- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Bloomberg: Ο Πιερρακάκης ανακοινώνει σήμερα την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Eurogroup
Από το 2005 μέχρι σήμερα, την προεδρία του Eurogroup έχουν ασκήσει μόλις τέσσερις πολιτικοί
Bloomberg: Ο Πιερρακάκης ανακοινώνει σήμερα την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Eurogroup
Ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης αναμένεται να διεκδικήσει την προεδρία του Eurogroup, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, ο κ. Πιερρακάκης θα ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του αργότερα σήμερα, λίγες ώρες πριν από την προθεσμία των 5 μ.μ. στις Βρυξέλλες.
Τον διάδοχο θα επιλέξουν στις 11 Δεκεμβρίου οι υπουργοί Οικονομικών των 20 χωρών της ευρωζώνης, με κάθε χώρα να διαθέτει μία ψήφο
Η διαδικασία εκκίνησε μετά την αιφνίδια παραίτηση του Ιρλανδού υπουργού Πασκάλ Ντόναχιου, ο οποίος ηγήθηκε του Eurogroup για περισσότερο από πέντε χρόνια. Την προεδρία διεκδικούν χώρες που δεν την έχουν κατέχει στο παρελθόν, με πιθανούς υποψηφίους τον Βέλγο Βινσέντ βαν Πετέχεμ και τον Ισπανό Κάρλος Κουέρπο. Ο εκλεγμένος πρόεδρος θα εκπροσωπεί την ευρωζώνη σε διεθνή φόρα, όπως το G7, το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, και θα συντονίζει τη χάραξη οικονομικών πολιτικών μεταξύ των κρατών-μελών.
Το Eurogroup, που αρχικά δημιουργήθηκε ως άτυπο όργανο ανταλλαγής απόψεων, απέκτησε κομβικό ρόλο κατά την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, με πολλές δύσκολες συνεδριάσεις και συμφωνίες για διασώσεις, μεταρρυθμίσεις του τραπεζικού συστήματος και πακέτα στήριξης της Ελλάδας. Η ενδεχόμενη εκλογή Πιερρακάκη αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς η Ελλάδα έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, αναπτύσσεται ταχύτερα από άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες και καταγράφει δημοσιονομικά πλεονάσματα. Ο ίδιος είχε δηλώσει πρόσφατα ότι μια κορυφαία θέση στην ΕΕ για Έλληνα αξιωματούχο θα αποτελούσε «σύμβολο της επιτυχίας της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια».
Παρά το σύντομο διάστημα που βρίσκεται στο υπουργείο Οικονομικών, ο Πιερρακάκης έχει κερδίσει την εκτίμηση των Ευρωπαίων ομολόγων του. Προηγουμένως υπηρέτησε ως υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προωθώντας τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων υπηρεσιών, ενώ διετέλεσε και υπουργός Παιδείας, θεσπίζοντας το πλαίσιο για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Από το 2005 μέχρι σήμερα, την προεδρία του Eurogroup έχουν ασκήσει μόλις τέσσερις πολιτικοί: ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Μάριο Σεντένο και ο πρόσφατα παραιτηθείς Πασκάλ Ντόναχιου.
Πηγή: Βloomerg
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τη ρητορική κατά των ελίτ στις ασαφείς οικονομικές εξαγγελίες
«Η κοινωνική πολιτική κρίνεται στην πράξη», τόνισε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
«Το αίτημα της πολιτικής αλλαγής μπορεί να εκφράσει και να εγγυηθεί το ΠΑΣΟΚ» σημειώνει η Χαριλάου Τρικούπη
«Σημασία έχει να εξηγήσεις στον κόσμο πώς θα το κάνεις», τόνισε ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας
Οι τιμές στην Αττική και τη Δυτική Μακεδονία
«Δεν θα επιτρέψουμε καμία σκιά» σημειώνει ο υπουργός Εσωτερικών
«Ενισχύονται τα έσοδα του ασφαλιστικού, ενώ προστατεύονται οι εργαζόμενοι», τονίζει η Υπουργός
Η αναφορά στις τιμές των καυσίμων
Ένας ακόμα πρότυπος χώρος ψυχαγωγίας για παιδιά και οικογένειες στην καρδιά της Αθήνας
Τα ευρήματα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας
Ποιοι συνταξιούχοι παίρνουν πρώτοι χρήματα
« Τελικά στη ΔΕΘ τίναξα την μπάνκα στον αέρα ή ήμουν τσιφούτης;» διερωτήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Τι λέει για το κόμμα Σαμαρά και τη δική του πολιτική επιστροφή
Γιατί καθυστερούν οι τελικές αποφάσεις
Tη θέση ότι δεν υπάρχει μία ενιαία πολιτική τάση που οδηγεί ολόκληρη την Ευρώπη προς τα άκρα, διατύπωσε ο υπουργός Επικρατείας
«Έκτοτε όποτε στριμώχνω κάποιον, μου πετάνε και για τα νανογιλέκα για να με ακυρώσουν» σημείωσε ο υπουργός Υγείας
«Η Ελλάδα έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός συζήτησε με Έλληνες ιδρυτές εταιρειών ΤΝ και τεχνολογίας
Ένας στους δύο πολίτες εκφράζει φόβο για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.