- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Τραμπ: Συνάντηση με τη Ματσάδο την επόμενη εβδομάδα - Απειλεί με επιθέσεις σε καρτέλ ναρκωτικών
Θα δεχόταν το Νόμπελ Ειρήνης αν η Ματσάδο του το προσέφερε;
Ο Ντόναλντ Τραμπ για την κατάσταση στη Βενεζουέλα και την επικείμενη συνάντηση με τη Ματσάδο
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι σχεδιάζει να συναντηθεί με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Μαρία Κορίνα Ματσάδο, λίγες ημέρες μετά την επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη του προέδρου της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, και την απειλή για χερσαίες επιθέσεις εναντίον καρτέλ ναρκωτικών στη Λατινική Αμερική.
Μετά την επιχείρηση αυτή, η μελλοντική διακυβέρνηση της χώρας της Νότιας Αμερικής παρέμεινε ανοιχτό ερώτημα, με τον Τραμπ να απορρίπτει το Σαββατοκύριακο την ιδέα συνεργασίας με την Ματσάδο, λέγοντας ότι «δεν έχει την υποστήριξη ή τον σεβασμό εντός της χώρας».
Αλλά σε μια συνέντευξη στο Fox News την Πέμπτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Ματσάδο «θα έρθει την επόμενη εβδομάδα κάποια στιγμή», προσθέτοντας ότι «ανυπομονώ να την υποδεχθώ». Όταν ρωτήθηκε αν θα δεχόταν το Νόμπελ Ειρήνης της Ματσάδο αν του το έδινε η ίδια, ο Τραμπ απάντησε: «Έχω ακούσει ότι θέλει να το κάνει αυτό. Θα ήταν μεγάλη τιμή». Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση του Τραμπ με τη Ματσάδο, η οποία δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι δεν είχε μιλήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ από τότε που κέρδισε το βραβείο τον Οκτώβριο.
Την Πέμπτη, η κυβέρνηση της Ροντρίγκεζ άρχισε να απελευθερώνει έναν «σημαντικό αριθμό» πολιτικών κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων αρκετών αλλοδαπών, σε μια φαινομενική παραχώρηση προς τις ΗΠΑ. Ο πρώην υποψήφιος της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Ενρίκε Μάρκες ήταν μεταξύ αυτών που απελευθερώθηκαν.
Η Ματσάδο χαιρέτισε την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, λέγοντας σε ηχητικό μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Η αδικία δεν θα διαρκέσει για πάντα και... η αλήθεια, αν και πληγωμένη, καταλήγει να βρίσκει τον δρόμο της». Ωστόσο, ο Τραμπ δήλωσε στο Fox News ότι θα χρειαστεί χρόνος για να φτάσει η χώρα της Νότιας Αμερικής σε ένα σημείο όπου θα μπορεί να διεξάγει εκλογές.
Ο Τραμπ απειλεί με επιθέσεις σε καρτέλ ναρκωτικών
Ο Τραμπ αναφέρθηκε επίσης την Πέμπτη στις αμερικανικές επιδρομές σε φερόμενα σκάφη που μεταφέρουν ναρκωτικά στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό και την Καραϊβική Θάλασσα, οι οποίες έχουν σκοτώσει περισσότερους από 100 ανθρώπους από την έναρξή τους τον Σεπτέμβριο. Οι επιδρομές αυτές αποτέλεσαν μέρος μιας συντονισμένης εκστρατείας πίεσης στον Μαδούρο, η οποία κορυφώθηκε με τη δραματική απαγωγή του από τις αμερικανικές δυνάμεις το Σαββατοκύριακο.
Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας, οι ΗΠΑ φέρεται να πραγματοποίησαν πλήγμα σε μια περιοχή ελλιμενισμού εντός της Βενεζουέλας, αλλά η απειλή του για χερσαίες επιθέσεις την Πέμπτη θα σηματοδοτούσε μια σημαντική κλιμάκωση, με υποψίες ότι θα μπορούσαν να στοχεύσουν καρτέλ στο Μεξικό.
Ο Τραμπ έχει θέσει στο παρελθόν το ενδεχόμενο να επιτεθούν σε στόχους εντός του Μεξικού και δήλωσε την Κυριακή ότι πιέζει την πρόεδρο της χώρας Κλαούντια Σάινμπαουμ να του επιτρέψει να στείλει αμερικανικά στρατεύματα για να αντιμετωπίσουν τα καρτέλ ναρκωτικών εκεί, μια προσφορά που, όπως είπε, είχε απορρίψει προηγουμένως. Η Σάινμπαουμ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Αμερική «δεν ανήκει» σε καμία δύναμη, αφότου ο Τραμπ επικαλέστηκε την «κυριαρχία» της Ουάσινγκτον στο ημισφαίριο μετά την κατάληψη του Μαδούρο.
Με πληροφορίες από Guardian, Reuters και Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δείτε αναλυτικά τον χάρτη πληρωμών
Oι δικλείδες προστασίας και το πολιτικό παρασκήνιο
«Το 2026 θα είναι ακόμη καλύτερη χρονιά»
Mε αφορμή τη σεναριολογία περί κόμματος
Tι είπε για το ενδεχόμενο πολιτικού φορέα
Στις 10:00 στο Μέγαρο Μαξίμου οι τακτικές κρίσεις, ακολουθούν κομματικές και δημόσιες παρουσίες
«Στόχος να το πετύχουμε μέσα στους επόμενους μήνες» είπε ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους
Ο υπουργός Άμυνας επανέλαβε την προσδοκία της κυβέρνησης για αναβάθμιση του ρόλου των υπαξιωματικών
Μετά την αποκάλυψη του Κώστα Σινάνη ότι διαγνώστηκε με καρκίνο
Το σχόλιο του πρώην υπουργού για τη Μαρία Καρυστιανού
Τι υποστηρίζει ο επικοινωνιολόγος Νίκος Καραχάλιος για συσκέψεις, «μοίρασμα ρόλων» και επαφές με Ράμμο και Φαραντούρη
Παραμένει ο αμερικανικός στόλος στην Καραϊβική
Τι δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, με αφορμή το χθεσινό επεισόδιο στη Βουλή
Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε η βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ
Θα δεχόταν το Νόμπελ Ειρήνης αν η Ματσάδο του το προσέφερε;
Η ένταση συνεχίστηκε εκτός Ολομέλειας – Τι είπαν μεταξύ τους οι δύο άνδρες
Το «σάπιο και διαπλεκόμενο» σύστημα και η έλλειψη πολιτικών επιχειρημάτων
Σε ρόλο «πυροσβέστη» παρενέβη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον «Άγιο Σάββα» με αφορμή τα εγκαίνια εννέα ανακαινισμένων χειρουργικών αιθουσών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.