- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΑΑΔΕ: Τέλος στο χαρτί - Ψηφιοποιείται η βεβαίωση οφειλών στο Δημόσιο
Αποκλειστικά ηλεκτρονικά από την 1η Δεκεμβρίου όλες οι διαδικασίες για έσοδα και ΑΦΕΚ φορέων
Η ΑΑΔΕ βάζει τέλος στο χαρτί: Από 1 Δεκεμβρίου όλες οι βεβαιώσεις και εκπτώσεις Δημοσίου θα εκδίδονται ηλεκτρονικά μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας.
Σε μία κίνηση που εκτιμάται ότι θα μειώσει δραστικά τη γραφειοκρατία και θα επιταχύνει τις διαδικασίες, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αποφάσισε την πλήρη ψηφιοποίηση της επικοινωνίας της με τους δημόσιους και τρίτους φορείς όσον αφορά τη διαχείριση των οφειλών.
Σύμφωνα με την απόφαση της ΑΑΔΕ, από την 1η Δεκεμβρίου 2025, όλες οι διαδικασίες που αφορούν τη βεβαίωση νέων εσόδων προς το Δημόσιο (όπως πρόστιμα, τέλη, κλήσεις) αλλά και την έκδοση Ατομικών Φύλλων Έκπτωσης (ΑΦΕΚ) για τη μείωση ή τη διόρθωση χρεώσεων, θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Η διαβίβαση των στοιχείων θα γίνεται πλέον μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Η αλλαγή αφορά όλους τους δημόσιους φορείς – υπουργεία, δήμους, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και ανεξάρτητες αρχές – που μέχρι σήμερα έστελναν έντυπα έγγραφα στην ΑΑΔΕ για τη βεβαίωση ή διόρθωση οικονομικών υποχρεώσεων. Πλέον, κάθε τέτοια ενέργεια θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, με άμεση ενημέρωση του συστήματος Taxisnet.
Η μετάβαση στο νέο σύστημα αναμένεται να επιταχύνει τις διαδικασίες, να μειώσει τα λάθη και να περιορίσει τη γραφειοκρατία. Παράλληλα, ενισχύεται η διαφάνεια στις συναλλαγές μεταξύ φορέων και πολιτών.
Όσοι οργανισμοί δεν έχουν ακόμη συνδεθεί με το Κέντρο Διαλειτουργικότητας, θα πρέπει να ολοκληρώσουν την πιστοποίησή τους έως την καταληκτική ημερομηνία. Παράταση θα δίνεται μόνο σε περιπτώσεις τεκμηριωμένων τεχνικών δυσκολιών.
Εξαίρεση θα ισχύσει μόνο για παλαιές οφειλές που είχαν βεβαιωθεί με τον παλιό, έντυπο τρόπο – για τις οποίες θα επιτρέπεται προσωρινά η αποστολή εγγράφων σε χαρτί.
Η ΑΑΔΕ επισημαίνει ότι η νέα ψηφιακή διαδικασία αποτελεί «ένα ακόμη βήμα προς ένα Δημόσιο χωρίς χαρτί», που λειτουργεί πιο γρήγορα, με ακρίβεια και προς όφελος πολιτών και επιχειρήσεων.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιο είναι το λίπασμα και από ποια παράσιτα κινδυνεύει το πολίτευμά μας;;
«Δικαιοσύνη που καθυστερεί ισοδυναμεί με άρνηση δικαίου»
Τι κρύβεται πίσω από την τουρκική κίνηση και γιατί η Ελλάδα πρέπει να αξιολογεί τις εξελίξεις με ψυχραιμία και στρατηγική σκέψη.
Η κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπει ούτε παραλυτικές ισορροπίες ούτε φαινομενικά ανώδυνους συμψηφισμούς που θα κοστίσουν πολύ ακριβά στο άμεσο μέλλον.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ασκεί σκληρή κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την πρώτη κατοικία και τη δράση των funds
Άρθρο με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ
Η αναβίωση της πλειοδοσίας παροχών δεν αποτελεί απλώς προεκλογικό φαινόμενο· αποκαλύπτει ότι τα βαθύτερα αντανακλαστικά του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού παραμένουν πολιτικά ενεργά.
Η αμοιβή συνδέεται με την επίτευξη ιδιαίτερα φιλόδοξων οικονομικών στόχων
Στην τελετή ορκωμοσίας της Σχολής Αξιωματικών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Να τοποθετηθεί ο Τσίπρας, ζητάει ο βουλευτής Χανίων
Η πρόταση για συνάντηση διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια vidcast του LGBT Center Greece
Tι είπε για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ
Η απάντηση που έδωσε για τον κυριότερο αντίπαλο της κυβέρνησης
Ανθεκτικός ο τουρισμός παρά τη διεθνή αβεβαιότητα
Η οδηγία του Υπουργείου προς τα βαθμολογικά κέντρα
Συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης
Μιχαηλίδου: «Η συμπερίληψη στους χώρους εργασίας δεν είναι σύνθημα, είναι καθημερινή πρακτική»
«Αναμενόμενη η αβεβαιότητα με την εμφάνιση νέων κομμάτων»
«Πλήρης συμμόρφωση με την απόφαση του Αρείου Πάγου»
Αναφέρθηκε και στη μείωση της τιμής του πετρελαίου στην αντλία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.