Αστεροσκοπείο Αθηνών: Πόσα στρέμματα κάηκαν σε Αττική και Εύβοια
Τεράστια η οικολογική καταστροφή
Τα καμένα στρέμματα σε Αττική και Εύβοια από τις πυρκαγιές ξεπερνούν τις 250.000, σύμφωνα με εκτιμήσεις από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Ανανεωμένες εκτιμήσεις για τις εκτάσεις που καήκαν από τις πυρκαγιές σε Αττική και Εύβοια, παρουσιάζει το Κέντρο BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Οι εκτιμήσεις για τα στρέμματα που έγιναν στάχτη, γίνονται σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες VIIRS της ευρωπαϊκής πλατφόρμας Forest Fire Information System (FFIS). Στην Αττική αφορούν στη Βαρυμπόμπη, όπου κάηκαν σπίτια.
Συγκεκριμένα, όπως εκτιμά, η έως τώρα καμένη έκταση στην περιοχή της Αττικής ανέρχεται σε 7.615 εκτάρια και η καμένη έκταση στην Εύβοια είναι 19.794 εκτάρια (αρκετά χαμηλότερη της προηγούμενης εκτίμησης για περίπου 35.000 εκτάρια).
Με δεδομένο ότι ένα εκτάριο ισούται με δέκα στρέμματα, οι καμένες εκτάσεις είναι 76.150 και 197.940 στρέμματα αντίστοιχα.
Η αρχική εκτίμηση της καμένης έκτασης για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον δήμο Δελφών, σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες VIIRS, είναι 1.801 εκτάρια (περίπου 18.000 στρέμματα). Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών επισημαίνει ότι οι τιμές αυτές αποτελούν εκτιμήσεις, καθώς οι πυρκαγιές βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η ομάδα του BEYOND θα επανέλθει με πιο λεπτομερή αποτίμηση της καμένης έκτασης ύστερα από επεξεργασία δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης Sentinel.
Καμένη γη στην Αττική - Στάχτη και αποκαΐδια
Την ώρα που ο εφιάλτης στην Εύβοια συνεχίζεται, καθώς οι αναζωπυρώσεις δεν σταματούν και οι πύρινες γλώσσες κυκλώνουν μέσα σε ελάχιστο χρόνο χωριά και κάνουν στάχτη σπίτια, στην Αττική οι εικόνες από τα καμένα κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.
Στο Τατόι οι εικόνες καταστροφής στα πρώην βασιλικά κτήματα είναι μεγάλες. Το οδοιπορικό της ΕΡΤ στη βορειοανατολική Αττική δείχνει το μέγεθος της καταστροφής, με καμένη γη παντού, το χώμα και τα δέντρα να «καπνίζουν» και την ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ενόψει της επικείμενης κακοκαιρία ς
Προ των πυλών τα ακραία φαινόμενα
Έρχεται ραγδαία επιδείνωση με χιόνια, μποφόρ και καταρρακτώδεις βροχές - Live η πορεία
Οι προσαχθέντες έχουν μεταφερθεί στη ΓΑΔΑ
Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Κλειστά σχολεία και προβλήματα στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια
Ένοχος και σε δεύτερο βαθμό για τον πυροβολισμό 30χρονης στη Χαλκιδική τον Σεπτέμβριο του 2023
Ο Σύλλογος Συγγενών Θανόντων και Εγκαυματιών ζητά η Δικαιοσύνη να λάβει υπόψη το μήνυμα της απόφασης
Μη διαθέσιμη η πληρωμή εισφορών μη μισθωτών μέσω IRIS από 14:00 έως 16:00 λόγω εργασιών
Με απόφαση του περιφερειάρχη, Νίκου Χαρδαλιά - Πώς θα γίνουν τα μαθήματα
Συμβουλές για ασφαλέστερες μετακινήσεις
Ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χιόνια και θυελλώδεις άνεμοι από Τετάρτη – Οδηγίες αυτοπροστασίας
Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου
Αναμένονται τεράστιοι όγκοι βροχής σύμφωνα με τις προγνώσεις καιρού
Η κατάσταση της υγείας της
Ο γιος της, συνάδελφοι και φίλοι στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών
Οδικά έργα σε Κηφισό, Αττική Οδό και Λεωφόρο Βουλιαγμένης φέρνουν έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση
«Ενδεχομένως θα πιεστούν οι ΜΕΘ» λέει ο καθηγητής Τζανάκης
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Οι περιοχές που θα «σαρώσουν» ισχυρές βροχές και καταιγίδες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.