Ελλαδα

Τρίτη δόση εμβολίου: Ανοίγει σήμερα Πέμπτη 30/9 η πλατφόρμα

Ποιο θα κάνουν οι πολίτες - Ποιες είναι οι συνήθεις παρενέργειες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υγειονομικός ετοιμάζει εμβόλιο για τον κορωνοϊό (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Ανοίγει σήμερα Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021 η πλατφόρμα των ραντεβού για την τρίτη δόση
Υγειονομικός ετοιμάζει εμβόλιο για τον κορωνοϊό (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Ανοίγει σήμερα Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021 η πλατφόρμα των ραντεβού για την τρίτη δόση © EUROKINISSI

Η πλατφόρμα για την τρίτη δόση εμβολίου ανοίγει σήμερα Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021 για υγειονομικούς και άτομα, ηλικίας 60 ετών και άνω.

Τη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού για την τρίτη δόση εμβολίου έχουν από σήμερα Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021 οι πολίτες, καθώς ανοίγει η πλατφόρμα. Η τρίτη δόση αφορά σε υγειονομικούς και άτομα, ηλικίας 60 ετών και άνω. Το Υπουργείο Υγείας έχει ενημερώσει αναλυτικά ποιο εμβόλιο θα κάνουν οι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με δύο δόσεις ή με το μονοδοσικό Johnson & Johnson.

Το σκεπτικό της γνωμοδότησης για τον εμβολιασμό υγειονομικών και ατόμων, ηλικίας 60 ετών και άνω, στηρίζεται στη βαθμιαία μείωση των προστατευτικών αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού, που παρατηρείται μετά τους 6 μήνες και για τους υγειονομικούς στην έκθεσή τους στον ιό.

Με την τρίτη δόση εμβολιάζονται ήδη οι ομάδες των ανοσοκατασταλμένων ατόμων (285.000 πολίτες) και οι διαμένοντας σε Μονάδες Χρόνιας Φροντίδας ηλικιωμένων (γηροκομεία, οίκοι ευγηρίας). Στα ανοσοκατασταλμένα άτομα ο εμβολιασμός για κορωνοϊό μπορεί να γίνει και έναν μήνα μετά από τη χορήγηση της 2ης δόσης.

Η αναμνηστική δόση δεν είναι υποχρεωτική, επομένως ο εμβολιασμός θεωρείται ολοκληρωμένος αν έχουν γίνει δύο δόσεις ή μία δόση με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αποτελεί ισχυρή σύσταση για να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η προστασία κατά της Covid-19.

Η λίστα με τους πολίτες που μπορούν να κάνουν την τρίτη δόση εμβολίου, μόλις παρέρχεται εξάμηνο από την ημερομηνία της δεύτερης, θα ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

3η δόση εμβολίου: Την Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για τους άνω των 60 και υγειονομικούς ΕΡΤ 27/9/2021

Τρίτη δόση εμβολίου για κορωνοϊό - Με ποιο σκεύασμα γίνεται

Στην παρούσα φάση, το εμβόλιο που δίνεται ως τρίτη δόση, είναι το mRNA εμβόλιο της Pfizer, το οποίο είναι ακριβώς το ίδιο με το εμβόλιο που έχει χρησιμοποιηθεί στον βασικό εμβολιασμό. Δεν έχει αναθεωρηθεί, δηλαδή, η σύνθεση του εμβολίου λόγω των μεταλλάξεων κορωνοϊού, αφού έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό ειδικά για τη μετάλλαξη Δέλτα που έχει επικρατήσει στην Ελλάδα.

Επιπλέον, όπως έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Υγείας για την τρίτη δόση εμβολίου:

  • Όσοι πολίτες έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο Pfizer ή Moderna ή AstraZeneca, θα λάβουν την τρίτη δόση με mRNΑ εμβόλιο της Pfizer.
  • Για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο Johnson & Johnson οι ειδικοί είναι σε αναμονή των συστάσεων. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα η τρίτη δόση να γίνει με mRNA εμβόλιο ή με το ίδιο εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν τρίτη δόση - Τι ισχύει με τις παρενέργειες

Σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες μετά την τρίτη δόση, όπως καταγράφονται σε μελέτες, οι συνηθέστερες είναι ο πόνος και η ερυθρότητα στο σημείο του εμβολιασμού. Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, οι παρενέργειες αυτές χαρακτηρίζονται ως ηπιότερες συγκριτικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες από την πρώτη ή τη δεύτερη δόση.

Στην πρόσφατη ενημέρωση για τον εμβολιασμό από το Υπουργείο Υγείας, η κα Θεοδωρίδου μίλησε και για τα άτομα που δεν χρειάζεται να κάνουν την τρίτη δόση εμβολίου. Αναλυτικά:

  • Άτομα που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό.
  • Άτομα που έχουν κάνει μία ή δύο δόσεις εμβολίου και δεν ανήκουν σε ομάδες όπως, ανοσοκατεσταλμένοι, ηλικίας 60 ετών και άνω και υγειονομικοί.

Υπογράμμισε, πάντως, ότι η συζήτηση για την τρίτη δόση εμβολίου στον γενικό πληθυσμό έχει ξεκινήσει και είναι ένα θέμα που εξετάζεται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ