Ελλαδα

Τρίτη δόση εμβολίου - Ποιο θα κάνουν οι πολίτες (βίντεο)

Τι ισχύει για όσους έχουν νοσήσει - Τα νέα στοιχεία για έγκυες και παιδιά

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υγειονομικός εμβολιάζεται για τον κορωνοϊό (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την τρίτη δόση εμβολίου σε υγειονομικούς
Υγειονομικός εμβολιάζεται για τον κορωνοϊό (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την τρίτη δόση εμβολίου σε υγειονομικούς © EPA

Εμβολιασμός για κορωνοϊό, τρίτη δόση εμβολίου και ραντεβού στην πλατφόρμα στις νέες ανακοινώσεις που γίνονται στη live ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας.

Ολοκληρώθηκε η live ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, την τρίτη δόση εμβολίου και την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος «Επιχείρηση Ελευθερία».

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους έκαναν τις νέες ανακοινώσεις σήμερα Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021.

Υπενθυμίζεται στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την τρίτη δόση εμβολίου που αφορά σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, καθώς και τους υγειονομικούς. Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.130 κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 426 στην Αττική και τα 325 στη Θεσσαλονίκη. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 47 νέοι θάνατοι ασθενών από επιπλοκές της Covid-19. Οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, ανάμεσά τους και ο Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος δεν έχει κάνει το εμβόλιο, είναι 323.

Η κα Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι η απόφαση για την τρίτη δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό συνδέεεται με τη σταδιακή μείωση των αντισωμάτων όσο μεγαλώνει το χρονικό διάστημα από τη δεύτερη δόση. Επιπλέον, τόνισε ότι στον εμβολιασμό με τρίτη δόση θα χρησιμοποιηθεί κυρίως το εμβόλιο της Pfizer. Πιο αναλυτικά, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών οι πολίτες που:

  • Έχουν κάνει mRNA εμβόλια, θα λάβουν τρίτη δόση από το σκεύασμα της Pfizer.
  • Έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca, θα κάνουν την τρίτη δόση με mRNA εμβόλιο (Pfizer ή Moderna).
  • Έχουν κάνει το μονοδοσικό της Johnson & Johnson, «υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να κάνουν το ίδιο ή να προχωρήσουν με mRNA εμβόλιο».

Σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου, άτομα που έχουν νοσήσει και έχουν κάνει μία ή δύο δόσεις εμβολίου, δεν χρειάζεται να κάνουν τρίτη δόση του εμβολίου.

Ηπιότερες οι παρενέργειες μετά την τρίτη δόση εμβολίου

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της η κα Θεοδωρίδου ανέφερε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες μετά την τρίτη δόση είναι παρόμοιες με εκείνες μετά την πρώτη και δεύτερη, υπογραμμίζοντας ότι τις περισσότερες φορές εμφανίζονται ηπιότερες.

Όπως είπε, η σημαντικότερη είναι αυτή που αφορά στη διόγκωση του μασχαλιαίου λεμφαδένα σε ποσοστό 5,2%. 

Εμβόλιο για τη γρίπη και τρίτη δόση κατά της Covid-19 

Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός ανάμεσα στην τρίτη δόση και το εμβόλιο για γρίπη ή πνευμονιόκοκκο. Προς αυτήν την κατεύθυνση επανέλαβε ότι δεν υπάρχει λόγος αναβολής, ειδικά από τη στιγμή που λόγω των μέτρων προστασίας κατά της Covid-19 (μάσκα, αντισηπτικό, αποστάσεις) δεν δημιουργήθηκε το πρόσφορο έδαφος για την κυκλοφορία του ιού της γρίπης και της συνεπακόλουθης ανοσίας την προηγούμενη χρονιά.

Eνημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19

Ασφαλές το εμβόλιο για τις έγκυες και το έμβρυο - Καμία επιβάρυνση στην ανάπτυξη του παιδιού

Παράλληλα, η κα Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε ότι τa εμβόλια m-RNA είναι απολύτως ασφαλή τόσο για την έγκυο όσο και για το έμβρυο. Όπως είπε, ουσία από το εμβόλιο m-RNA δεν μεταφέρεται μέσω του πλακούντα στο έμβρυο.

Επιπλέον, σε μήνυμά της προς τους γονείς, τόνισε ότι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό δεν έχει καμία επίπτωση στην ανάπτυξη του παιδιού, όπως δείχνουν οι διεθνείς μελέτες. Ακόμη, η κα Θεοδωρίδου εμφανίστηκε καθησυχαστική απέναντι στους γονείς, αναφορικά με το ζήτημα της γονιμότητας των νέων, καθώς η συζήτηση για τα εμβόλια στους κάτω των 18 ετών ολοένα και εντείνεται.

Ποιες περιφερειακές ενότητες έχουν κάνει τους λιγότερους εμβολιασμούς για κορωνοϊό

Από τη μεριά του ο Μάριος Θεμιστοκλέους παρουσίασε τις 10 Περιφερειακές Ενότητες με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης. Πρόκειται για τις ακόλουθες περιοχές:

  • Ηλεία,
  • Φωκίδα,
  • Πέλλα,
  • Αρκαδία,
  • Ξάνθη,
  • Σέρρες,
  • Δράμα,
  • Δυτική Αττική,
  • Πιερία, Κιλκίς και
  • Ευρυτανία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ