοί ειδικών κατηγοριών, όπως Ρομά, αστέγων και μεταναστών.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε και στους εμβολιασμούς σε εκκλησία στην Κρήτη, επισημαίνοντας ότι «η δράση πήγε εξαιρετικά καλά με αρκετά μεγάλη συμμετοχή».

Σχετικά με τον εμβολιασμό των υγειονομικών είπε ότι παρατηρείται σημαντική αύξηση τις τελευταίες ημέρες, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν Μονάδες που βρίσκονταν στο 42% και αυτήν τη στιγμή είναι πάνω από 90%.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ