- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Πετρέλαιο θέρμανσης: Πώς θα πέσει η τιμή, ποιοι κερδίζουν
Έρχεται τριπλή παρέμβαση
Το κυβερνητικό σχέδιο για το πετρέλαιο θέρμανσης και τα υπό εξέταση μέτρα ώστε να μη φθάσει η τιμή στα 2 ευρώ/λίτρο
Τριπλό «φρένο» στην εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης σχεδιάζει η κυβέρνηση, καθώς η έναρξη της χειμερινής περιόδου βρίσκει τα νοικοκυριά αντιμέτωπα με ένα πολύ υψηλότερο κόστος θέρμανσης, καθώς το ράλι του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές δεν έχει τελειωμό.
Το σχέδιο προβλέπει κρατική επιδότηση απευθείας στην αντλία, συμμετοχή των διυλιστηρίων και σημαντική ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης.
Ο στόχος είναι η τιμή που θα πληρώνει ο καταναλωτής να συγκρατηθεί αισθητά κάτω από την αρχική τιμή αγοράς, ενώ για τους δικαιούχους του επιδόματος η τελική επιβάρυνση να είναι ακόμη χαμηλότερη.
Από τα 1,75 ευρώ στα 1,50-1,60 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης
Το βασικό σενάριο που εξετάζεται ξεκινά από μια αρχική τιμή στην περιοχή των 1,70-1,75 ευρώ το λίτρο. Εφόσον οι διεθνείς τιμές οδηγήσουν την αγορά ακόμη υψηλότερα, το πετρέλαιο θέρμανσης θα μπορούσε να προσεγγίσει τα 2 ευρώ το λίτρο.
Η κρατική παρέμβαση στην αντλία, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή των διυλιστηρίων, θα μπορούσε να περιορίσει την τιμή περίπου στα 1,50-1,60 ευρώ το λίτρο -κόστος που είναι και πάλι πολύ υψηλό σε σχέση με τα περυσινά δεδομένα και το οποίο θα κληθούν να σηκώσουν οι καταναλωτές.
Για τα νοικοκυριά που δικαιούνται επίδομα θέρμανσης, η συνολική στήριξη θα μπορούσε να διαμορφώσει την τελική επιβάρυνση περίπου στα 1,30-1,35 ευρώ το λίτρο, με μεγαλύτερη ενίσχυση στις ψυχρότερες περιοχές (σ.σ. Βόρεια Ελλάδα).
Ποιοι θα πάρουν την επιδότηση στην αντλία
Το νέο στοιχείο είναι ότι η βασική επιδότηση εξετάζεται να είναι οριζόντια, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Δηλαδή, η παρέμβαση στην αντλία θα αφορά τους καταναλωτές ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματός τους.
Η ταυτοποίηση θα γίνεται ψηφιακά μέσω εφαρμογής της ΑΑΔΕ και προσωπικού QR code. Ο κωδικός θα σαρώνεται στο πρατήριο και η συναλλαγή θα καταγράφεται ηλεκτρονικά, με αυτόματη διαβίβαση στα myDATA και e-send.
Με τον τρόπο αυτό το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να συνδυάσει την άμεση ενίσχυση της τιμής, με τον αυστηρό έλεγχο των επιδοτούμενων ποσοτήτων.
«Κλειδί» ο ΕΦΚ - Τι αλλάζει από 15 Οκτωβρίου
Σημαντική παράμετρος είναι και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ). Από τις 15 Οκτωβρίου, ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης μειώνεται από τα 41 στα 28 λεπτά το λίτρο.
Η κυβέρνηση εξετάζει πώς η συγκεκριμένη μείωση μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά στην προσπάθεια συγκράτησης της τελικής τιμής.
Παράλληλα, επιδιώκει σε ευρωπαϊκό επίπεδο η απώλεια εσόδων από ενδεχόμενη προσωρινή μείωση του ΕΦΚ να μην προσμετρηθεί στην οροφή δαπανών.
Περισσότεροι δικαιούχοι για το επίδομα θέρμανσης
Το δεύτερο σκέλος του σχεδίου αφορά το επίδομα θέρμανσης, με μεσοσταθμική αύξηση περίπου 20%.
Σήμερα σχεδόν 1 εκατ. νοικοκυριά λαμβάνουν την ενίσχυση. Στο τραπέζι βρίσκεται και η διεύρυνση των δικαιούχων, καθώς τα υφιστάμενα εισοδηματικά όρια αποκλείουν αρκετά νοικοκυριά από τη στήριξη.
Οδηγός το μοντέλο που εφαρμόζεται στους αγρότες
Η κυβέρνηση εξετάζει να μεταφέρει στο πετρέλαιο θέρμανσης τη λογική του νέου συστήματος για το αγροτικό πετρέλαιο.
Από την 1η Νοεμβρίου, η απαλλαγή των αγροτών από τον ΕΦΚ θα παρέχεται απευθείας στο πρατήριο, αντί να επιστρέφεται εκ των υστέρων. Η διαδικασία θα στηρίζεται σε ψηφιακή ταυτοποίηση και έλεγχο των δικαιούμενων λίτρων μέσω ΟΣΔΕ.
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η στήριξη για το πετρέλαιο diesel (πετρέλαιο κίνησης), με νέα παράταση της επιδότησης. Εξετάζεται, μάλιστα, το ενδεχόμενο μέρος της στήριξης των διυλιστηρίων που κατευθύνεται σήμερα στο diesel να μεταφερθεί στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Σε κάθε περίπτωση το τελικό σχέδιο βρίσκεται υπό διαμόρφωση, όμως η βασική κατεύθυνση του οικονομικού επιτελείου είναι ξεκάθαρη:
- Κρατική επιδότηση στην αντλία
- Συμμετοχή των διυλιστηρίων
- Αυξημένο επίδομα θέρμανσης με περισσότερους δικαιούχους.
Στόχος να περιοριστεί όσο γίνεται η επιβάρυνση των νοικοκυριών σε μια περίοδο κατά την οποία η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης «ξεφεύγει».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Έχουμε εφεδρείες και για τα κακά σενάρια» είπε ο υπουργός Οικονομικών
Μεγαλύτερη ευελιξία για εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες
Έρχεται τριπλή παρέμβαση
Οι σταθμοί των επισκέψεων στο Σαν Φρανσίσκο
Ο Θεόφιλος Βασιλειάδης μιλά για μισθούς, δημογραφικό, remote εργασία, τη μάχη για το ταλέντο και την επανάσταση της AI
Πότε μπαίνουν τα χρήματα στα ΑΤΜ
«Τσίμπησαν» και άλλο οι τιμές καυσίμων το Σαββατοκύριακο
Οι δύο ημερομηνίες πληρωμής
Η λίστα με τις πληρωμές που θα γίνουν
Στο σχολείο ψυχολόγος και κοινωνικός λειτουργός
Η ανάρτηση του υπουργού Υγείας
Βολές εναντίον Άδωνι Γεωργιάδη
«Μαργαρίτα σου οφείλουμε πολλά, καλό ταξίδι, θα συνεχίσουμε τους αγώνες»
Mε λόγια συγκίνησης ο πρώην πρωθυπουργός αποχαιρέτησε τη μητέρα του
Η Μαργαρίτα Παπανδρέου έφυγε από τη ζωή στις 18 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 103 ετών
Στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών η πολιτική κηδεία της Μαργαρίτας Παπανδρέου
Η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης θα διαμορφωθεί κάτω από 1,75 ευρώ το λίτρο, επίδομα και diesel για όλο τον Οκτώβριο
Στη δεύτερη φάση δεν θα ενταχθούν εκ νέου οι κωδικοί των σχολικών ειδών
Η διπλή παρέμβαση στη θέρμανση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.