- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΙΟΒΕ: Βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο – Σταθερή εικόνα για το 2025
Ήπια ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης
Ανοδικές προσδοκίες σε υπηρεσίες και κατασκευές, υστέρηση στο λιανεμπόριο τον Δεκέμβριο
Το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα βελτιώθηκε τον Δεκέμβριο, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 107,4 μονάδες από 105,9 μονάδες τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ. Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνει ενίσχυση των επιχειρηματικών προσδοκιών στους περισσότερους κλάδους, καθώς και επιβράδυνση της πτωτικής τάσης στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Σε ετήσια βάση, η μέση τιμή του δείκτη για το 2025 κινήθηκε επίσης στις 107,4 μονάδες, επίπεδο αντίστοιχο με εκείνο του 2024, στοιχείο που υποδηλώνει συνολική σταθερότητα στις προσδοκίες επιχειρήσεων και νοικοκυριών, παρά τις επιμέρους κλαδικές διαφοροποιήσεις.
Έκθεση ΙΟΒΕ: Ενίσχυση προσδοκιών σε βιομηχανία, κατασκευές και υπηρεσίες
Η άνοδος του Δεκεμβρίου προέρχεται κυρίως από τη βελτίωση των προσδοκιών στη βιομηχανία, τις κατασκευές και τις υπηρεσίες. Στη βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση αμβλύνθηκε, ενώ τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων υποχώρησαν ήπια. Οι προβλέψεις για την παραγωγή των επόμενων μηνών παρέμειναν θετικές, αν και ελαφρώς περιορισμένες.
Στις κατασκευές, οι εκτιμήσεις για το πρόγραμμα εργασιών βελτιώθηκαν αισθητά και στράφηκαν σε θετικό έδαφος, με τα ιδιωτικά έργα να διατηρούν ισχυρή δυναμική. Παράλληλα, οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση στον κλάδο παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες, σε υψηλά επίπεδα.
Στον τομέα των υπηρεσιών, οι περισσότερες δραστηριότητες κατέγραψαν ενίσχυση. Αν και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση εξασθένησαν οριακά, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης βελτιώθηκαν σημαντικά, αποτυπώνοντας αυξημένη αισιοδοξία για τους επόμενους μήνες.
Λιανεμπόριο και καταναλωτική εμπιστοσύνη: μικτά μηνύματα
Αντίθετα, στο λιανικό εμπόριο η εικόνα ήταν πιο συγκρατημένη, καθώς η εορταστική περίοδος δεν αποτιμήθηκε θετικά στο σύνολό της. Οι εκτιμήσεις για τις τρέχχουσες πωλήσεις εξασθένησαν ελαφρά, τα αποθέματα κλιμακώθηκαν έντονα, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων υποχώρησαν. Εξαίρεση αποτέλεσε ο κλάδος των οχημάτων, ο οποίος κατέγραψε άνοδο.
Στο μέτωπο της ζήτησης, η καταναλωτική εμπιστοσύνη εμφάνισε σημάδια σταθεροποίησης. Αν και οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Δεκέμβριο διατύπωσαν λιγότερο αρνητικές προβλέψεις τόσο για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας όσο και για τα οικονομικά των νοικοκυριών τους. Παράλληλα, ενισχύθηκαν σημαντικά οι προσδοκίες για μείζονες αγορές και καταγράφηκε ήπια άνοδος της πρόθεσης για αποταμίευση.
Συνολικά, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, το 2025 ολοκληρώθηκε με μικρές διακυμάνσεις στο οικονομικό κλίμα και διαφοροποιήσεις μεταξύ κλάδων, αλλά με μια γενικά σταθερή εικόνα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, στοιχείο που υποδηλώνει ανθεκτικότητα των προσδοκιών σε ένα περιβάλλον αυξημένων προκλήσεων.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Τι λέει για το κόμμα Σαμαρά και τη δική του πολιτική επιστροφή
Γιατί καθυστερούν οι τελικές αποφάσεις
Tη θέση ότι δεν υπάρχει μία ενιαία πολιτική τάση που οδηγεί ολόκληρη την Ευρώπη προς τα άκρα, διατύπωσε ο υπουργός Επικρατείας
«Έκτοτε όποτε στριμώχνω κάποιον, μου πετάνε και για τα νανογιλέκα για να με ακυρώσουν» σημείωσε ο υπουργός Υγείας
«Η Ελλάδα έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός συζήτησε με Έλληνες ιδρυτές εταιρειών ΤΝ και τεχνολογίας
Ένας στους δύο πολίτες εκφράζει φόβο για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία
Αναφέρθηκε ότι το κέντρο προχωρούσε σε πλασμαφαίρεση
Υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη διατύπωση μπορεί να φέρει υπονοούμενα
Συλλυπητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας στην οικογένεια και στους συναδέλφους του
Η ετήσια λίστα με τους δισεκατομμυριούχους δεν είναι πάντα απόλυτα ειλικρινής...
Άλμα 12% σημείωσαν τα ταξιδιωτικά έσοδα, φτάνοντας τα 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ
Εμφανίστηκε οικειοθελώς στο Βέλγιο
Στο 29,7% η Νέα Δημοκρατία - 7 στους 10 δεν «βλέπουν» αυτοδυναμία της κυβέρνησης
Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ έδωσε τη δική του εκδοχή για την κόντρα με την εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ
«Για ενίσχυση του συντονισμού απέναντι στις κοινές προκλήσεις», έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
Στην εκδήλωση της Endeavor Greece «The Future of AI Elsewhere» στο Σαν Φρανσίσκο, βρέθηκε ο πρωθυπουργός
«Ο λογαριασμός δεν βγαίνει»
«Πολύ σύντομα, η Αστυνομία θα τελειώσει με αυτό το φαινόμενο», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.