Πολιτικη & Οικονομια

Μιλένα Αποστολάκη: Δικαίωση για τους δανειολήπτες ΑμεΑ σε ελβετικό φράγκο

Εντάσσονται σε ευνοϊκότερη ρύθμιση μετά την επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Μιλένα Αποστολάκη χαιρετίζει την απόφαση για ΑμεΑ δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο - Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για κοινωνική και ηθική δικαίωση.
Η Μιλένα Αποστολάκη χαιρετίζει τη ρύθμιση για δανειολήπτες ΑμεΑ σε ελβετικό φράγκο © Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος

Η Μιλένα Αποστολάκη χαιρετίζει την απόφαση για ΑμεΑ δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο - Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για κοινωνική και ηθική δικαίωση.

Ως μια σημαντική κοινωνική και ηθική δικαίωση περιγράφει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη την πρόσφατη απόφαση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για τη βελτιωμένη μεταχείριση των ΑμεΑ που έχουν συνάψει δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Η απόφαση έρχεται μετά από επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η Μιλένα Αποστολάκη στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομικών, υπογραμμίζοντας την αδικία εις βάρος των ΑμεΑ στην αρχική ρύθμιση που ψήφισε η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο. Όπως υπογράμμισε, η αρχική ρύθμιση όχι μόνο δεν έλυνε τα προβλήματα των δανειοληπτών, αλλά δημιουργούσε νέες ανισότητες, αφήνοντας τα ΑμεΑ εκτός οποιασδήποτε ειδικής πρόβλεψης.

Η νέα ρύθμιση προβλέπει κατά 50% βελτιωμένη μετατροπή της ισοτιμίας με σταθερό επιτόκιο 2,3% για όλη τη διάρκεια του δανείου, χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τους δανειολήπτες με αναπηρία.

Η Μιλένα Αποστολάκη υπογραμμίζει ότι η αρχική απουσία πρόνοιας για τους συμπολίτες μας με αναπηρία αποτελούσε μια αδικαιολόγητη άνιση μεταχείριση, η οποία πλέον διορθώνεται υπό την πίεση των κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων. Παράλληλα, διαμηνύει πως ο αγώνας για τη συνολική αντιμετώπιση του αδιεξόδου που προκάλεσε το ελβετικό φράγκο συνεχίζεται, με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων όλων των πολιτών απέναντι στις τραπεζικές πρακτικές.

Αναλυτικά η δήλωση της Μιλένας Αποστολάκη:

Η σημερινή ανακοίνωση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών με βάση την οποία προβλέπεται η ένταξη των Ατόμων με Αναπηρία στην Κατηγορία 1 της ρύθμισης των δανείων σε ελβετικό φράγκο, δηλαδή στην ομάδα της κατά 50% βελτιωμένης μετατροπής της ισοτιμίας, με σταθερό επιτόκιο 2,3% για όλη τη διάρκεια του δανείου, χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αποτελεί μια δικαίωση. Μια δικαίωση όχι μόνο πολιτική, αλλά πρωτίστως κοινωνική και ηθική για όλους τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο με Αναπηρία.

Είχα επισημάνει από τη πρώτη στιγμή ότι η προτεινόμενη ρύθμιση της Κυβέρνησης για το ελβετικό φράγκο δεν λύνει, αλλά διευρύνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες. Για το λόγο αυτό καταψηφίσαμε τη ρύθμιση που δεν αντιμετωπίζει το οξύ πρόβλημα των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο.

Με την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσα χθες στη Βουλή προς τον Υπουργό Οικονομικών υπογράμμισα ένα ειδικότερο ζήτημα της ρύθμισης που ψήφισε η Κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβρη, την αδικία εις βάρος των συμπολιτών μας με αναπηρία εξαιτίας της πλήρους απουσίας οποιασδήποτε ειδικής πρόβλεψης για μια κοινωνική ομάδα που μάλιστα η ίδια η Πολιτεία αναγνωρίζει διαχρονικά ως ευάλωτη. Μια αδικία που δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί. Η σημερινή ανακοίνωση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών αποδεικνύει ότι αυτή η άνιση μεταχείριση δεν ήταν αναπόφευκτη.

Για τους ανθρώπους με αναπηρία, που συχνά ζουν με περιορισμένα εισοδήματα και καλούνται να ανταποκριθούν σε διαρκή έξοδα για την υγεία, τη φροντίδα και την υποστήριξή τους, η σημερινή απόφαση είναι εξαιρετικά σημαντική.

Το ΠΑΣΟΚ και εγώ προσωπικά θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε με τον ίδιο τρόπο με γνώμονα την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων, με μοναδικό γνώμονα την δίκαιη επίλυση των προβλημάτων τους.

Ο αγώνας μας για την επίλυση του αδιεξόδου μιας μεγάλης ομάδας συμπολιτών μας, που οφείλεται σε μια αλόγιστη πολιτική πιστωτικής επέκτασης των τραπεζών συνεχίζεται.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY