TV & Media

Πρόστιμο 345 εκατ. ευρώ στο TikTok για παραβίαση προσωπικών δεδομένων ανηλίκων

Δε συμμορφώθηκε με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για προστασία του περιεχομένου των παιδιών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Tik Tok: Πρόστιμο 345 εκατ. ευρώ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης - Για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα δεδομένα των παιδικών λογαριασμών.
Πρόστιμο επιβλήθηκε στο TikTok για παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ περί δεδομένων των παιδιών © Unsplash+

TikTok: Πρόστιμο 345 εκατ. ευρώ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης - Για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα δεδομένα των παιδικών λογαριασμών.

Πρόστιμο ύψους 345 εκατ. ευρώ επιβλήθηκε στο TikTok για παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ περί δεδομένων κατά τον χειρισμό των λογαριασμών των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της αποτυχίας να προστατεύσει το περιεχόμενο των ανήλικων χρηστών από τη δημόσια θέα.

Η ιρλανδική υπηρεσία παρακολούθησης δεδομένων, η οποία ρυθμίζει την TikTok σε ολόκληρη την ΕΕ, δήλωσε ότι η κινεζικής ιδιοκτησίας εφαρμογή βίντεο είχε διαπράξει πολλαπλές παραβιάσεις των κανόνων του ΓΚΠΔ.

Διαπίστωσε ότι η TikTok είχε παραβιάσει τον ΓΚΠΔ τοποθετώντας εξ ορισμού τους λογαριασμούς των παιδικών χρηστών σε δημόσια ρύθμιση, παραλείποντας να παρέχει διαφανείς πληροφορίες στους παιδικούς χρήστες, επιτρέποντας σε έναν ενήλικα που έχει πρόσβαση στο λογαριασμό ενός παιδιού στη ρύθμιση «οικογενειακή σύζευξη» να επιτρέπει την άμεση ανταλλαγή μηνυμάτων για άτομα άνω των 16 ετών και μη λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τους κινδύνους που εγκυμονούσαν για τα παιδιά κάτω των 13 ετών στην πλατφόρμα που είχαν τοποθετηθεί σε δημόσια ρύθμιση.

Η ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων (DPC) δήλωσε ότι οι χρήστες ηλικίας μεταξύ 13 και 17 ετών καθοδηγήθηκαν κατά τη διαδικασία εγγραφής με τρόπο που είχε ως αποτέλεσμα οι λογαριασμοί τους να ρυθμιστούν σε δημόσια ρύθμιση – που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε μπορεί να δει το περιεχόμενο ενός λογαριασμού ή να σχολιάσει σε αυτόν – από προεπιλογή.

Διαπίστωσε επίσης ότι το σύστημα «οικογενειακής αντιστοίχισης», το οποίο δίνει σε έναν ενήλικα τον έλεγχο των ρυθμίσεων του λογαριασμού ενός παιδιού, δεν έλεγχε αν ο ενήλικας που «αντιστοιχούσε» με το παιδί χρήστη ήταν γονέας ή κηδεμόνας.

TikTok: Δεν έλαβε υπόψη τους κινδύνους που εγκυμονούν για τους ανήλικους χρήστες

Η DPC έκρινε ότι η TikTok, η οποία έχει ως κατώτατο όριο ηλικίας χρηστών τα 13 έτη, δεν έλαβε δεόντως υπόψη της τον κίνδυνο που εγκυμονούσε για τους ανήλικους χρήστες που αποκτούσαν πρόσβαση στην πλατφόρμα.

Είπε ότι η διαδικασία του public-setting-by-default επέτρεπε σε οποιονδήποτε να «βλέπει το περιεχόμενο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που αναρτούσαν οι εν λόγω χρήστες».

Η απάντηση της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης

Η TikTok δήλωσε ότι η έρευνα εξέτασε τη ρύθμιση απορρήτου της εταιρείας μεταξύ 31 Ιουλίου και 31 Δεκεμβρίου 2020 και δήλωσε ότι είχε αντιμετωπίσει τα προβλήματα που αναφέρθηκαν από την έρευνα.

Όλοι οι υπάρχοντες και νέοι λογαριασμοί TikTok για παιδιά ηλικίας 13 έως 15 ετών έχουν ρυθμιστεί σε ιδιωτικούς – που σημαίνει ότι μόνο τα άτομα που έχουν εγκριθεί από τον χρήστη μπορούν να δουν το περιεχόμενό τους – από προεπιλογή από το 2021.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ