TV & Media

Η αξιοπιστία του «Spiegel» και η υπόθεση του Έβρου στον γερμανικό τύπο

Tι αναφέρουν «Bild» και «Tagesspiegel»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η αξιοπιστία του Spiegel και η υπόθεση του Έβρου στον Γερμανικό τύπο
Μετανάστες στη θάλασσα © Εurokinissi

Deutsche Welle: Σχόλια στον γερμανικό τύπο για το ρεπορτάζ του Spiegel για τους μετανάστες και την Ελλάδα

Την κίνηση του περιοδικού Spiegel να αφαιρέσει −λόγω αμφιβολιών− από την ιστοσελίδα του δημοσιεύματα σχετικά με την υπόθεση των μεταναστών που είχαν βρεθεί, το καλοκαίρι του 2022, σε νησίδα στον Έβρο, σχολιάζουν γερμανικά δημοσιεύματα.

«Το περιοδικό Spiegel έχει ανακαλέσει συνολικά τέσσερα άρθρα για το ζήτημα», επισημαίνει στην ιστοσελίδα της η Bild. Η εφημερίδα Tagesspiegel αναφέρει πως «Η υπόθεση ξυπνά μνήμες για τον δημοσιογράφο του Spiegel, Κλάας Ρελότσιους, ο οποίος έλαβε πολλά βραβεία για τα ρεπορτάζ του. Εργαζόταν για το περιοδικό μέχρι το 2018, όταν γνωστοποιήθηκε ότι μεγάλο μέρος των ρεπορτάζ και των συνεντεύξεών του ήταν προϊόντα της φαντασίας του».

Το περιοδικό Fokus αναφέρεται επίσης στο ζήτημα, φωτίζοντας, ωστόσο, και κάποιες ακόμη πτυχές της υπόθεσης, βάσει ενός δημοσιεύματος στο δημοσιογραφικό περιοδικό Medieninsider: «Ο δημοσιογράφος του Spiegel, Γιώργος Χρηστίδης, ο οποίος ερεύνησε την υπόθεση στην Ελλάδα, εξέφρασε τις αμφιβολίες του ήδη στα τέλη Αυγούστου (…) Tώρα το περιοδικό Spiegel μελετά τις αμφιβολίες αυτές. Μία προσπάθεια να ανακατασκευαστεί η έρευνα». Το εγχείρημα παραμένει δύσκολο, καθώς το νησί βρίσκεται ακριβώς στα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Παράλληλα», συμπληρώνει το περιοδικό, «δεν μπορεί να αποκλειστεί και μία στοχευμένη εκστρατεία της ελληνικής κυβέρνησης κατά του δημοσιογράφου του Spiegel».

Το αρχικό ρεπορτάζ

Η είδηση του εγκλωβισμού σε νησίδα του Έβρου μιας ομάδας 38 προσφύγων και οι πληροφορίες για τον θάνατο ενός μικρού κοριτσιού, ενώ οι ελληνικές αρχές καθυστερούσαν να προσφέρουν βοήθεια, προκάλεσε τους προηγούμενους μήνες πολλές αντιδράσεις και ένα κύμα αρνητικών, για την Ελλάδα και την κυβέρνηση, δημοσιευμάτων.

Πρωταγωνιστές στην υπόθεση αυτή ήταν δημοσιογράφοι που διατηρούσαν σχέσεις με τις ΜΚΟ που ασχολούνται με την υπόθεση των προσφύγων και ειδικά το Der Spiegel, που έγραψε για τον θάνατο της «μικρής Μαρίας», κατηγορώντας την ελληνική κυβέρνηση για αναλγησία.

Η υπόθεση πήρε και εσωτερικές διαστάσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση για τη στάση της στο μεταναστευτικό.

Υπενθμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο, η μη κυβερνητική οργάνωση HumanRights360 είχε ζητήσει συγγνώμη για τον ισχυρισμό της ότι οι 38 πρόσφυγες βρίσκονταν σε νησίδα που ανήκε στην ελληνική επικράτεια.

Ο ιδρυτής της ΜΚΟ, Επαμεινώνδας Φαρμάκης, είχε αναφέρει ότι «από τα δημόσια διαθέσιμα σε μας στοιχεία και λαμβανομένου υπόψιν ότι η περιοχή παρουσιάζει ένα ιδιαίτερα σύνθετο εδαφικό καθεστώς καθώς, ανάλογα με τη ροή του ποταμού, αναδύονται κατά διαστήματα τμήματα ξηράς κατά μήκος του, σχηματίσαμε την εσφαλμένη πεποίθηση ότι οι ανωτέρω βρίσκονταν επί ελληνικού εδάφους».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ