- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΑΑΔΕ: Τέλος στο χαρτί - Ψηφιοποιείται η βεβαίωση οφειλών στο Δημόσιο
Αποκλειστικά ηλεκτρονικά από την 1η Δεκεμβρίου όλες οι διαδικασίες για έσοδα και ΑΦΕΚ φορέων
Η ΑΑΔΕ βάζει τέλος στο χαρτί: Από 1 Δεκεμβρίου όλες οι βεβαιώσεις και εκπτώσεις Δημοσίου θα εκδίδονται ηλεκτρονικά μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας.
Σε μία κίνηση που εκτιμάται ότι θα μειώσει δραστικά τη γραφειοκρατία και θα επιταχύνει τις διαδικασίες, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αποφάσισε την πλήρη ψηφιοποίηση της επικοινωνίας της με τους δημόσιους και τρίτους φορείς όσον αφορά τη διαχείριση των οφειλών.
Σύμφωνα με την απόφαση της ΑΑΔΕ, από την 1η Δεκεμβρίου 2025, όλες οι διαδικασίες που αφορούν τη βεβαίωση νέων εσόδων προς το Δημόσιο (όπως πρόστιμα, τέλη, κλήσεις) αλλά και την έκδοση Ατομικών Φύλλων Έκπτωσης (ΑΦΕΚ) για τη μείωση ή τη διόρθωση χρεώσεων, θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Η διαβίβαση των στοιχείων θα γίνεται πλέον μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Η αλλαγή αφορά όλους τους δημόσιους φορείς – υπουργεία, δήμους, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και ανεξάρτητες αρχές – που μέχρι σήμερα έστελναν έντυπα έγγραφα στην ΑΑΔΕ για τη βεβαίωση ή διόρθωση οικονομικών υποχρεώσεων. Πλέον, κάθε τέτοια ενέργεια θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, με άμεση ενημέρωση του συστήματος Taxisnet.
Η μετάβαση στο νέο σύστημα αναμένεται να επιταχύνει τις διαδικασίες, να μειώσει τα λάθη και να περιορίσει τη γραφειοκρατία. Παράλληλα, ενισχύεται η διαφάνεια στις συναλλαγές μεταξύ φορέων και πολιτών.
Όσοι οργανισμοί δεν έχουν ακόμη συνδεθεί με το Κέντρο Διαλειτουργικότητας, θα πρέπει να ολοκληρώσουν την πιστοποίησή τους έως την καταληκτική ημερομηνία. Παράταση θα δίνεται μόνο σε περιπτώσεις τεκμηριωμένων τεχνικών δυσκολιών.
Εξαίρεση θα ισχύσει μόνο για παλαιές οφειλές που είχαν βεβαιωθεί με τον παλιό, έντυπο τρόπο – για τις οποίες θα επιτρέπεται προσωρινά η αποστολή εγγράφων σε χαρτί.
Η ΑΑΔΕ επισημαίνει ότι η νέα ψηφιακή διαδικασία αποτελεί «ένα ακόμη βήμα προς ένα Δημόσιο χωρίς χαρτί», που λειτουργεί πιο γρήγορα, με ακρίβεια και προς όφελος πολιτών και επιχειρήσεων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από το βήμα της πρώτης συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής
Ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης ανέλυσε τη στρατηγική κατά της παραπληροφόρησης στο Φόρουμ Δελφών
Η ΔΥΠΑ παρατείνει την προθεσμία - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πρόγραμμα
Ανάρτηση του Έλληνα πρωθυπουργού μετά τους πυροβολισμούς στο δείπνο των ανταποκριτών
Αποκαλύψεις για παράνομες επιδοτήσεις, «λευκές» δηλώσεις πόθεν έσχες και ελέγχους δισεκατομμυρίων
Απάντηση της υπουργού Τουρισμού στις δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων στον Guardian
H εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Στρατηγική συμμαχία με Μακρόν και ιστορική μείωση του δημόσιου χρέους
Στο τραπέζι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η νέα μείωση εισφορών για ενίσχυση της αγοράς
Η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει ισχυρή αύξηση διαθέσιμου εισοδήματος και ιδιωτικής κατανάλωσης
Πιέζουν για περισσότερα ευρωομόλογα
Σφραγίζοντας έτσι ένα πυκνό διήμερο διπλωματικών επαφών
Υπογράμμισε ιδιαίτερα δε την ισχυροποίηση των διμερών σχέσεων και συνεργασιών
Kατά την ομιλία του Ελληνο-Γαλλικό Οικονομικό Φόρουμ στο ΚΠΙΣΝ
«Μην αναρωτιέστε τι θα κάνουμε. Θα είμαστε στο πλευρό σας» είπε με έμφαση ο Γάλλος πρόεδρος
«Όχι» του δημάρχου Αθηναίων στον υπερτουρισμό - Προτείνει αυστηρούς περιορισμούς
Oι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία αμυντικής συνδρομής απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε τα στοιχεία στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η πρόεδρος του Δικτύου ανέλυσε τις ευρωπαϊκές προκλήσεις
Μητσοτάκης και Μακρόν επικύρωσαν τη διεύρυνση της συνεργασίας σε άμυνα, ενέργεια και παιδεία
Παρέμβαση με αιχμές για μεταρρυθμίσεις, θεσμούς και προκλήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.