Πολιτικη & Οικονομια

ΙΟΒΕ: Βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο – Σταθερή εικόνα για το 2025

Ήπια ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Athens Voice News
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ελληνικό σημαιάκι μπροστά σε έναν παγκόσμιο χάρτη
©envato/Rimidolove

Ανοδικές προσδοκίες σε υπηρεσίες και κατασκευές, υστέρηση στο λιανεμπόριο τον Δεκέμβριο

Το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα βελτιώθηκε τον Δεκέμβριο, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 107,4 μονάδες από 105,9 μονάδες τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ. Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνει ενίσχυση των επιχειρηματικών προσδοκιών στους περισσότερους κλάδους, καθώς και επιβράδυνση της πτωτικής τάσης στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Σε ετήσια βάση, η μέση τιμή του δείκτη για το 2025 κινήθηκε επίσης στις 107,4 μονάδες, επίπεδο αντίστοιχο με εκείνο του 2024, στοιχείο που υποδηλώνει συνολική σταθερότητα στις προσδοκίες επιχειρήσεων και νοικοκυριών, παρά τις επιμέρους κλαδικές διαφοροποιήσεις.

Έκθεση ΙΟΒΕ: Ενίσχυση προσδοκιών σε βιομηχανία, κατασκευές και υπηρεσίες

Η άνοδος του Δεκεμβρίου προέρχεται κυρίως από τη βελτίωση των προσδοκιών στη βιομηχανία, τις κατασκευές και τις υπηρεσίες. Στη βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση αμβλύνθηκε, ενώ τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων υποχώρησαν ήπια. Οι προβλέψεις για την παραγωγή των επόμενων μηνών παρέμειναν θετικές, αν και ελαφρώς περιορισμένες.

Στις κατασκευές, οι εκτιμήσεις για το πρόγραμμα εργασιών βελτιώθηκαν αισθητά και στράφηκαν σε θετικό έδαφος, με τα ιδιωτικά έργα να διατηρούν ισχυρή δυναμική. Παράλληλα, οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση στον κλάδο παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες, σε υψηλά επίπεδα.

Στον τομέα των υπηρεσιών, οι περισσότερες δραστηριότητες κατέγραψαν ενίσχυση. Αν και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση εξασθένησαν οριακά, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης βελτιώθηκαν σημαντικά, αποτυπώνοντας αυξημένη αισιοδοξία για τους επόμενους μήνες.

Λιανεμπόριο και καταναλωτική εμπιστοσύνη: μικτά μηνύματα

Αντίθετα, στο λιανικό εμπόριο η εικόνα ήταν πιο συγκρατημένη, καθώς η εορταστική περίοδος δεν αποτιμήθηκε θετικά στο σύνολό της. Οι εκτιμήσεις για τις τρέχχουσες πωλήσεις εξασθένησαν ελαφρά, τα αποθέματα κλιμακώθηκαν έντονα, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων υποχώρησαν. Εξαίρεση αποτέλεσε ο κλάδος των οχημάτων, ο οποίος κατέγραψε άνοδο.

Στο μέτωπο της ζήτησης, η καταναλωτική εμπιστοσύνη εμφάνισε σημάδια σταθεροποίησης. Αν και οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Δεκέμβριο διατύπωσαν λιγότερο αρνητικές προβλέψεις τόσο για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας όσο και για τα οικονομικά των νοικοκυριών τους. Παράλληλα, ενισχύθηκαν σημαντικά οι προσδοκίες για μείζονες αγορές και καταγράφηκε ήπια άνοδος της πρόθεσης για αποταμίευση.

Συνολικά, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, το 2025 ολοκληρώθηκε με μικρές διακυμάνσεις στο οικονομικό κλίμα και διαφοροποιήσεις μεταξύ κλάδων, αλλά με μια γενικά σταθερή εικόνα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, στοιχείο που υποδηλώνει ανθεκτικότητα των προσδοκιών σε ένα περιβάλλον αυξημένων προκλήσεων.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αγαπηδάκη: Η Πολιτεία πρέπει να φτάνει στις πιο απομακρυσμένες περιοχές - 180 ιατρικά κλιμάκια ΚΟΜΥ σε 35.000 πολίτες έως σήμερα
Αγαπηδάκη: Η Πολιτεία πρέπει να φτάνει στις πιο απομακρυσμένες περιοχές - 180 ιατρικά κλιμάκια ΚΟΜΥ σε 35.000 πολίτες έως σήμερα

«Ο δρόμος προς τη μακροζωία περνά μέσα από την πρόληψη, τις δομημένες επιστημονικές παρεμβάσεις, αλλά και τον τρόπο ζωής» - Η συζήτηση στο πλαίσιο του 11oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών

Ελένη Βρεττού: Ο πραγματικός ανταγωνισμός είναι μεταξύ παραδοσιακών τραπεζών και νέων χρηματοπιστωτικών οργανισμών
Ελένη Βρεττού: Ο πραγματικός ανταγωνισμός είναι μεταξύ παραδοσιακών τραπεζών και νέων χρηματοπιστωτικών οργανισμών

Τις τελευταίες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και τη στρατηγική της τράπεζας συζήτησε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της CrediaBank, στο πλαίσιο του 11ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY